Lóvá tett elemzők

Tévedtünk – ismerte el Tóth Gergely, a BudaCash elemzője, aki három héttel ezelőtt még március végére, rosszabb esetben április elejére tette az EU/ IMF-megállapodás megszületését, ám optimizmusa egy csapásra elszállt a szerdai brüsszeli fejlemények láttán. A befektetőket megnyugtató hitelmegállapodás szükségességét a piacon senki sem vonja kétségbe, azt mielőbb meg kell kötni. A kormánynak nincs ideje arra, hogy belebonyolódjon a Brüsszellel folytatott vitákba – tette hozzá.

Az idén lejáró devizaadósságunk megújításához már május–júniusban új kötvényeket kell kibocsátanunk, ám ennek az előkészületeit sem lehet még látni. Pedig az elemző szerint korántsem mindegy, hogy a kötvényeket milyen hozammal lesznek hajlandók lejegyezni a nemzetközi befektetők. A bizalomerősítő lépések elmaradását, a magasabb kockázatot beárazza majd a piac – efelől nem érdemes illúziókat táplálni.

Az is előfordulhat, hogy az évközi törlesztéseinkhez a kormány deklarált szándéka ellenére igénybe kell majd vennünk az IMF pénzét – ha megkapjuk –, mert a piaci forrásbevonás költségei vállalhatatlanul magasak lehetnek – hívja fel a figyelmet Tóth Gergely. Ezt az ötletet egyébként melegen támogatja Pasquale Diana, a Morgan Stanley régiós vezető elemzője, sőt szerinte a hitelkeretet mint olcsó forrást mindenképpen fel kellene használnunk adósságaink finanszírozásához. A londoni elemző szerint a kormány tisztában van azzal, hogy a forint erősödése elsősorban a nemzetközi klímának köszönhető, s az is a megállapodás felé tereli, hogy a magyar társadalom nem teljes kapitulációként éli meg a Brüsszelnek tett engedményeket, hanem értékeli a kormány helytállását.

Tóth Gergely szerint azonban több kell, mint a megegyezési szándék hangoztatása. Abban nem lehet bízni, hogy most éppen jó szinteken állnak az állampapírhozamok, és a forintárfolyam is stabilizálódott. Ez az állapot pillanatok alatt megváltozhat: a szakértő arra figyelmeztet, hogy alig két hónap alatt 40 forintos kilengést mutatott az euró kurzusa. Figyelmeztető jel, hogy az euró a brüsszeli hírekre reagálva 293-ról 298 forintra drágult. Az elemző a konszenzusos véleményt megfogalmazva úgy látja, ismét a piacnak kell kikényszerítenie a sebességváltást és visszaterelnie a kormányt a gyors megállapodás felé vezető útra.

Annyiban van most szerencsénk, hogy a befektetők a görögországi veszteségeik felmérésével vannak elfoglalva, ám ha ott megnyugtató irányt vesznek a dolgok, figyelmük újra Magyarország felé fordulhat. Tóth Gergely már ennek tudja be a Londonból érkező elemzői értékeléseket, amelyek közül a legpesszimistább a Citibank szakértőitől származik. Szerintük a tárgyalások akár 2013 elejéig is elhúzódhatnak, s ha addig a kormány kezelni tudja az adósságot, és a növekedés is megindul, akkor hitel nélkül is nyert ügye van. Az elemzők ebbéli meggyőződését pedig csak a kormányzati elkötelezettség erős kinyilvánítása tudná megváltoztatni.

Ami biztos: a kormánynak még provizórikus időpontja sincs a tárgyalások megkezdésére, s ha a EU-val sikerül zöld ágra vergődnie, utána a valutaalappal is meg kell egyeznie a hitelfeltételekről. Az egy hónapos csúszás garantált, a jegybanktörvény ügyében ugyanis a kormánynak ennyi idő alatt kell konkrét és az EU számára elfogadható választ adnia arra, miként módosítja a jogszabályt. Egy változatot tegnap már ismertetett a nemzetgazdasági tárca, ám abban a jegybanki eskü, illetve az MNB-elnök fizetési plafonja nem szerepel. Márpedig az Európai Bizottság szóvivője világossá tette, hogy amíg a feltételeket nem teljesítjük, addig időpontot sem kapunk a hiteltárgyalásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.