Büntetőüggyé válhat a zuglói adóbotrány

Büntetőfeljelentést tettek a zuglói Fidesz ellen, mondván: a helyi építményadó „elszabotálására” való felszólításával, s a kerületiek körében okozott pánikkeltéssel felvetődött a törvény vagy a hatósági rendelkezés elleni izgatás.

Adósságspirálban vergődik Pécs

Mintegy 3,7 milliárd forintos hiánnyal számol az idén a pécsi önkormányzat, melynek költségvetését csütörtökön fogadta el a város közgyűlése.

Lakner Zoltán: A Jobbik diktálja az iramot a többiek számára

Ha 2008-ban előre hozott választást tartanak, akkor a Fidesz valószínűleg kétharmados győzelmet arat. Az MSZP hatalmas veszteséggel ugyan, de simán megszerzi a második helyet. Még az is lehet, hogy létezne az SZDSZ.

Költségvetési bojkott Zuglóban

Továbbra sincs idei költségvetése Zuglónak, miután ismét eredménytelenül zárult a mai képviselő-testületi ülés.

'Az MSZP nem tud vitatkozni a BKV-jelentéssel'

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a szocialisták azért nem szavazták meg a BKV-ügyeket vizsgáló bizottság jelentéstervezetét, mert abban olyan tények vannak, amelyekkel nem tudnak vitatkozni.

 

Ellenzéki mentőöv Zuglóban?

Zugló független (volt SZDSZ-es) polgármestere és a liberális frakció egyre terhesebb szembe fordulása miatt elúszhat a kerület idei költségvetése. A helyzetet pikáns módon az ellenzék mentheti meg, ehhez legalább öt "átszavazóra" lenne szükség a ma délelőtti képviselő-testületi ülésen. A Fidesz tegnap esti frakcióülésén heves viták előzték meg mai, egyelőre kérdéses döntésüket, információink szerint ugyanakkor támogatásuk nem reménytelen, bár továbbra is számos ponton vitatják a büdzsét. Az ügyben már a polgármesteri hivatal köztisztviselői szakszervezete és a helyi intézményvezetők is élesen hallatják a hangjukat, s a költségvetés elfogadására szólítanak fel.

A zuglói Fidesz tegnap esti frakcióülésén döntött arról, támogatja-e a XIV. kerület idei költségvetését. Részletek egyelőre nem ismertek, a ma délelőtti képviselő-testületi ülésen derül ki, hozzájárulnak-e a büdzsé elfogadásához. Az ügy több szempontból is pikáns, leginkább azért, mert a három évig balliberális irányítású önkormányzatban (az SZDSZ kihátrálása miatt) most először az ellenzéki párton múlik a helyi intézmények 2010-es stabil működése, az idei beruházások és fejlesztések sorsa. Mint arról múlt héten már beszámoltunk, szinte Zugló az egyetlen olyan budapesti helyhatóság, ahol a törvényes, március 15-ei határidőre - s Weinek Leonárd polgármester maratoni egyeztetései ellenére - sem fogadták el a büdzsét, így a városrész már csak utólagosan fizetett állami normatívára jogosult.

Ez a kisebb probléma, ha ugyanis március 31-éig sem lesz elfogadott költségvetése, a kerület gyakorlatilag nem nyújthat be semmilyen fejlesztési-beruházási pályázatot, s a már meglévőket is fel kell függesztenie. Gyakorlatilag tehát csak az intézményeiben dolgozó 3200 ember (például óvónők, tanárok, ápolónők, orvosok, stb.) bérére lesz állami fedezete, de az is a szükségesnél kevesebb, s csak utólag megtérítve. Az önként vállalt feladataira, szociális segélyezésre, s egy sor másra azonban nem jut pénz. Ez pedig ellehetetlenítené a működést.

Bonyolítja a helyzetet, hogy Weinek Leonárd az SZDSZ tavalyi szakadása után kilépett a liberális pártból, az öt fős zuglói szabad demokrata frakció  pedig most "fogást keres rajta", s a költségvetés körüli helyzetet használná fel a megbuktatására. Ezzel viszont veszélybe sodorják Zugló mindennapjait. Weinek Leonárd szomorúnak és szégyenletesnek tartja a helyi SZDSZ-frakció viselkedését, amelyik "egy teljes legitimációját vesztett párt" nevében akarja obstruálni Zugló mindennapi életét, veszélyeztetve a helyi intézményrendszert, a kerületieket illető jóléti és szociális ellátást. Úgy, hogy a mostani büdzséhez hasonlókat kifogások nélkül támogatott az elmúlt húsz évben.

