Nemzetinek álcázott multik jöhetnek

Az Európai Bizottság nem támasztott ellenvéleményt a februárban az uniónak véleményezésre benyújtott trafiktörvénnyel szemben – adta hírül a múlt héten a Magyar Távirati Iroda.

A Fideszben is kínosnak érzik a trafikügyet

A győztes pályázatok mégis sérthetetlennek tűnnek – tudtuk meg a kormánypárt politikusától.

Cigarettapiaci ki kicsoda

A dohányforgalmazó nagy multicégek is átnézték a trafikkoncesszió-nyertesek 5400-as listáját.

Trafikügy : Orbán mindenről tudott

Amiről Lázár János tudott, arról Orbán Viktor is tudott – az államtitkár nem magánakciót hajtott végre.

Batka Zoltán: Emlékmás

Elkészült a majdan okvetlenül kiadandó Nemzeti Együttműködés Nagy Képeskönyvének borítófotó-esélyes képe.

 

Felcsútról árulják az Auchanban a dohányt

Mészáros vagyok Felcsútról – ma Magyarországon bármilyen területen a siker záloga ez a bemutatkozás. A varázsszavak a falutól több száz kilométerre is ajtókat nyitnak meg. Most éppen az Auchan áruházak új trafikjainak az ajtajait.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, az Orbán Viktor által alapított és a kormányfő szívügyének számító Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke eddig jobbára a miniszterelnökhöz fűződő jó viszonyáról és a Fejér megyei pályázatokon kapott jókora állami földbirtokairól volt ismert. Most azonban úgy tűnik, hogy Mészáros legszűkebb körébe tartozó bizalmasai a júliustól induló nemzeti dohányboltokból is kiveszik a részüket. Méghozzá nem is kicsit.

Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve az alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei ugyanis a francia tulajdonú Auchan áruházakban árulhatják a dohányt, így az elkövetkező húsz évben a felcsúti Mészárosok évente több százmilliós bevételhez juthatnak a trafikokból. Mészáros László felcsúti alpolgármester közéleti elfoglaltsága mellett a cégadatok szerint eddig csak focicsapatok mögött álló cégekben volt ügyvezető. Így korábban a Tatabányai Futball Club és a kazincbarcikai KBSC FC sportszervező cégben volt vezető tisztsége, majd idén februárban váltotta főnökét, a polgármestert, Mészáros Lőrincet a Puskás Futball Club Kft. ügyvezetői posztján.

Ismereteink szerint a polgármester és alpolgármestere között csak névrokonság van, azonban a kettejük közötti szoros kapcsolatra utalhat, hogy gyakorlatilag együtt jöttek-mentek a focicsapatoknál: nagyjából addig volt Mészáros László ügyvezető a tatabányai és a kazincbarcikai focicsapatnál, amíg Mészáros Lőrinc volt a résztulajdonos.

A szűz kéz szerencséjével pályázott viszont Mészáros László Roland nevű fia a trafiktenderen: a 25 éves ifjú vállalkozónak semmiféle ismert üzleti múltja nincs, ennek ellenére Csömörön, Dunakeszin, Fóton, Törökbálinton és Miskolcon nyerte el a dohánykereskedelem jogát. Valószínűleg ő – illetve cége – lesz az Auchan dohányárusító partnere ezeken a településeken. A 2012 végén alapított családi cég, az édesanyjával közösen létrehozott Lando-Ker Bt. májusban jegyzett be öt új fióktelepet, mindet az elnyert koncessziós területeken található Auchan áruházak címén.

Könnyen lehet, hogy Mészáros Lőrinc családjában is nagy lehetett az öröm a trafiktender eredményhirdetésekor. A trafikpályázaton győztesek listáján ugyanis egy bizonyos Mészáros János is található, aki szintén a maximális, öt koncessziót nyerte el, ráadásul olyan településeken (Budakalász, Budaörs, Budapest XI. kerület, Kecskemét és Szeged), ahol a francia üzletláncnak van áruháza. Információnk szerint a nyertes a polgármester János nevű, egyébként szintén fideszes felcsúti önkormányzati képviselő testvére. Ha neki is minden koncessziójára sikerül megállapodást kötni az Auchannal, akkor a Felcsúthoz kötődő Mészárosok a 19 tagú hálózat tíz üzletében árulhatnák a dohányárut.

Mészáros Lőrincet és Mészáros Lászlót lapzártáig nem sikerült elérnünk, írásban feltett kérdéseinkre sem válaszoltak. Így nem tudtuk meg, hogy családtagjaik miért pályáztak a Felcsúttól és egymástól is meglehetősen távol eső helyeken a dohány-kiskereskedelem jogára. Az Auchan ugyanakkor nem cáfolta értesüléseinket. A hipermarketlánc kommunikációs osztályán elmondták: az volt a céljuk, hogy továbbra is kapható legyen a dohánytermék az áruházak üzletsorain.

Az Auchannál ugyanis már korábban kiszervezték az áruházak butiksorára a dohány-kiskereskedelmet. Annak kapcsán, hogy miért pont a felcsúti vállalkozókban látták meg a jövendő üzleti partnert, az Auchan úgy fogalmazott: csak azokkal a leendő bérlőkkel tudtak tárgyalni, akik elnyert koncesszióval keresték meg őket. Így a hipermarket csak közülük választhatta ki az új bérlőket, akik a vásárlóiknak júliustól dohányterméket értékesíthetnek. Piaci források szerint az Auchan üzletsori dohánybutikban eddig is el lehetett érni 20-30 millió forint körüli havi forgalmat. A dohányboltok számának korlátozásával ez növekedhet, míg a kötelező tízszázalékos árrés bevezetésével a profitráta emelkedik meg.

Az Auchan fóti hipermarketjében már elkészült az új trafik
Az Auchan fóti hipermarketjében már elkészült az új trafik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.