Nagy Navarróék erőt gyűjtenek, váltásban tiltakoznak tovább

Hétfőn 25. napja folytatnak éhségsztrájkot tévések és civil aktivisták a tisztességes közmédiáért, a hírmanipulációk ellen.

A sztrájk Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kiretusálása miatt indult december 10-én, ekkor még csak két tévés szakszervezeti vezető vert tanyát a közmédia Kunigunda utcai gyártóbázisának egyik bejáratánál. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka akciója mára kiszélesedett: a helyszín sztrájktáborrá, már-már zarándokhellyé változott, a sztrájkolókat mártírként ünnepelték a december 31-i Kossuth téri tüntetésükön.

Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a közmédia vezetői különböző módszerekkel próbálták őket ellehetetleníteni, elzavarni (a legutóbbi fejlemény, hogy az MTVA birtokháborítási eljárást kezdeményezett az önkormányzatnál). Az éhségsztrájkolók szilveszterig folytatták az akciót, aztán átadták a stafétát: immár „gördülő éhségsztrájknak” nevezik a tüntetést, vagyis „váltásban éheznek”.

A létszám és az összetétel váltakozó, van, hogy csak 3-4 aktivista van a Kunigundánál, máskor tucatnyian. A volt köztévések helyét civil aktivisták (Szolidaritás, Egymillióan a Demokráciáért) kezdik átvenni, de Nagy Navarróék is vissza-visszamennek a helyszínre. Vasárnap éjjel például a sztrájktáborban hatan őrködtek; blogbejegyzésük szerint „nem volt túl hideg, egy fő a szabad ég alatt őrködött, a többiek a lakókocsiban voltak”. Hétfő délelőtt 6-10 főből állt a sztrájkőrség; „az MTVA egyébként abbahagyta a sztrájktábor nyaggatását, csend van, nyugalom. Csak az áramot adó aggregátor pöfögése hallatszik...”.

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka közben már „továbbléptek”, és a szilveszter estéjén, többezres tömeg előtt bejelentett Tiszta Kezek Mozgalmat szervezik. A mozgalom most az új alaptörvény ellen mozgósít: hétfő este részt vettek az összellenzéki tüntetésen az Operaház előtt, kedden két órára pedig a budai Várba hívnak a turulos kapuhoz, mivel a Magyar Nemzeti Galériában ekkor nyílik a Kerényi Imre-féle alaptörvényes festménytárlat.

A mozgalom felhívása szerint „a televíziózás és a rádiózás már régóta nem terepe a művészeteknek. Ami folyik, az a magyar kultúra halála, a kár hosszú távú és még pontosan át sem látható. Ha Ti is úgy gondoljátok, hogy a magyar kultúrát nem hagyhatjuk tönkretenni, Dörner, Csurka, Kerényi, Vajna, Szőcs és hasonló pártkatonává süllyedt hivatalnokok, korábbi művésztársak által, akkor tartsatok velünk január 3-án! Mondjuk ki együtt, hogy ami itt folyik, azt nem tűrhetjük, nem engedjük!”

– A hét végén eldöntjük, hogyan folytassuk tovább – nyilatkozta lapunknak Nagy Navarro Balázs. Az akciójuk ugyanis mára kiszélesedett, de a végtelenségig nem folytathatják.

– A közmédia vezetői – akiknek menesztését követeltük – láthatóan nem tesznek semmit, így újra kell értékelnünk a helyzetet – tette hozzá. Egyelőre nem árulta el a terveiket, „sokfajta lépést” tart elképzelhetőnek. Egyelőre pihennek – Nagy Navarro először aludt otthon három hét után –, próbálnak erőre kapni, az éhségsztrájk után ugyanis nehezen tudnak visszaállni, így csak fokozatosan ehetnek, naponta többet. A mozgalmukat is elkezdik szervezni, és a Kossuth téren beígért „független közmédia” megteremtéséhez is hozzálátnak, erről egyelőre szintén nem mondott részleteket, a jövő hétre ígért bejelentést erről.

Szolidaritását fejezte ki hétfőn a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége az éhségsztrájkolókkal –közölte a pécsistop. Arra kérnek mindenkit, akinek fontos a demokrácia és a hiteles közszolgálati tájékoztatás, tűzzön sötétkék szalagot a ruhájára és az autója antennájára. Szerintük a sötétkék érzelmileg olyan színekkel áll szemben, mint például a piros és a narancssárga.

A volt köztévések helyét civil aktivisták veszik át a Kunigunda utcai székház előtt
A volt köztévések helyét civil aktivisták veszik át a Kunigunda utcai székház előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.