Handó Tünde szemben a többségi akarattal

A Fővárosi Törvényszék bírái a hosszú ideje tanácselnökként dolgozó Vaskuti Andrást látták volna szívesen a büntetőkollégium élén, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke viszont másként döntött. Bár az összbírói értekezleten Vaskuti kinevezését csaknem kétharmados többséggel támogatták, Handó Tünde mégis Mikó Gergelyt, a II–III. Kerületi Bíróság elnökét választotta.

A bíróságok igazgatásáról tavaly elfogadott törvény szerint a vezetői posztra pályázó személyekről az összbírói értekezlet titkos szavazással dönt. Korábban az érintett kollégiumok tagjai is véleményt nyilváníthattak, ez a rendelkezés azonban kimaradt a jogszabályból. Ennek ellenére mindkét pályázó kérte, hogy a büntetőkollégium tagjai külön is foglaljanak állást arról, kit támogatnak. Vaskuti ebben a körben utcahosszal nyert: a bírák több mint fele rá voksolt, Mikó pedig a szavazatoknak csak a 17 százalékát kapta. Az összbírói értekezleten már valamivel szorosabb eredmény született: Vaskutit körülbelül hatvan-negyven arányban tartották alkalmasabbnak a vezetői poszt betöltésére. A bírósági szervezeti törvény azonban kimondja: „a kinevezésre jogosultat a véleményező szerv javaslata nem köti, azonban a javaslattól eltérő döntését írásban indokolni köteles”, és erről az Országos Bírói Tanácsot tájékoztatnia kell.

Információnk szerint Mikó nyújtotta be a bírák által gyengébb színvonalúnak tartott pályázatot, amelyben nem az ítélkezéssel összefüggő szakmai, hanem inkább az igazgatási kérdésekre helyezte a hangsúlyt. Mikó több mint tíz éve helyi bírósági elnök, jelentős vezetői tapasztalatokkal rendelkezik, ami informátoraink szerint Vaskutiról – aki viszont két egyetemen oktat, és számos publikációja is megjelent – nem mondható el.

Az OBH elnöke a meghallgatás alapján – a kimagasló színvonalúnak ítélt két pályázati anyag és a véleményező szerv javaslatának ismeretében – egyetértett a Fővárosi Törvényszék elnökével, aki Mikó kinevezését javasolta – közölte érdeklődésünkre a hivatal sajtóosztálya. Handó Tünde a döntését a bírói tanács előzetes tájékoztatása után, a testület május 21-én egyhangúlag meghozott határozatát követően hozta meg. Így szerdától Mikó Gergely a kollégiumvezető.

A törvényszék elnökének álláspontja szerint Mikó pályázatának a kollégiumon belüli munkaterhek arányos elosztására, az elsőfokú tanácsok igénybevételének csökkentésére vonatkozó megoldási javaslatai reálisak, gyakorlatiasak és kivitelezhetők. Véleménye szerint olyan személyt szükséges a kollégium élére kinevezni, aki nagy igazgatási tapasztalattal rendelkezik, és hozzájárulhat a kollégium helyzetének javításához. Handó ezeket az érveket elfogadta – tudatta az OBH sajtóosztálya. Azt is jelezték, hogy a pályázók meghallgatásáról készült jegyzőkönyveket a bírósági honlapon nyilvánosságra hozták.

A Fővárosi Törvényszék büntetőkollégiumában az első fokon folyamatban lévő ügyek száma 522, ebből 266 kiemelt – tehát soron kívül tárgyalandó –, ami jelentősen eltér az országos átlagtól. Ezt a helyzetet „jogalkotói szinten kellene racionalizálni” – jelentette ki a meghallgatásán Mikó –, szerinte biztosan nem az lehetett az eredeti cél, hogy szinte minden törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyet kiemeltként kezeljenek.

Handó Tünde
Handó Tünde
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.