Házhoz megy az egészség

A tájékozottság segíti a gyógyulást! – ezzel a mottóval indított útjára az egész országot bejáró rendezvénysorozatot a Macosz és a Harmónia Gyógyászati Centrum, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegeket veszélyeztető egyik leggyakoribb tünetre: a lábszárfekélyre.

A statisztika nem túl szívderítő: Magyarországon közel egymillió a regisztrált diabéteszesek száma, ugyanakkor ennek két és félszeresére tehető azoknak az aránya, akik genetikailag vagy életmódjukból adódóan veszélyeztetettek. Ez a szám a globális hétszázalékos átlag fölött van, ami jelzi, hogy van mit tenni a kérdésben. Ennek fényében még elkeserítőbb az a számadat, miszerint a nem baleset következtében végzett lábamputációk mintegy 70 százaléka cukorbetegség eredetű. A végtagvesztéshez vezető kórkép, a diabétesz egyik tipikus szövődménye a makacs, nehezen gyógyuló lábszárfekély. Pontosabban az elhanyagolt, kezeletlen lábszárfekély – mert a becslések szerint minden második amputáció elkerülhető lenne, ha az érintettek felismernék a probléma súlyosságát és megfelelő sebkezeléssel, életmódváltással és a gyógyszerek mellett hatékony alternatív terápiákkal javítanának állapotukon.

„Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes feldolgozni a sejtek számára energiát biztosító szőlőcukrot, mert csökken, esetleg megszűnik a hasnyálmirigyben az inzulin hormon termelése, vagy kialakul a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége” – vázolja a betegség szervi okait dr. Darabos Gábor, a Harmónia Gyógyászati Centrum érsebésze. „A betegség változatos tünetei lappanganak. Sokaknál véletlenül fedezik fel laborvizsgálattal, mások egészen a diabéteszes kómáig eljutnak, mire kiderül a baj. Szembetűnő lehet a megnövekedett folyadékigény és vizeletürítés, illetve a nagy mennyiségű étkezés ellenére meginduló fogyás” – teszi hozzá Darabos doktor.

A probléma gyökere a közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodása, amire a vesében és a szemben található hajszálerek romló állapota utal. Mivel a lábfej idegei is erősen károsodnak, kialakul a diabétesz legkomplexebb szövődménye: a diabéteszes láb szindróma, az erek és az idegek együttes károsodása. A keringési zavar miatt fekélyek alakulnak ki, azok felülfertőződnek, és a talp bőrének vékonysága miatt a fertőzés gyorsan elérheti a csontokat. “A neuropathia okozta érzéskiesés miatt észrevétlenek maradnak a sérülések, a láb izomzata sorvad, a lábfej deformálódhat. Éppen ezért kiemelt fontosságú a fertőzések megfelelő és tartós kezelése” – hangsúlyozza dr. Darabos Gábor.

Idén novembertől három hónapon át a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Harmónia Gyógyászati Centrum tájékoztató eseménysorozatot szervez Budapesten és három vidéki nagyvárosban – Veszprémben, Győrött, Kecskeméten –, ahol sebészek, dietetikus és diabetológus szakemberek bevonásával megismertetik a fekély ápolásának és gyógyításának módszereit, többek között a lökéshullám-terápiát.

 

Helyes fogmosás

Több mint 6000 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes fogorvosai a május óta tartó akcióban. A korábbi évekhez hasonlóan a gyógyítókörút első és utolsó állomása most is Székelyföld volt.

A mozgó fogászati busz 1995 óta járja az országot. Idén tizenöt magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták és kezelték a gyerekek fogait – elsősorban olyan településeken, ahol nincs fogászati szűrés és kezelés. Több helyszínen értelmi és mozgássérült, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket is be tudtak vonni a szűrésbe.

Az akció fontosságát jelzi, hogy a vizsgált gyerekek fogainak átlagosan több mint fele rossz, legalább harmada szuvas. Esztáron és Hencidán a gyerekek többségének volt szuvas tejfoga, és maradó fogaik is nagyon rossz állapotban voltak, ami a helytelen táplálkozásnak is betudható. Örömmel tapasztalták viszont, hogy ahová a busz évek óta visszajár, a korábban kiszűrt rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikákra.

A szokás hatalma - ahol visszatérő vendég a fogorvos, ott lényegi javulást tapasztalnak
A szokás hatalma - ahol visszatérő vendég a fogorvos, ott lényegi javulást tapasztalnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.