Füredi kikötőkavarás: vitorlázóktól a Közgéphez

Egy balatonfüredi, part menti ingatlant biztosít a kormány a Magyar Vitorlás Szövetségnek – derült ki egy, a napokban megjelent kormányhatározatból. A nem sokkal ezelőtt még a Műegyetem vagyonkezelésében lévő területet azért adta az állam a szövetségnek, mert a vitorlázók által korábban használt, szomszédos ingatlant a Közgép vehette át.

A Magyar Vitorlás Szövetség egészen a közelmúltig a füredi sétány nyugati végén található telket használta sport- és szövetségi célokra. Ezen a telepen kissé koros létesítményeket használhattak a vitorlázók. Ezt a kétségkívül értékes, part menti telket, melynek másik szomszédja a ma már magántulajdonban lévő egykori BKV-telep, az állam átadta a füredi önkormányzatnak, amely úgy döntött, hogy a Közgép, a Swietelsky és a Fonyó Károlyhoz köthető Solum Invest konzorciuma üzemeltetheti és fejlesztheti a létesítményeket. Az önkormányzati döntés értelmében a cégek évi tizenötmillió forint bérleti díjat fizetnek az ingatlanokért, s komoly fejlesztésekre vállaltak kötelezettséget. Az ügy egyik érdekessége, hogy a Swietelsky fejlesztette a másik oldalon található Hotel Silvert, amely Balatonfüred egyik legszínvonalasabb, saját kikötővel rendelkező létesítménye. Így a Silver mindkét oldalán lesz a céghez köthető kikötő.

Bázist és elnököt váltott a Magyar Vitorlás Szövetség
Bázist és elnököt váltott a Magyar Vitorlás Szövetség

A pályázatot 2012 decemberében írták ki, 30 napos határidővel. A nyertes konzorciumon kívül senki sem indult. A képviselő-testület január 15-i zárt ülésén nyilvánította érvényesnek és eredményesnek a pályázatot. Március 6-án rendkívüli testületi ülésen már a földhasználati jogról és a ráépítésről szóló megállapodások tervezetét is elfogadták – a szerződést március 14-én írták alá. A konzorcium a szerződésben vállalta, hogy felújítja a vitorlássportot szolgáló épületet, és százmillió forint értékben kizárólag sportcélra hasznosítható épületet is felhúz. Továbbá biztosítja a versenyek lebonyolítását és az utánpótlás nyári táboroztatását is. A pályázatban a nyertes konzorcium 28 millió forintban határozta meg ezeknek a juttatásoknak az értékét.

A vitorlásszövetség, amelynek elnökségében múlt péntekig Fonyó Károly is ott volt, most a szomszédos, a mostanáig a Műegyetem vagyonkezelésében álló Hotel Unit kapta meg azzal a céllal, hogy ott vitorlássportközpontot hozzon létre.

– Ez a fejlesztés a Festetics György program része, amely elsősorban a sportcélú vitorlázás fejlesztésére és utánpótlásképzésre összpontosít. A programot körültekintő előkészítés után 2012-ben fogadta el a szövetség vezetése – nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban lapunknak Gál András Levente, a Magyar Vitorlás Szövetség távozó elnöke, aki korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, majd kormánybiztosa volt. A létesítmény formálisan a szövetség (amely 132 sportegyesületet és csaknem négyezer sportolót tudhat tagjai között) stratégiai együttműködő partnere, a Magyar Vitorlás Akadémia rendszerét befogadó Zánka-Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. vagyonkezelésébe kerül.

A Hotel Uni vagyonkezelését nemrég vette vissza a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Műegyetemtől.

A lépésnél a többi között arra hivatkoztak, hogy a Műegyetem 2009-ben előnytelen feltételekkel adta bérbe üzemeltetésre a létesítményt a Navis Port Kft.-nek, amely Laczkó Péter nevéhez köthető. A mostani kormányhatározat rögzíti, hogy az „ingatlan üzemeltetéséből származó hasznok a vitorlássport tevékenység támogatására és fejlesztésére kerüljön felhasználásra, jelentősen hozzájárulva ezzel a magyar vitorlás utánpótlás és versenysport ideális körülményeinek megteremtéséhez.”

A Hotel Uni egyébként elég rossz állapotban van: a háromcsillagos szállodaként üzemelő létesítményben a klimatizálás például foghíjas, de a színvonal más szempontból is kívánnivalót hagy maga után.

Ahhoz, hogy a mai kornak megfelelő színvonalra hozzák, a szakértők szerint komoly, akár milliárdos források is szükségeltethetnek. A partszakasz viszont, amelyen fekszik, rendkívül előnyös fekvésű, a fás-füves udvara elismerten kellemes. Eddig is számos sporteseménynek adott otthont, innen indították egészen a közelmúltig minden évben a hagyományos öbölátúszást.

Miközben a telket a szövetségnek juttató kormányrendelet csütörtökön megjelent, pénteken tisztújítást tartott a Magyar Vitorlás Szövetség. Gál András Levente elnököt azonban a szép hozomány ellenére nem választotta újra a testület. Sőt, több másik, Gált támogató elnökségi tag is kiszorult a szövetségből, köztük Fonyó Károly. Ő és Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár, valamint Hajdú Balázs, Schneider István és Ugron Gáspár ugyanis feltételes elfogadó nyilatkozatot adtak ki, amiben Gál megválasztásához kötötték a jelölés elfogadását. Miután az elnökválasztást Kollár Lajos érsebészprofesszor nyerte, visszaléptek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.