Az SZDSZ frakcióvezetője, Hörömpöli Kálmán a Népszabadságnak nyilatkozva az "álmok költségvetésének" nevezte a tervezetet. Szerinte idén teljesen irreális 4,5 milliárd forintos telek- és ingatlaneladással számolni, amikor tavaly épp hogy sikerült kiizzadni az 550 milliónyi értékesítést. A politikus szerint két szakmai bizottság is teljesen elutasította a büdzsé tervezetét, ezért továbbra is arra szólítják fel a polgármestert, hogy legalább egy-, de inkább kétmilliárd forinttal csökkentese a tervezett kiadásokat. A frakcióvezető szerint épp Weinek Leonárd viselkedése a szégyenletes, hogy képtelen egy reális büdzsét beterjeszteni, s erre még most sem hajlandó. A lemondását arra az esetre szorgalmazzák, ha képtelen e kritériumoknak megfelelni.

Az SZDSZ szerint, ha jelen formájában támogatnák a büdzsét, hűtlen kezelést követnének el, ráadásul Zugló júniusra fizetőképtelenné válhatna. A liberálisok szerint egyébként a kiadásokat nem csak csökkenteni kell, hanem tavalyi értéken megtartani, az esetleges többletet pedig alaposan meg kell indokolni. Az igaz, hogy a mostani költségvetés tervezete ugyanolyan szerkezetű, mint volt az elmúlt húsz évben, s a kerület önként vállalt feladataira is nagyon sokat költ, csakhogy eddig erre volt pénze. Csakhogy működésre úgy élte fel a tervezett, ám eddig meg nem valósult Bosnyák városközpont telkeiért kapott mintegy hárommilliárd forintot, hogy abból egyetlen fillér tartaléka sem maradt.

A liberálisok szembefordulását követő patthelyzetet tehát lényegében már csak az ellenzék oldhatja fel. A Fidesz-KDNP-ből legalább négy-öt "átszavazásra" lenne szükség a büdzsé elfogadásához. A kerületi városházán erre többek szerint is van ugyan elvi esély, csakhogy az ellenzéki párt számára kettős dilemmát jelent a helyzet megoldása.

Mint azt Rozgonyi Zoltán, a párt önkormányzati képviselője a Népszabadságnak hétfő délután azt mondta, heves viták várhatók a frakcióülésen. Az kétségtelen, hogy az intézményfinanszírozás miatt szükség lenne a büdzsére, ezért „személy szerint a pozitív megoldás híve”. Csakhogy a költségvetéssel több súlyos gondjuk is van, ezért a támogatásuk megvonása is indokolt lehet. (A képviselő-testület múlt hétfőn másodjára, s a jelenlévő képviselők több órás megbeszélés ellenére sem fogadta el a költségvetést. Az MSZP-, MSZDP-frakciók, valamint Weinek Leonárd 14 igen szavazata kevésnek bizonyult a Fidesz-KDNP-frakció 12 nem voksa és az SZDSZ-frakció újbóli távolmaradása miatt. A költségvetés elfogadásához 18 igen szavazatra lenne szükség - a szerk.).

Rozgonyi Zoltán szerint az egyik legnagyobb hiba, hogy a Bosnyák téri városközpont telkeiért kapott nettó 3,3 milliárd forintot felélte a kerület, holott határozat is született arról: ebből a pénzből egyebek mellett felépül egy modern zuglói sportközpont. Ám mára "se sport-, se városközpont, s a pénz is elúszott". A másik, hogy Zugló idén legfeljebb 900 millió forintos hitelt vehet fel, ebből háromszázmilliót már tartalmaz a költségvetés tervezete, s félő, hogy év végéig a fennmaradó hatszázmilliót is kénytelen lenne felvenni a kerület. Ezzel viszont megkötnék az ősszel felálló új képviselő-testület kezét, a következő önkormányzat mozgástere minimális lenne. Mindezt tetézné, hogy 2011 januárjától kezdve hatszázmillió forintos kamatkötelezettség kifizetése is terheli Zuglót egy korábbi, ötmilliárdos kötvénykibocsátás miatt.

