A kábítás trükkje

Címek a lapokból: „A legdurvább támadás a sajtószabadság ellen a rendszerváltás óta”. „Ölni mikor fogtok?” „Maffiatempó”. Az egyik lap kolumnistája szerint ami történt „tökéletesen kimeríti a legsötétebb náci és bolsevista akciók mibenlétét a sajtószabadság ellen”. A másik lap főszerkesztője szerint ennek a „hatalmi elitnek semmi sem drága megőrizni pozícióját”.

Nemrégiben első fokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy hamis váddal vádolt sokszorosan lebukott gazfickó. Ez a gazfickó 2008-ban megbeszélte a Hír TV újságírójával, Kisberk Szabolccsal hogy jó pénzért bemocskolja kedvenc szocialista célpontjait, a pénzügyminisztert és munkatársait. Egy hamis SMS-sel beadták a Hír TV elnökének, Liszkay Gábornak és Kisberk kollégájának, a Fidesz mostani sajtófőnökének, Krakkó Ákosnak, hogy a másik fél készül az ő bemocskolásukra. Megállapodtak, hogy a gazfickó másfél millió forintért azt a látszatot kelti, mintha Vereséktől kapna pénzt azért, hogy kokaint csempésszen az újságírók kocsijába, és így börtönbe juttassa őket. A terv az volt, hogy a gazfickó a látszat megteremtése végett elhiteti Veresékkel, hogy a Hír TV-s újságírók drogoznak, és a lebuktatásukért kér pénzt tőlük.

Az akció lezajlott, és megszülettek – sokadmagukkal – a fent idézett cikkek. A per során bebizonyosodott, hogy az akció „jobbról” indult. Azt pedig már régóta nem vitatják, csupán elhallgatják a manipulátorok, hogy a cikkeik hazugságra épültek. A Veres pénzügyminisztert képviselő Helmeczy László ügyvéd nem azért fizette meg a gazfickót, hogy ártatlan ellenlábasait bemocskolja, hanem azért, hogy bűnelkövető ellenlábasait rajtakapják, amint a bűnt elkövetik, ha tényleg elkövetik.

Bűncselekmények érdekemben álló leleplezéséért magánszemélynek pénzt adni – ebben semmi illegális nincs. Amilyen finnyás vagyok, azért nekem ettől is kifordul a gálám, de ez semmi ahhoz képest, amit a jobboldali sajtó díszpintyei műveltek. Ők valóban azért fizettek, azért szövetkeztek a gazfickóval, hogy hamisítással, rágalmazással, kábítószerrel való visszaélés „előkészületével” vádolhassák ellenfeleiket, s végletes hangnemben mocskolhassák őket tévéikben, rádióikban, újságjaikban. 

A hamis vád deliktumát ők követték el, ők úszták meg, s az ügy politikai hasznát ők élvezték. Hiszen az beépült abba a közhangulatba, amiből a kétharmad lett. A Helmeczyék elleni feljelentések természetesen szétpukkadtak, de Helmeczy is hiába tett feljelentést hamis vád, a hatóság félrevezetése, autójának, irodájának lehallgatása miatt. Ezeket mind visszadobta az ügyészség. A gazfickók közül csak a gazfickót ítélték el. Amilyen nagyra tátották a szájukat 2008-ban háborgó pályatársaink, olyan mélyen hallgatnak, amióta bebizonyosodott, hogy az övéik csaltak és hazudtak.

A fent idézett főszerkesztő – a Heti Válaszé – 2008-ban ezzel zárta cikkét: „a médiának... meg az értelmiségnek kulcsszerep jut. Mit tűr, mit maszatol, mit hallgat el. Mert ha az alantas eszközök használatától sem tartózkodó kormányzati elitünkkel sem tudunk mit kezdeni, gazdasági bajainkon sem lehet úrrá lenni”.

„Minden egyes demokráciában az ilyen eseteknek súlyos következményei kell, hogy legyenek” – mondta az eset kapcsán a Fidesz szóvivője 2008-ban. És hol a következmény? Hát ott, ahol a demokrácia.

Helyreigazítás

A Kábítás trükkje címmel 2012. április 4. napján közzétett írásunkban megalapozatlanul közöltük, hogy az ügyben vádlottá vált személy 2008-ban megbeszélte a Hír TV újságírójával, Kisberk Szabolccsal, hogy jó pénzért bemocskolja kedvenc szocialista célpontjait, a pénzügyminisztert és munkatársait.
Megalapozatlanul közöltük, hogy Kisberk Szabolcs riporter és az ügyben vádlottá vált személy egy hamis SMS-sel beadták Dr. Liszkay Gábornak, a Hír Televízió elnökének, és Krakkó Ákos riporternek, a Fidesz jelenlegi sajtófőnökének, hogy Veres János volt pénzügyminiszter készül a Hír TV riportereinek bemocskolására, és ezt követően tervet szőttek arról, hogy a vádlottá vált személy elhiteti Veresékkel, hogy a Hír TV riporterei drogoznak.
Megalapozatlanul közöltük, hogy a vádlottá vált személlyel szövetkeztek, neki azért fizettek, hogy hamisítással, rágalmazással, kábítószerrel való visszaélés „előkészületével” vádolhassák ellenfeleiket, s végletes hangnemben mocskolhassák őket tévéikben, rádióikban, újságjaikban.
Valótlanul állítottuk, hogy Dr. Liszkay Gábor és Kisberk Szabolcs a hamis vád deliktumát követték el.
A valóság az, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012. március 21. napján meghozott ítéletében a vádlottá vált személyt bűnösnek mondta ki 3 rendbeli – köztük Kisberk Szabolcs sérelmére elkövetett – hamis vád bűntettében és 1 rendbeli csalás bűntettének kísérletében.
A büntetőeljárásban a vádlott és Kisberk Szabolcs egymásnak ellentmondó vallomást tettek. Az ítélet nem jogerős.

Helmeczy László tárgyaláson
Helmeczy László tárgyaláson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.