Magassági levegő

Nyaralni sem utolsó, deigazán a téli természetben végzett aktív mozgás segít feltöltődni és ledobni a fölös kilókat. Az AMAS (Austrian Moderate Altitude Study) tanulmánya hegyi levegőn töltött hosszas szabadidő előtt és után vizsgálta önként jelentkezők egészségi állapotát.

Egyértelmű javulást figyeltek meg többek között az elhízással kapcsolatos problémák terén: a vérnyomás és a testsúly csökkenését akár diétázás nélkül. Lélektani szempontból csökkent a stressz, javult az alvás minősége. A kutatás eredményére támaszkodva az orvosok azt állítják, hogy egy 3 hetes, Alpokban töltött üdülés a testzsírsúly 5 kg-os csökkenését is eredményezheti, jelentős mértékben csökkentve ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mindezt azzal indokolják, hogy a közepes magasságú hegyvidéken csökken a légnyomás, ami stimulálja a vörös vérsejtek képződését. Az újonnan keletkezett vörös vérsejtek könnyebben és gyorsabban szállítják az oxigént, ezáltal javítva a szövetek oxigénellátását.

Ha mindezt síelés, sífutás, nordic walking és hótalpas túrázás egészíti ki a szikrázó napsütésben, az izmok és a szív együttesen dolgoznak azért, hogy évről évre inkább ide térjünk vissza, mint a kardiológiai szakrendelésre, és inkább egy hét szabadságra spóroljunk, mint cigarettára vagy koleszterincsökkentőre.

Idősebbek is elkezdhetik

Talán soha nem késő belevágni vagy újra kezdeni az aktív mozgást. Újrakezdőknek indítanak tanfolyamokat többek között Bad Kleinkirchheim vagy a Präbichl sípályáin. „Bízz magadban újra” – szól Magas-Stájerország új ajánlata azoknak, akik akár évtizedes kihagyás után szeretnének megpróbálkozni az alpesi síeléssel. A hozzáértő síoktatóknak és a magánóráknak köszönhetően a vendégek nagyon rövid idő alatt, minden probléma nélkül megtanulhatnak síelni. Az újrakezdőknek szóló ajánlat a személyre szabott síoktatás mellett magában foglalja a felszerelés kölcsönzését, a síbérletet, a szállást és az ellátást is. Két éjszaka szállodában félpanziós ellátással, két nap magánoktatás és síbérlet, wellnessszolgáltatással együtt 300 eurótól indul. Az egészség a legjobb befektetés!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.