Jelenetek egy fekete kecske életéből

.

Karak - Horn Gyula nyolcvanéves

Született szegény. Lent a mélyben született. A betevő falatért foggal, könyökkel, tíz körömmel kellett ott küzdeni.

Megállóban, indulóban

A Megálló Csoport Alapítvány egy 15 éve működő szervezet, ahol különféle művészeti, önismereti, sport- és úgynevezett rizikóterápiás foglalkozások segítségével próbálják újra építeni önmagukat.

Színházi kapitalizmus

Már régóta kíváncsi voltam Jan Klatára.

Válás katolikus módra

Amikor az egyház dönt egy meg nem keresztelt nő polgári házasságáról...

 

Dakota közmondás

1. Dakota, fn., őslakos indián törzs Kanadában és az USA-ban. 2. Közmondás, fn., rövid mondat, mely igaz és hasznos tant fejez ki.

„Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!” Orbán Viktor miniszterelnök 1999. szeptember 7-én örvendeztetett meg bennünket a később nagy karriert befutó közmondással. Amelyet persze nem egészen pontosan idézett. Az eredeti szólásban benne van: ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz.

Az az érdekes, hogy honnan származik, s miért éppen dakota? Rejtélyes de nem megfejthetetlen. Wermer András, a Fidesz kampánysikereinek kovácsa (orvos, film- és tévérendező, producer, kommunikációs és stratégiai tanácsadó, 2010. szeptember 3-án, 56 évesen halt meg) interjút adott a Népszabadságnak 2003-ban (e sorok szerzőjének), s magára vállalta: a dakota motívumot ő „hozta”. Nem volt mellékes az sem, hogy a magyar jassznyelvben a szó cigányt jelent.

A ’99-es Orbán rokonszenves kacsintást vetett a romákra a (nem magyar, nem német és nem angol, hanem éppen) dakota közmondással, ecsetelte Wermer, akit aztán a köteles beszédet követő 2002-es választási vereség után ejtettek. Az interjú közléséhez egyébként nem járult hozzá, túlságosan megnyílt, s szem előtt voltak még az általa vezetett Happy End Kft. ügyei.

Az ellenfelek lecsaptak Orbán szólására. Az MSZP ünnepi kongresszusán, 1999 októberében Nagy Sándor az egész pályás letámadással hőzöngő Orbánék magabiztosságára utalva azt a „dakota” közmondást idézte, mely szerint a legmagasabb lóról is le kell egyszer szállni. A publicisták továbbfűzték a szálat. Tamás Ervin 2000-ben, lapunk hasábjain, a vigadóbeli, békülékenyre maszkírozott Orbán-beszéd elhangzása után írta: „Orbán és Kövér hiába volt, van és lesz két test, egy lélek.

Hiába gondolják mindketten ugyanazt s beszélik át az új stratégia minden elemét – a régi dakota közmondás szerint tomahawkkal nem lehet simogatni.” Romhányi Tamás egy riportjában a szakszervezeti faliújságon látható feliratot idézte: „Egy dakota közmondás szerint ha fordítva ülsz a lovon, nem látsz előre.” Divatba jöttek a dakota közmondások. Színre léptek az etimológusok is. Kiderült (mert Friss Róbert kiderítette), hogy a dakoták voltaképp sziú indiánok.

A név nem egyetlen törzset, hanem több törzs szövetségét jelöli. „A sziúk magukat általában Lakotának vagy Dakotának hívják, e szó Szövetségeseket jelent.” 2002 szeptemberében már savanyú a szőlő a Fidesz-rókának. A dakota közmondást konzervatívabb és nemzetibb rábaközire cserélik. Áder János parlamenti szónoklatában mondta: az új kormány „beleült a készbe”.

Orbán is feladta a békülékeny hangot, 2002 májusában a Dísz téren („A haza nem lehet ellenzékben”) bedobta azt a dakota közmondást, amit csak és kizárólag ő ismerhetett: „Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.” Aztán évekig csönd. Áder 2005-ben direkt humorforrásként használta az „ismeretlen” dakota közmondást, amikor Draskovics Tibor örökségén lamentált, s azt az indián bölcsességet ajánlotta a Tisztelt Háznak: „Lyukas lufiba nem érdemes levegőt fújni.”

Fölöttébb érdekes, de Orbán 2010-es győzelme után a szakírók és a kiengesztelhetetlen ellenfelek sem élesítették újra a széles körben ismert, de a politikai beszédben berozsdált szólást. Elfelejtődött. Amikor Lengyel László 2011 szeptemberében (a Népszabadságban) újra elővette, nagylelkűen eltekintett a dakota közmondás lényegétől. Ezt írta Orbánról: „Nem értem,minek üti a döglött lovat, nem fog attól vágtatni.”

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.