Elbocsátanak az energiacégek, és felkészülnek a második hullámra

A magyar energiatársaságoknál a belső dolgozók védelmében egyelőre alvállalkozókat küldenek el, vagy épp nem emelnek bért, viszont egy következő rezsicsökkentés már komolyabb kirúgási hullámot hozhat – tudta meg lapunk.

A francia GDF Suezhez tartozó Égáz-Dégáznál értesüléseink szerint 2014 végéig 100-120 munkavállalót építenek le. Idén főleg a nyugdíjkorhatárhoz közelítőket engedik el, vagy más munkahelyeket ajánlanak fel számukra. Ez a kör most mintegy ötven főt érint. Jövőre kirendeltségek és üzemegységek összevonásával együtt további 60-70 dolgozót bocsáthatnak el. Mivel a lépéseket telephelyenként, időben elosztva hajtják végre, ez nem minősül csoportos leépítésnek, így nem is kell előzetesen bejelenteni a munkaügyi kirendeltségeknél. A szakszervezet jelenleg bértárgyalásokat is folytat a vezetőséggel. A francia hátterű csoport többi társaságánál hasonló intézkedéseket terveznek: a Dunamenti Erőmű létszáma hasonló mértékben, 100-150 fővel csökken, ráadásul ez ott csoportosnak számít. Két év alatt összesen körülbelül háromszázzal – mintegy 20 százalékkal – csökkenhet a csoport létszáma. A cég által nem kommentált információink szerint a vezetőség az elbocsátásokat az energiacsoport romló anyagi helyzetével indokolta. Közrejátszik a szolgáltatókra hárított rezsicsökkentés, a többmilliárdos vezetékadó, a 30-ról 50 százalékra emelt nyereségadó és a gázkereslet jelentős visszaesése. (Egy szakértő felhívta a figyelmünket, hogy elsősorban a cégek gázfogyasztása zuhan: ennek oka a versenyképesség romlása és az, hogy a lakossági rezsicsökkentés egy részét a kabinet a vállalati vásárlókra terhelte.)

A rezsicsökkentés és a vezetékadó miatt az energiaszektor összes szereplője elbocsátási dilemmákkal küzd. Nem kiszervezésekről van szó, sőt: elsősorban a külső megbízottak leépítése van napirenden, akiket a belsősök nagyobb terhelésével váltanak ki.

Forrásaink szerint az EDF Démász már korábban nyilvánosságra került, mintegy kétszáz főt érintő önkéntes távozási programja mellett beszállítóik további mintegy félezer fős leépítésre kényszerülhetnek. Ennek oka a beruházások kényszerű lefaragása.

A mintegy ezer főt foglalkoztató Főgáznál szintén 100-150 dolgozót küldhetnek el az alvállalkozóktól. A főváros többségi tulajdonában álló energiacég szakszervezete állítólag bírja a vezetőség szóbeli ígéretét, hogy belső dolgozókat nem bocsátanak el. Ennek fejében viszont idén nem lesz bérfejlesztés. A Főgáz alvállalkozói a problémák fő forrását abban látják, hogy a beruházási keretet – a külső okokra hivatkozva – a tavalyi negyedére vágták. A napi hibaelhárítás és a minőség természetesen nem sérül: a hálózat állapota jelenleg kitűnő, de hasonló körülmények között 5-10 év múlva már komolyabb üzemzavarok léphetnek fel. Addig viszont bíznak egy „jogalkotói fordulatban”. Egy forrásunk furcsállotta, hogy ilyen helyzetben a Főgáz irányító tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat osztalékként felveszi a cég teljes, többmilliárdos nyereségét. Mások szerint ez érthető tulajdonosi magatartás. A cégnél értesüléseinket nem kívánták kommentálni.

Korábban az Elmű-Émász jelentette, hogy az ez évi kormányintézkedések nyomán több ezer beszállító megbízását fogja vissza. A fővárosi tulajdonú Főtávnál az év elején százfős – mintegy 15 százalékos – létszámleépítést hirdettek, de nem a rezsicsökkentésre, hanem hatékonyságnövelésre hivatkozva.

