A román külügy előszobáztatja a leendő magyar nagykövetet

Három hónapja várja a leendő bukaresti magyar nagykövet, hogy elfoglalhassa posztját, de a román külügy halogatja az agrément megadását. A román kormány belügyeibe való beavatkozás is lehet az ok, habár várakoztattak már hosszabb ideig is nagykövetet.

Három hónapja várja a leendő bukaresti magyar nagykövet, hogy elfoglalhassa posztját, de a román külügy halogatja az úgynevezett agrément megadását. Az eredetileg tervezett időponthoz képest késéssel, de hazatért Bukarestből Füzes Oszkár, aki most a Külügyminisztérium kulturális főosztályát vezeti. Bukarestben Polonyi Géza beosztott diplomata irányítja ügyvivőként Magyarország külképviseletét.

Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román kormányfő egy tavalyi uniós értekezleten Bukarestben
Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román kormányfő egy tavalyi uniós értekezleten Bukarestben

A leendő bukaresti nagykövet, Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet korábbi igazgatója lapunk érdeklődésére lakonikusan azt válaszolta: egyelőre nem nyilatkozhat. Hivatalos megkeresésünkre a román külügyi tárca lapzártáig nem válaszolt, a sajtóosztály illetékese pedig szóban mindössze annyit közölt, hogy mihelyt újdonsággal szolgálhatnak, értesítenek.

– Az agrément húzódása értelmezhető a kormány elégedetlensége jeleként, de előfordult, hogy „rendes” körülmények között ennél tovább várakoztattak nagyköveteket – értékelte a helyzetet lapunknak Valentin Stan kisebbségkutató, volt diplomata. A Bukaresti Egyetem történészprofesszora szerint „probléma akkor lenne, ha Bukarest megtagadná az agrément-t”.

A holland Matthijs van Bonzelt több mint fél évig „előszobáztatták” Bukarestben, miután Hága 2011 végén megvétózta Románia schengeni csatlakozását. Román–magyar viszonylatban az autonómia a kényes téma, amely újra napirendre került a székelyek vasárnapi nagy menetelésével. Füzes Oszkárt az év elején maga a román külügyminiszter fenyegette meg kiutasítással, miután nyilvánosan állást foglalt a székely önrendelkezés mellett.

Valentin Stan szerint a román politikum az elmúlt években azért is vádolhatta Magyarországot a belügyekbe való beavatkozással, mert egyes esetekben ez valóban megtörtént. – A legtöbb esetben viszont a román politikusok vagy tudatlanságból viselkednek úgy, ahogy viselkednek, vagy tudatosan próbálják a kisebbségi kérdést román „fennhatóság” alatt tartani. Csakhogy ezeknek véget kell vetni. A magyar „beszólásoknak” és a román próbálkozásoknak is. A civilizált világban ezeknek nincs helyük – mutatott rá a volt diplomata. Hozzátette: ki kell mondani, hogy Magyarország igenis támogathatja a Románia területén élő magyar kisebbséget, beleértve az autonómiatörekvéseket is.

– Ezt a nemzetközi jog is elismeri. Elég, ha felütjük a trianoni békeszerződést, hogy a román–magyar viszonyt illetően a legkézenfekvőbb példát említsem. Ez utal a nemzeti kisebbségekről szóló, 1919. decemberi szerződésre, amelyben a román állam vállalta, hogy autonómiát ad a székelyeknek, biztosítja a magyarok vallási, oktatási szabadságát és így tovább. Az a tény, hogy erre az egyezményre külön utal a Magyarországgal kötött trianoni békeszerződés a szövetséges és társult hatalmak nyomására, egyértelműen azt mutatja, hogy az említett hatalmaknak, de Magyarországnak is jogában áll érdeklődni a Nagy-Románia fennhatósága alá került kisebbségek sorsa iránt – magyarázta a szakértő.

A professzor szerint az 1990-es években a nemzetközi jog további eszközökkel gazdagodott, amelyek olvasata ez: a kisebbségi kérdés nem kizárólag az államok belügye. Ebben a szellemben született a magyar–román alapszerződés is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1991-ben erre hivatkozva teremtette meg a jogalapot Irak lerohanásához: a bagdadi rezsim atrocitásai a kurd kisebbség ellen szükségessé tették a nemzetközi közösség beavatkozását. – A 688. számú határozat kimondja, hogy egy adott kisebbség helyzete összefügg a nemzetközi békével és biztonsággal – mutatott rá Stan.

De meddig terjed a kisebbségvédelem, hol a határ, amin túl a magyar diplomácia állásfoglalásai „beleszólásnak” minősülnek? – Egy nagykövet nem adhat „tanácsot” például Románia területi-közigazgatási felosztását illetően. A leköszönt magyar nagykövet több diplomáciai baklövést is elkövetett. Gondolok itt elsősorban az RMDSZ-szel, vagyis az erdélyi magyarság legitim képviseletével szemben álló politikai csoportosulások, szervezetek támogatására – húzta alá Valentin Stan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.