Az élethez Kurázsi kell

Valaha álom volt itt élni – mutat körbe a nyugdíjas Csonka Istvánné, Fanni néni a ma már ugaros, műveletlen foghíjakkal tagolt, de azért néhol még igen takaros nadrágszíjparcellákon.

Vidékfejlesztés Fidesz-módra: Hát az a föld a Nyergeséké!

Igazságot a gazdáknak! Igazságot Magyarországnak! jelszóval demonstrációt tartanak a családi gazdálkodók ma, a 2005-ös gazdatüntetést záró megegyezés 7.

Fideszes fenyegetés ellenére gazdák jönnek a Kossuth térre

Demonstrációt tartanak ma a családi gazdálkodók képviselői Budapesten a Kossuth téren.

Feltámasztanák a régi magyar fajtákat

A hipermarketek polcain valószínűleg nem, de a termelői piacokon újra feltűnhetnek a már feledésbe merült, egykor híres gyümölcs- és zöldségfajták, mint például a borízű vagy a kecskeméti vajalma, a magyar kálvil.

Nincs hely 700 ezer embernek a földeken

A nemzeti vidékstratégia konkrét célkitűzései között szerepel, hogy 2020-ig a mezőgazdasági foglalkoztatás 400 ezerről 700 ezerre növekedjen.

 

Egyéves vajúdás

A stratégiában a Fidesz-kormány az agrárgazdaságról, a vidékfejlesztésről, az élelmiszer-gazdaságról, valamint a környezet védelméről határoz meg tennivalókat.

A dokumentum az integrált vidékfejlesztési politikával kívánja elérni, hogy a családi gazdaságok fejlesztésével a monokultúrás tömegtermelés helyett a minőségi, a környezet- és tájgazdálkodási szempontokat szem előtt tartó gazdálkodás fejlődjön. Ezzel együtt úgy kívánnak értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszereket előállítani, hogy közben megvédik a talajt, az ivóvízbázist, az élővilágot, a tájat és benne az embert közösségeivel és kultúrájával. A stratégia átfogó célkitűzése az ország vidéki térségeinek népességeltartó és népességmegtartó képességének javítása. A célok megvalósításához hét területen 43 nemzeti stratégiai és 7 térségi programot dolgoznak ki. Ezek között szerepel például a Demográfiai földprogram, az Ökológiai gazdálkodási program, a Föld- és birtokrendezési program, a Tanyafejlesztési program, az Ormánság program.

Azt, hogy a kormány első olvasatban elfogadta a 2020-ig szóló agrárprogramjának is számító Nemzeti vidékstratégiát,minden érdekelt örömmel fogadta. A meghatározott fő célokat – tájaink természeti értékeinek, erőforrásainak megőrzése, a sokszínű és életképes agrártermelés létrehozása, az élelmezési és élelmiszerbiztonság megőrzése, a vidéki gazdaság létalapjainak biztosítása, a vidéki foglalkoztatás növelése, a közösségek megerősítése, a vidéki népesség életminőségének javítása – bármelyik magyar politikai erő zászlajára tűzhetné – vélekedtek a szakértők.

A stratégia kormány elé kerülését egyéves huzavona előzte meg. Ennek során az egyik államtitkár, Ángyán József lemondott (aki egyebek mellett az agráriumban érdekeltséggel bíró oligarchák túlzott befolyására hívta fel a figyelmet). A tárca 20 fórumon mutatta be és teremtett alkalmat a dokumentum megvitatására. A vidék és a mezőgazdaság többször is átfogalmazott 130 oldalas programjába állításuk szerint tízezernyi észrevételt és számos tanulmány anyagát illesztették bele. Összesen 1500 vélemény, javaslat érkezett a tervezethez, és ennek nyomán elkészült a vidékstratégia végrehajtási programja, a Darányi Ignác Terv is, amelyre 2013 végéig 300 milliárd forint áll rendelkezésre.

A szaktárca reményei szerint a stratégiát változatlan formában fogadják majd el. Ezzel Fazekas Sándor szerint tartoznak mindazoknak, akik véleményt nyilvánítottak.

„A jelenlegi kormány sokat tett azért, hogy minél több kis- és közepes vállalkozás legyen a piacon, amely prémiumtermékek előállítására képes.”
Fazekas Sándor
vidékfejlesztési miniszter
„A jelenlegi kormány sokat tett azért, hogy minél több kis- és közepes vállalkozás legyen a piacon, amely prémiumtermékek előállítására képes.”
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.