A többi energiacégnél konkrét adatokat ugyan nem közöltek lapunkkal, de valamennyien érzékeltették a helyzet feszültségét. Az E.ON több ezer család megélhetését biztosító munkáltatóként felelősséget érez dolgozói iránt – szögezte le Egyházi Nikoletta, az áram- és gázszolgáltatót, illetve erőműveket is működtető csoport szóvivője. Nem szeretnék, ha a munkájukat becsületesen végző dolgozók szenvednék el az energiaszektort sújtó negatív hatásokat – tette hozzá. Az idei évre a szakszervezettel az inflációnak megfelelő béremelésben állapodtak meg, de ha a csoport külső hatások, pluszköltségek miatt nem hoz egy bizonyos eredményszintet, a béren kívüli ösztönzőkeret az emelés mértékével csökken. Más forrásaink szerint az E.ON is elsősorban ötezer saját munkavállalóját igyekszik védeni az elbocsátásoktól, és szintén az alvállalkozókat pótolják belső erőforrásokkal. Ez azonban hangsúlyozottan a jelen állapotra igaz: további rezsicsökkentés esetén az E.ON újra áttekinti a helyzetet. (Ez nem feltétlenül üres fenyegetés: elképzelhető ugyanis, hogy a kormány a mostani rezsicsökkentést nem kizárólag a szolgáltatókra terheli.)

Az ország legnagyobb kiterjedésű, legtöbb ügyfelet ellátó gázszolgáltatójánál, a Tigáznál ismereteink szerint szintén elmarad a béremelés, ez az ára a nagyobb leépítések elkerülésének. Hivatalos közlésük kevésbé konkrét: e szerint a Tigáz-csoport veszteségeinek orvoslására belső folyamatainak átszervezésével, a működés hatékonyabbá tételével reagál. Ezzel is segítik, hogy a nagyon rossz gazdasági eredmények mellett se kelljen kényszerű elbocsátásokkal élniük munkatársaik körében, amennyiben ez elkerülhető – fogalmaznak.

Egy szakértő úgy becsülte, hogy az intézkedések hatására csak a gázipar belsős létszáma 2014 végéig akár ötszáz fővel – 15 százalékkal – is csökkenhet. Hasonló a helyzet az áram- és távhőcégeknél, valamint a víziközműveknél, a szemétszállítóknál – utóbbi két körben júliustól szintén tíz százalékkal csökken a rezsi –, illetve a kéményseprőcégeknél.

A helyzetet jellemzi, hogy két, általunk említett energiatársaság kapcsán több forrásból további több száz fős belső leépítési tervről hallottunk. Ám ezt a cégek félhivatalos csatornáin cáfolták.

Az általunk elért, nevüket nem vállaló dolgozók mind meglehetős elítélően nyilatkoztak a rezsicsökkentésről: elismerték, hogy otthon havi néhány ezer forinttal kevesebbet költenek a fűtésre, ám emiatt áttételesen elveszíthetik a munkájukat. Mindenki úgy érzékeli, hogy a kormány a rezsicsökkentéssel voltaképp el akarja lehetetleníteni a külföldi tulajdonú szolgáltatókat, hogy államosíthassa őket. Volt, aki szerint a szektor ezután Fidesz-közeli cégekhez kerülhet. Saját vezetőiket-tulajdonosaikat egyikük sem támadta, mondván, a létszámleépítés mellett ott fogják meg a pénzt, ahol csak lehet, például a beruházásokon. Mivel azonban ebből az látszik, hogy több száz ember kerül az utcára, egyikük úgy foglalta össze tapasztalatait: az energiaipar lapjainak mocskos újraosztása közben megint csak az egyszeri dolgozók húzzák a rövidebbet.

Ellenőrzés az egyik gázszolgáltatónál. Ezután kevesebben többet fognak dolgozni – ugyanannyiért
Ellenőrzés az egyik gázszolgáltatónál. Ezután kevesebben többet fognak dolgozni – ugyanannyiért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.