Mérlegen a testsúly

Amerika hírhedten elhízott, de nem ők vezetik a világranglistát. A BMC Public Health folyóirat évente közölt összefoglaló tanulmányában ismét a csendes-óceáni Mikronézia és Tonga szigeteit hozták ki győztesnek, ahol a felnőttek átlagos testsúlya megüti a 87 kilót, szemben a 62 kg világátlaggal. Az USA polgárai harmadik befutóként csak közel 82 kilót nyomnak átlagban. Ez azt jelenti, hogy az amcsik kétharmada túlsúlyos, harmada kifejezetten elhízott, és minden harmadik felnőtt bevallottan soha nem végez testmozgást azon kívül, hogy beszuszogja magát az autójába vagy egy diner műbőr ülésére. Ennek csúnya következményei lesznek, még akkor is, ha nagyrészt a zsírellenes kampányoknak köszönhetően a szívbetegségek és a stroke-esetek aránya harmadával csökkent az elmúlt tíz évben. Az elhízás ugyanis több civilizációs betegségnek a kiváltó oka.

A világ kövérei között találunk több gazdag közel-keleti olajállamot, de a top tízben szerepel Horvátország és az Egyesült Királyság is. Hetven átlagos kilóval Magyarország a negyvenharmadik, sereghajtók fej-fej mellett Nepál, Vietnam és Srí Lanka, a legsoványabb nemzet pedig Banglades. Észak-Korea nem szolgáltatott értékelhető adatokat.

A személyes egészségügyi kockázatokon túl a tömeges túlsúly és túlfogyasztás komoly környezeti következményekkel is jár, mert a feleslegesen megtermelt, feldolgozott, becsomagolt, szállított, árusított, megvásárolt és aztán részben kidobott, elpazarolt élelmiszerek és azok hulladékai óriási terhet jelentenek a gazdaságra és a környezetre egyaránt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a fejlett országokban egységnyi élelmiszer csomagolása, szállítása, hűtése és a keletkezett hulladék kezelése többszöröse a fejletlen országokénak, egyértelmű, hogy kit terhel nagyobb felelősség a környezeti károkért.

 

Hamis cöliázis

A mérvadó amerikai Mayo Clinic felmérése szerint az USA lakosságából 1,8 millió ember szenved lisztérzékenységben, ezek háromnegyede azonban nem is tud a betegségéről. Ezzel szemben több mint másfél millióan táplálkoznak gluténmentesen, jóllehet ezeknek a diétázóknak bő háromnegyede nem is szenved cöliázisban. Valahol valami információ elakadt.

Egy szívással kevesebb

A cigi koporsószög, ne is vitassuk. Leszokni viszont soha nem késő, és érdemesebb, mint gondolnánk. A Nurses’ Health Study elemzése alapján kiderült, hogy a cigarettáról leszokás után szinte azonnal javulnak esélyeink a hosszabb és egészségesebb életre. A felmérés megállapítja, hogy aki abbahagyja a dohányzást, 20 év alatt ledolgozhatja a bagós évek büntetését – ennyi füstmentes idő után gyakorlatilag nem mérhető a különbség azok között, akik valaha cigiztek, és akik soha nem gyújtottak rá életükben. Érdemes elnyomni.

Valamire még jó lehet

Ha nem írtunk volna még eleget ebben a számban a gyógyszeripari anomáliákról, akkor álljon itt egy meglepő és pozitív példa. Kanadában az Albertai Egyetem kutatói véletlenül rájöttek, hogy egy eredetileg cukorbetegek számára kifejlesztett gyógyszer, ami végül – ki tudja, miért – nem került forgalmazásra, hatásos lehet az Alzheimer-kór kezelésében. Az AC253 nevű hatóanyag laborkísérletekben helyreállította az állatokból vett alzheimeres agyszövetek károsodott memóriafunkcióit. Biztató. A probléma csak az, hogy az AC253 egyelőre még nem képes magától behatolni az agyszövetbe, mivel nem erre tervezték, így kissé át kell szabni a molekulát a gyógyszerkutatóknak. Ha esetleg közben elveszítené a hatékonyságát Alzheimer ellen... akkor biztos jó lesz majd valami másra.

Idegölő

A British Medical Journal 68 000 felnőtt bevonásával végzett tanulmányt tett közzé a szorongás, stressz és depresszió egészségromboló hatásáról. Az eredmény megjósolható: a mentálhigiénés zavarok jelentősen növelik különösen a szívbetegségek és a rák kockázatát. Meglepő viszont, hogy már enyhe stressz és szorongás is mérhetően csökkenti a várható élettartamot. A felmérésből statisztikailag kiszűrték az alkohol és a dohányzás egészségkárosító hatásait, tehát a lesújtó eredményt még az is rontja, hogy sokan káros szenvedéllyel igyekeznek enyhíteni lelki bajaikat. Miért is halnak korán a magyarok?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.