Szigetszentmiklós: Lista a tiltakozó diákokról

Teljesen hiábavalónak tűnik a diákok, szülők és tanárok tiltakozása a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium különös igazgatóváltása miatt. Kéréseiket, követeléseiket nem hallgatják meg, még az összegyűlt 400 aláírást sem hajlandó senki átvenni tőlük.

– Hajthatatlanok a hatalom képviselői. Szemmel láthatóan tök mindegy nekik, hogy gyűjtünk-e aláírásokat, szervezünk-e tüntetéseket. Már meg sem próbálják leplezni, hogy semmibe veszik a kéréseket, követeléseket, így az embereket, akikre pedig oly sokszor hivatkoznak – így fogalmazott a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium egyik diákjának anyukája. Elkeseredettsége, dühe annyiban érthető: április eleje óta hiába kérik, követelik a szülők, diákok és a tanárok a Pest Megyei Intézményfenntartó Központot, hogy vonja vissza az iskola élére átmenetileg kinevezett igazgató megbízatását.

A gimnáziumban – miként arról már többször írtunk – április elején tört ki „lázadás”. Pályázatot írtak ki az iskola igazgatói posztjára, amire ketten jelentkeztek: Czita Zoltán, az eddigi vezető és Mede Norbert, aki 2007-ig tanított a gimnáziumban, és közel négyéves külföldi munka után tavaly tért vissza a tantestületbe. Az iskola dolgozói közül az eddigi igazgatót ötvenen támogatták, Medét csupán öten. Ennek ellenére – miután a pályázatot érvénytelenítették – ideiglenesen Mede Norbertet nevezték ki igazgatónak. Ő vezetheti az iskolát addig, amíg a napokban kiírt új pályázaton a tervek szerint július 20-án végleges eredményt nem hirdetnek.

Mede kinevezését több okból is bírálták a szülők és a tanárok. Mindenekelőtt nem tartották szakmailag helyénvalónak, hogy a pedagógusok támogatását nem élvező, vezetői tapasztalattal nem rendelkező igazgató vegye át – különös tekintettel érettségi előtt – az irányítást. Emellett felmerült a „gyanú”, hogy az új vezető fideszes politikusokhoz, illetve családtagjaikhoz fűződő kapcsolatai szerepet játszhattak kinevezésében. Mede Norbert ez utóbbi vádat visszautasította, ám azt elismerte: Kövér László házelnök két gyerekével „tanár-diák viszonyban” van, és tanította a szigetszentmiklósi fideszes polgármester gyermekét. Mede kinevezése nyomán a tanárok nyílt levélben tiltakoztak, több pedagógus átmenetileg lemondott osztályfőnöki feladatairól, és két tüntetésen – legutóbb a múlt héten – kérték a fenntartót, hogy vonja vissza döntését. A hivatal ettől elzárkózott, s egyre csak azzal érvelt, hogy a kinevezés jogszerű volt.

Időközben aláírásgyűjtésbe is kezdtek a szülők, ám ezzel sem mentek sokra.

– Majd négyszáz aláírást gyűjtöttünk össze, de eddig még csak át sem adhattuk az illetékesnek az íveket. A legutóbbi megmozdulásunkra több kormánypárti megyei és országgyűlési képviselőt hívtunk el, s kértünk fel arra, hogy az aláírásokat juttassák el a megyei kormányhivatal vezetőjének, csakhogy egyikük sem vállalta el ezt a feladatot – mondta Hoffer Barnabás, az egyik diák édesapja, a iskolaszék elnöke.

Noha egyre inkább úgy tűnik, hogy a tiltakozók szélmalomharcot vívnak, továbbra sem adják fel a küzdelmet. Mint azt Hoffer Barnabás elmondta, ügyvédek és a – részben a Szigetszentmiklóson történtek miatt a közoktatási törvény módosítását javasló – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének segítségével keresik, milyen jogi megoldásokkal tudnák rávenni a fenntartót döntése visszavonására.

Mindeközben az iskolai munkát sem kerülik el a konfliktusok. Információink szerint a pedagógusok próbálnak ügyelni arra, hogy az oktatást ne befolyásolják a viták, ennek ellenére „feszült hangulatban” dolgoznak. Ráadásul folyamatosan akadnak újabb és újabb feszültségeket generáló konfliktusok. Többek szerint például az igazgató listákat készített a tiltakozó diákokról. Korábban a szülők felvetették, hogy a tanulók tiltakozásul az egyik nap ne menjenek iskolába. Ezt végül elvetették, ám az igazgató – állítják többen is – összeírta aznap, hogy kik nem mentek be a gimnáziumba. De akad más vitás ügy is. A gimnázium egyik osztályának diákjai az oktatási jogok biztosához fordulnak. Azt nehezményezik, hogy az igazgató az egyik órán sajátos dolgozatot íratott velük. Arról kellett írniuk, hogy mit gondolnak tanítási módszereiről és az igazgatóváltás nyomán történtekről.

Mede Norbert érdeklődésünkre úgy fogalmazott: nem ez az első eset, hogy a tényeket elferdítve indítanak ellene lejárató kampányt. Mint mondta, a hiányzásokról csupán azért kért tájékoztatást, mert tudnia kellett, szükséges-e osztályösszevonásról intézkednie. A fogalmazások kapcsán pedig előrebocsátotta: a diákoknak nem volt kötelező ez a feladat, ráadásul senkinek nem kellett a nevét ráírnia a papírra. Arra a kérdésünkre, hogy egyáltalán mi szükség volt erre, azt felelte: „Fontos tudni, hogy gyerekek mit gondolnak a tanárok munkájáról, emellett úgy véltem, nem árt, ha a történtek után kiírják magukból véleményüket, esetleges stresszüket a diákok”.

A máig nem csituló viták miatt megkerestük a Pest Megyei Intézményfenntartó Központot. Egyebek mellett azt kérdeztük: a szülők, tanárok, diákok tiltakozásai nyomán nem tartják-e indokoltnak a Mede Norbert megbízott igazgató kinevezéséről szóló döntés visszavonását? A hivatal azonban nem adott választ kérdésünkre.

Együtt tüntettek a diákok, a szülők és a tanárok a megbízott igazgató ellen, a Pest megyei intézmények új vezetői pályázatairól július 20-án döntenek
Együtt tüntettek a diákok, a szülők és a tanárok a megbízott igazgató ellen, a Pest megyei intézmények új vezetői pályázatairól július 20-án döntenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.