Vendégszereplők

A március 15-én Budapestre érkező lengyel barátságvonat utasai nem a magyarokat szeretik, nem a közös hősöket, hagyományokat, rokonszenveket. Ők Orbánba szerelmesek. Ezt mondta lapunknak egy lengyel író, aki magyar és lengyel is, és szereti mind a két országot. Orbán Viktort nem annyira.

Különbuszok vitték a békemenetre érkező lengyeleket a Nemzeti Múzeum elé

Különbuszokkal fogadták a Nyugati pályaudvarra megérkező 800 lengyel vendéget, aki azért jött, hogy a nemzeti ünnepen személyes jelenlétével is kifejezze rokonszenvét Magyarország és az Orbán-kormány politikája iránt.

Ünnepi játék: keressen magyar zászlót a Múzeumkertben!

Az MTI szerint "zsúfolásig megtelt" a Múzeumkert, de a fotójuk ennek ellentmond.

Orbán: sohasem voltunk ilyen egységesek mint most

A központi kormányzati ünnepség idén elköltözött a Múzeumkertből, és egy fideszes pártrendezvény jellegét öltötte a parlament előtt.

Az MTI tömeget becsült, és nem fél győztest hirdetni

Az alábbiakban az MTI által becsült frissített számadatokat adjuk közre.

 

Polak, Wegier...

Ameddig a szem ellát, lengyel zászlók. Már a tévéhíradók március 15-i beszámolóiban. A szűk Múzeum-kertben még hagyján, de a Kossuth téri nagy tömeget látva azért árulkodó ez az optikai elfogultság. Na jó: tanácstalanság.

Mert hát nem egész Lengyelország, hanem néhány száz Orbán-szimpatizáns érkezett, hogy belemondhassa a magyarok szemébe: irigyli tőlünk Orbán Viktort. Semmi gond, tegyék! Viszonzásul kijelentjük: akadnak itthon is sokan, akik magyar zászlókat lengetve Varsóban mondhatnák el ugyanezt. Orbánt becserélve Kaczynskival. A magyar populista nacionalizmust a lengyellel. Kemény őszinteséggel, csak mert mi nem háborúztunk soha. Meg: perszonálunió. És akkor mindenki harmatos szemmel gügyöghetné: Polak, Wegier, dwa bratanki… Amire Krzysztof Varga lengyel író néhány éve e lapban megjegyezte: kérem, csak ezt ne!... már elnézést, ez ma már csak szentimentális vacak.

A Gazeta Polska főszerkesztője, Tomas Sakievicz csütörtökön azért próbált kapaszkodni. Azt mondta: „Ha a lengyel és a magyar történelemben van valami egyedülállóan értékes, az a szabadságszeretet.” Amit azért a világ elég sok népéről el lehet mondani. A románokról, a szlovákokról, a szerbekről is. Ők meg mintha nem lengettek volna a Kossuth téren.

A jövőre nézve mindez kevés.

Nagyon kevés ahhoz, hogy a magyar–lengyel történelmi barátságot pártszimpátiák miatt felmondjuk, vagy hogy bedőljünk az ócska propagandafogásnak, amely nemzetközi igazolást akar adni a honi jobboldalnak. Ahhoz viszont elég, hogy felfigyeljünk rá: a nacionalizmus e szelektív nagy testvérisége is fájhat még az európai testvériségnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.