Vizoviczki egyszemélyes bűnszervezete

Nagy Gábor ügyvéd szerint védence, Vizoviczki László ügye jogtörténeti kuriózum: ő az első Magyarországon, így az ügyvéd, akit bűnszervezet irányítójaként elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítottak meg, anélkül, hogy megnevezték volna a bűnszervezet tagjait, és azt a bűncselekményt, amelynek az elkövetésére összefogtak. Nagy Gábor szerint az ügy jelen szakában úgy tűnik, Vizoviczki László egyszemélyes bűnszervezetet irányított.

– Komoly kétségeim merültek fel a gyanúsítás törvényességét illetően – fogalmazott az ügyvéd, aki panasszal élt az új gyanúsítás ellen, bár mint fogalmazott: pontosan érti, de legalábbis sejti, miért volt olyan sürgős bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel is meggyanúsítani Vizoviczki Lászlót. Ez a minősítés jogot ad a hatóságnak arra, hogy a gyanúsított hozzátartozóinak, családtagjainak személyes vagyonára is rátegyék a kezüket. Ez tudomásom szerint meg is történt a napokban. Legalábbis több, a védencem családját érintő lefoglalásról, biztosítás intézkedésről számoltak be a hozzátartozók. Nagy Gábor sajnálatosnak és aggasztónak nevezte a helyzetet, mert így nincs mi ellen védekezni, hiszen nem lehet tudni, hogy kikkel alkotott a hatóság szerint védence bűnszervezetet. Vizoviczki egyebekben – miként azt védője elmondta – fenntartja, hogy közelebbről nem ismerte a vele együtt vagy közel egy időben meggyanúsított és letartóztatott főrendőröket, egyiküket sem korrumpálta.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint a gyanúsítás módosításában, amikor is a bűnszervezet irányítójaként elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg Vizoviczkit, nevesítették a jelenleg házi őrizetben lévő bűntársát, valamint utalásszerűen azokat a rendőröket, akiket az ügyben gyanúsítottként már kihallgattak. Fazekas sejtetni engedte, hogy esetleg a nem túl távoli jövőben a letartóztatott rendőrökkel is közlik majd, hogy immáron bűnszervezet tagjaiként elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják őket.

Cáfolja a rendőrség, hogy újra nyomoznának a Hajógyári-szigeten 1995-ben meghalt rendőr ügyében
Cáfolja a rendőrség, hogy újra nyomoznának a Hajógyári-szigeten 1995-ben meghalt rendőr ügyében

A Népszabadság információja szerint a nyomozóügyészség azt a szisztémát másolja, amellyel annak idején Al Caponét is sikerült lebuktatni és sok évre rács mögé küldeni. Vizoviczki érdekeltségeinek a pénzügyeit, illetve az egyes érdekeltségek közti pénzmozgásokat vizsgálják. Egyáltalán nem zárható ki, hogy a nyomozás végén nem is a korrupció, sokkal inkább az adócsalás lesz a legsúlyosabb és a legjobban bizonyított bűncselekmény, amivel a szórakozóhely-birodalom tulajdonosát megvádolják majd. És ebből a szempontból mindegy, hogy a milliárdosra becsült adózatlan bevétel drogeladásból származó jutalék, a vizezett italokon realizált extrapofit vagy egyszerűen elcsalt adó.

Úgy tudjuk, a nyomozó hatóság már megtalálta Vizoviczki cégeinek feketekönyvelését, és külön e célra berendelt, előzőleg gondosan ellenőrzött adóellenőrökkel vizsgáltatja a lefoglalt dokumentumokat, illetve összevetik az iratokat a legális könyveléssel.

A nyomozás ennek ellenére – a kívülállók szemével nézve – meglehetősen lassan halad. Ügyészségi források ezt nem vitatva azt közölték lapunkkal, lényegesen többet tudnak, lényegesen szélesebb körben vannak ismereteik a történtekről és az ügy esetleges további (még le nem tartóztatott és meg nem gyanúsított) szereplőiről, mint amikor a dekonspirációtól való félelem miatt (attól tartva, hogy a korrupcióval gyanúsított rendőri vezetők észreveszik az ellenük folyó titkos nyomozást) nekivágtak.

Információink szerint az ügyészségi nyomozók nem csak a rendőrségen kutakodnak Vizoviczki kapcsolatai után. Más hatóságoknál is keresik azokat, akik pénzért vagy más előnyökért segítettek megelőzni, vagy legalábbis előre jelezték az esetleges ellenőrzéseket.

Azt ugyanakkor rendőrségi és ügyészségi források is cáfolták, hogy már nyomoznának az 1995-ben a Hajógyári-sziget Árpád híd felőli részén megtalált Szabó János zászlós halála ügyében. A fiatal, ambiciózus kábítószeres ügyekkel foglalkozó nyomozó máig vitatott körülmények között lelte halálát. Állítólag fejbe lőtték, mások szerint azonban a halál oka ismeretlen. Több ma már magas beosztásban lévő rendőr, akik annak idején személyesen ismerték Szabót, úgy fogalmazott érdeklődésünkre: mindenképpen érdemes lenne újra elővenni Szabó aktáit, még akkor is, ha a kérdéses időben még nem léteztek a szigeten a ma már rossz hírű szórakozóhelyek. Szabó János halála ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség lenne hivatott elrendelni a nyomozást, oda azonban az 1995-ben elrendelt nyomozás aktái még nem érkeztek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.