80 milliárdba kerülnének az ingyenhelikopterek

A HM-nek jelenleg nincs nyolcvanmilliárd forintja a harminckét UH–1N gép felszerelésére. Ennyibe kerülne az ingyen kapott helikopterek rendszerbe állítása.

November elejéig kell megküldeni az Egyesült Államoknak a Honvédelmi Minisztérium hivatalos válaszát a felajánlott „ingyenhelikopterekkel”, illetve a velük együtt járó csomaggal kapcsolatosan. 

A magyar vezetés várhatóan nem kíván élni a lehetőséggel – értesült a Népszabadság. Az Egyesült Államok harminckét (pontosabban harminc működő és két repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), még az 1970-es években gyártott, az amerikai hadrendből kivont helikoptert akart „ingyen” átadni Magyarországnak. A csomag ezzel együtt mégis sokba kerülne az amúgy is szűk, a rendszerváltás óta soha ilyen mélyen nem lévő honvédelmi költségvetés számára. Az UH–1N típusú helikoptereket térítésmentesen kapnánk, de a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és a kiszolgálást a magyar államnak kellene kifizetnie. Ez az első ajánlat szerint 426 millió dollárba, azaz megközelítőleg százmilliárd forintba kerülne, a végső tárgyalások után azonban az utolsó ajánlat ennél jóval, állítólag közel húszmilliárd forinttal olcsóbb lett.

Lapunk értesülései szerint a HM végül várhatóan mégis arra az álláspontra helyezkedik, hogy az amerikai csomag túlzott költségeket jelent, ezért a november elejéig megküldendő hivatalos válaszban el fogják utasítani az ajánlatot. A helikopterbeszerzés tervének hírére menet közben a nemzetközi hadiipari cégek sorra jelentkeztek be a szaktárcánál, többek között a Black Hawk helikoptereket gyártó Sikorsky vállalat és az olasz–brit Agusta Westland jelezte ajánlattételi szándékát.

Úgy tudjuk, hogy az UH–1N-ajánlat hivatalos lezárása után a minisztérium megkezdi a tárgyalásokat mindkét gyártóval, állítólag a Sikorsky ajánlata tűnik egyelőre inkább előnyösnek. Ami a honvédség jelenlegi gépeit illeti: a Mi–8 típusú közepes szállítóhelikopterek az üzemidejük lejártáig, 2014-ig teljesíthetnek szolgálatot, ezt követően kivonják őket a hadrendből, mert a további üzemidő-hosszabbításuk már nem lehetséges. A jelenleg hadrendben lévő Mi–17 típusú közepes szállítóhelikoptereket egy nagyjavítást és modernizációt követően még körülbelül hét évig lehetne üzemben tartani. Ez azonban további tizenegymilliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Bemutatkozott csütörtökön a honvédelmi tudósítók körében a HM új parlamenti államtitkára, az angoltanár-végzettségű Vargha Tamás. Az új vezető egyértelművé tette, hogy elkötelezett a honvédelem ügye iránt, és folytatni akarja az elődei által megkezdett munkát. Újságírói kérdésre közölte: nem lát „megszorítást” a tárcánál, csak kényszerhelyzetet, de szerinte a minisztérium „jó úton jár”. A tanácskozáson Borbíró Zoltán helyettes államtitkár bejelentette, hogy 2013 augusztusában újra lesz kecskeméti repülőnap, amelyre huszonkét országot hívtak meg. Közülük az oroszok már jelezték, hogy Szu–27-es vadászgépeikkel képviseltetik majd magukat, ami azért kuriózum, mert ezek a gépek ritkán hagyják el Oroszország területét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.