Horváth Csabával megy Tarlós ellen az MSZP

Az MSZP országos elnöksége hivatalos formában is támogatásáról biztosította Horváth Csaba pályázatát, a szocialista párt jövő évi főpolgármester-jelöltjeként – értesült a Népszabadság. Ez az egyik fontos formális lépcső a hivatalos jelöltség felé vezető úton.

Információink szerint ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a szocialistákkal szövetséges Együtt–PM is automatikusan felsorakozik-e majd az MSZP-s politikus mögött. A Bajnai Gordon vezette szövetséghez közeli forrásaink szerint ugyanis az Együtt–PM-nél némileg meglepődve fogadták, hogy az MSZP máris megnevezi főpolgármester-jelöltjét, hiszen ezzel szerintük azt is üzenik, hogy Bajnaiék későbbi jelöltjét – bárki legyen is az – nem akarják támogatni a fővárosi választáson.

Ezt a kérdést ugyanis tudatosan nyitva hagyták a szövetségesek. A szocialisták szerint ebben semmi meglepő nincs, hónapokkal korábban jelezték Bajnaiéknak, náluk mi a menetrend.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: Horváth Csaba az alapszabálynak megfelelően benyújtotta pályázatát és folyamatosan gyűjti a megmérettetéshez szükséges támogatói aláírásokat is a kerületekben; ehhez kapta most meg az országos elnökség jóváhagyását. A pártelnök szerint Horváthnak széles támogatottsága van a kerületekben. A főpolgármester-jelöltről hivatalosan december elején dönt majd az MSZP budapesti küldöttértekezlete, onnantól válik hivatalos aspiránssá. Lapunk kérdésére Molnár Zsolt megerősítette: nem gondolkodnak más jelöltben, csak Horváth Csabában. „Széles körű önkormányzati tapasztalata van, volt kerületi polgármester és humán területért felelős főpolgármester-helyettes. Végigküzdött egy nagyon nehéz kampányt 2010-ben, jelenleg a párt országos alelnöke és fővárosi frakcióvezetője. Készséggel sorakozunk fel mögötte” – fogalmazott a Népszabadságnak a budapesti pártelnök.

Molnár Zsolt kérdésünkre megerősítette, hogy Horváth épp a fővárosi ambíciói miatt nem szerepel a párt országos listáján: az MSZP alapvetése szerint ugyanis az összeférhetetlenség miatt már jó előre dönteni kell önkormányzati és országgyűlési szerepvállalás között, hogy a választók lássák, ki milyen feladatra jelentkezett. „Célunk, hogy minél szélesebb körű összefogás legyen Horváth Csaba mögött, ezért egyeztetéseket kezdeményezünk majd valamennyi demokratikus ellenzéki erővel. Nemcsak az Együtt–PM szövetséggel vagy a Demokratikus Koalícióval, hanem minden, Budapesten jelen lévő demokratikus szervezettel. Új várost és új városvezetési struktúrát akarunk, ehhez pedig összefogásra van szükség” – emelte ki Molnár Zsolt.

Horváth Csaba a napokban terjedelmes interjút adott a Népszabadságnak, ebben arról is beszélt, hogy az elmúlt ciklus „csak edzettebbé tette”, de azt is világossá tette: három kérdésben (Normafa-beruházás, Múzeumi Negyed, illetve a Római-part mobilgát-beruházása) akár a népszavazás is szóba jöhet, és „arrogancia helyett tárgyalások mentén” irányítaná Budapestet. Az esetleges összellenzéki együttműködésre vonatkozóan úgy nyilatkozott: „több körben egyeztettünk már a partnerként szóba jöhető politikai erőkkel szakpolitikai kérdésekről, illetve programelemekről; s úgy tűnik, különböző témákban egyezségre is sikerült jutnunk például a DK és több kérdésben az Együtt vezetőivel” – fogalmazott a szocialista politikus.

A Népszabadság megkereste a Bajnai Gordon vezette szövetséget, amely kérdésünkre azt válaszolta: az Együtt–PM és az MSZP által kötött megállapodás nem terjed ki az EP-és az önkormányzati választásokon megvalósítandó együttműködésre. „Az Együtt–PM-ben nincs még döntés arról, hogy ki legyen a pártszövetség főpolgármester-jelöltje 2014 őszén. A jelölt megnevezésére előreláthatólag csak a tavaszi országgyűlési választások után kerül sor. Csak olyan jelöltet fogunk támogatni, akivel győzni lehet, és aki képes megtestesíteni azt a Budapest-jövőképet, amiben mi hiszünk” – tették egyértelművé az Együtt–PM illetékesei.

2010 őszén az önkormányzati választásokon Horváth Csaba volt az MSZP főpolgármester-jelöltje. Akkor a szocialista politikus 29,4 százalékkal a második helyet érte el, a posztot 53,3 százalékkal megszerző Tarlós István után. Akkor a még LMP-s színekben politizáló Jávor Benedek volt a harmadik, az ökopolitikus közel tíz százalékot ért el. Jávor azóta ugyan a Bajnai-féle ellenzéki szövetséget erősíti, de deklaráltan Brüsszelbe tart: a PM EP-listavezetőjeként (és a közös Együtt–PM lista biztos második helyezettjeként) várhatóan EP-képviselőként folytatja, így bizonyosan nem jöhet szóba Bajnaiék esetleges jelöltjeként.

Horváth Csaba
Horváth Csaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.