Olajozott szívműködés
Az állati és növényi olajokból előállított, Amerikában vényköteles gyógyszerként, egyes EU-országokban pedig étrendkiegészítőként forgalmazott omega-3-tartalmú termékek új generációja segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak közül az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) etilészterek bizonyultak a leghatékonyabbnak az érrendszer védelmére, mivel mérhetően csökkentik a kardiovaszkuláris problémákért felelős triglicerid szintjét, normális értéken tartják a vérnyomást, és csökkentik az érelmeszesedés, az érfalon képződő meszes plakk lerakódásának a mértékét. Mindkét anyagot tengeri mikroalgák állítják elő, és táplálékkal kerül a halak szervezetébe.
Leggyakrabban hal- és lenolajtartalmú kapszulák formájában vihető be a szervezetbe elegendő omega-3 zsírsav, de legújabban az élelmiszergyártók tudatosan növelik termékeikben – például margarinokban – ennek arányát. Állati termékeknél, mint a tojás és a tejtermékek, a takarmányhoz kevert omega-3 adalékkal lehet hasonló hatást elérni. Vegyes sikerrel, tegyük hozzá: így próbálták meg hazai tenyésztők egészségessé tenni a mangalica szalonnáját, ám túl sok adaléktól a cocák zsírja megváltozott szagú és állagú, gyorsan avasodó lett. Legjobb, ha a halaknál maradunk.
Étrend-kiegészítők választásánál ügyeljünk arra, hogy a címke alapján legyen benne elegendő EPA és DHA, és ne csak növényi alapú alfa-linolénsav (ALA), ami szintén omega-3 zsírsav, viszont érvédő hatását csak akkor fejti ki, ha a szervezetben DHA etil-észterré alakul. Az EPA és DHA hatóerejét gyakran kombinálják antioxidáns hatású d-alfatokoferollal.