Ismét itt a 300 forintos euró

Új csapattal, új működési szabályokkal és kilenchavi forint-mélyponttal kezd az új MNB-elnök.

Kilenchavi mélypontjával köszöntötte a forint Matolcsy György beiktatását – bár a ceremóniának a tegnap este 300 forint fölé kúszó (majd onnan kicsit visszatáncoló) euróárfolyamhoz csak áttételesen volt köze. Továbbra sem tudni, hogy a tervezett személycseréken kívül mire készül még az új jegybanki vezetés. A teljes hatalomátvétel szándékát mutatja, hogy az új elnök új csapattal érkezik. Balog Ádám korábbi adópolitikai helyettes államtitkár is elfoglalta az alelnöki széket. A monetáris tanács új külsős tagja, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) volt pénzügyi államtitkára a hónap végére szintén alelnök lehet. Közben érkeznek Matolcsy más hűséges emberei is: az új főigazgató (aki a személyzeti ügyekben is helyettesíti majd az elnököt) információnk szerint Nagy Róza, az NGM közigazgatási államtitkára lesz. Úgy tudjuk, hogy miután Matolcsy miniszterként önmagára szabta a jegybank alapító okiratát, elnökként megváltoztatja majd az MNB szervezeti és működési szabályzatát is.

Matolcsy György az eskütétel után: hideg fogadtatás után forró lett a hangulat
Matolcsy György az eskütétel után: hideg fogadtatás után forró lett a hangulat

Az árfolyam zuhanásában a következő lépések körüli bizonytalanság játssza a főszerepet. Jelentős hatása volt lapunk információjának, hogy a kormány a 90 napnál régebben tartozó devizahitelesek esetében tervez új mentőcsomagot. A devizatartalék unortodox felhasználásával kapcsolatos félelmeket erősítették a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető moszkvai útjáról megjelent hírek is, miszerint a devizatartalék egy részét rubelesítenék. A Fidesz szerint csak deviza-csereügyletről volt szó, amely a két ország közötti kereskedelmet segíti. Ez nem nyugtatta meg a befektetőket.

Csillapíthatta volna a piacot, hogy „a keleti nyitás” kapcsán Töröcskei István, az Államadósság-kezelő Központ vezetője közölte: legfeljebb 200 millió dolláros – vagyis nem jelentős – forrásbevonás képzelhető el Oroszországból. Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár a Dow Jones hírügynökségnek a devizaadósokra leselkedő veszéllyel indokolta, miért nem tervezik az árfolyam rontását, még az export növelése érdekében sem. Orbán Viktor kormányfő Varsóban arról beszélt, hogy egy olyan nyitott gazdaságban, mint Magyarország, „nagyon óvatosan kell kezelni” a devizatartalékok felhasználásának kérdését. A nyugtató szavak hatástalannak bizonyultak. Elemzők szerint ha az árfolyam tartósan 300 forint fölött marad, 305-307 forintnál pihenhet meg újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.