"A nagy kérdés most az: dobunk-e olyan mentőövet a fuldoklónak, amelyik ereszt, s októberre végül mégis elsüllyed?" - tette fel a kérdést a fideszes képviselő, aki annyit elárult a lehetséges forgatókönyvek egyikéről: mivel a költségvetés kétharmada amúgy is működési kiadás, olyan módosítás is elképzelhető, hogy az összes fejlesztést "lehúzzák" a büdzséből, amelyik így átmehetne a testületen. Persze a lényegen már ez sem változtatna, ugyanis az is igaz, hogy a kormányzati elvonás idén önmagában is "padlóra küldte" az önkormányzatot. Ez nem a városvezetés hibája, miközben az állami elvonások olyan drasztikusak, hogy a kerület számos önként vállalt feladata is komoly veszélybe került.

Kérdésünkre, miszerint kompromisszumos javaslataik beépítése esetén lát-e esélyt a büdzsé megszavazására, Rozgonyi Zoltán megerősítette Weinek Leonárd korábbi kijelentését, miszerint eddigi tárgyalásaik eredményeképp a polgármester számos módosításukat befogadta, azokat a büdzsé tervezete is tartalmazza. Az MSZP és a Fidesz javaslatai „fele-fele arányban fedik egymást”, de a többiek is jó eséllyel közelíthetők. Van tehát tárgyalási alap, de a végeredmény a tegnapi vita után, s a ma délelőtti szavazáson dől majd el - fűzte hozzá a politikus. (Döntésük az ezekben az órákban is tartó képviselő-testületi ülésen derül ki - a szerk.)

A 2010-es költségvetés tervezetének főösszege egyébként csaknem 30,5 milliárd forint, mely hárommilliárddal kevesebb, mint az 2009-ben volt. Mindezek ellenére az önkormányzat majdnem 181 millió forinttal többet költene az oktatási, valamint a szociális ágazat ellátására és a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartására. Weinek Leonárd már múlt héten azt közölte lapunkkal, bízik benne, hogy a legrövidebb időn belül sikerül megszavazni a büdzsét. Ahhoz minden feltétel adott, hiszen az általa előterjesztett alaphoz az eddigi találkozókon az összes frakció, elsősorban kiadáscsökkentő módosító indítványát egyeztették, ő pedig befogadta azokat.

A polgármester kérdésünkre hétfőn újfent megerősítette, "szakmai és önkormányzati akadálya nem lehet a költségvetésnek. Továbbra is csak az egyéni vagy pártpolitikai érdekek akadályozhatják meg, hogy zavartalanul működhessen a kerület 2010-ben". Bízik ugyanakkor a frakcióegyeztetések sikerében, s hogy a képviselők pártkötődéseiket félretéve kedden meghozzák az "egyetlen felelős döntést". A 600 milliós kamatteherrel kapcsolatban elmondta, az összeg tévedés. Csupán kétszázmillióról van szó, ráadásul a kerület már évek óta fizeti. Ez tehát "nem szakadhat" váratlanul az új önkormányzat nyakába.

Ami pedig az SZDSZ vádjait illeti, a liberális frakció és Hörömpöli Kálmán álmodott húsz évig, amikor támogatták, hogy a rendkívül magas jóléti kiadásokat ingatlaneladásokból fedezzék. A költségvetés tervezete szakmai, azt szakemberek, a pénzügyi osztály és a jegyző készítette, a bizottságokban viszont csak politikai munka folyik. Weinek Leonárd szerint ő maga 2007 óta minden költségvetés-tervezethez kiadáscsökkentő, a büdzsé struktúraváltozását célzó, a belső arányokon nagyban javító indítványokat tett, melyeket a liberálisok folyamatosan leszavaztak. És így volt ez a Bosnyák téri ingatlan eladásával is, a szabad demokraták évről-évre megszavazták, hogy az összeg beépüljön a költségvetésbe. A polgármester ezért úgy véli, az SZDSZ részéről alaptalan épp most és rajta számon kérni húsz év hibás gyakorlatát, amelyben leginkább a liberálisok jártak élen. Persze nem meglepő, hiszen évek óta jelentősen eltérő filozófia alapján politizálnak - fűzte hozzá.

Weinek Leonárd tudatta azt is, hétfő délutánig több intézményvezető és a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének a polgármesteri hivatalban működő munkahelyi szervezete is csatlakozott ahhoz az általa a kerületi önkormányzati képviselőknek írt levélhez, illetve felhíváshoz, melyben arra figyelmezteti őket: mai döntésükkel alapvetően befolyásolják az intézményhálózat idei zavartalan működését. Hozzátette, több intézményvezető is jelezte, hogy kedden személyesen is részt vesz a képviselő-testület ülésén.

Weinek Leonárd
Weinek Leonárd
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.