Mint a Nemzeti

Egy pillanatra sem gondolja Parti Nagy Lajos író-költő, hogy szükség lenne új vagy átdolgozott Himnuszra, és ha felkérnék ilyesmire, természetesen nem vállalná.

Balázs Péternek megvolt a négy ász

– Az én történetem Európával olyan, mint az indiai házasság.

Örömtelen politika

„Sosem tudom, hogy amikor a politikusok józan vita helyett papagáj módjára ismételgetik saját megmerevedett álláspontjukat, azért viselkednek-e így, mert tudatosan el akarják kerülni az érdemi vitát, vagy azért, mert nem rendelkeznek a szükséges információkkal és szellemi képességekkel.

Rejtett ritmusok

Előre szeretném bocsátani, hogy egy himnusz esetében természetes folyamat, hogy az eredeti kompozíció átalakul, hiszen egy nemzet, amely himnuszát sajátjának tekinti, azt a kor és az ízlés változásaival gyakran tovább formálja.

Reményhegyi álmok

Hajnali háromkor minden évszakban sötét van.

 

Panelproli

1. a) Panel, fn, pejor Panelekből készült lakótelepi lakás. 1. b) Proli, pejor Proletár, alacsony műveltségű, kis igényű személy.

2. Panelproli, pejor A lumpenproliból származtatott kifejezés a 2002-es választási kampányban.

A „lumpenprolit” az átszellemült Bayer Zsolt vezette be 2002. április 5-én, amikor aMagyar Nemzetben Kimasíroznak az életünkből végre! című írásában Márait, Szabó Dezsőt, Madáchot egymásra hányva kommunistázott (mellesleg szó szerint közölte azt a Daniel Cohn-Bendit-idézetet, amelyet az m1 hazudós riportere 2010-ben nekifeszített a ’68-as párizsi diákvezérnek, a pedofilvádas motívum itt, a ’68 szellemét gyalázó írásban bukkan föl először.) „Most végre a helyükre tesszük őket, most végre helyükre kerülnek a dolgok” – írta Bayer, az 5-ös számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosa, a Népszabadság egykori újságírója.

A lumpenprolit Orbán ellenzéke aknázta ki (hasonlóképp, mint a köteles beszédet). A „panelprolizást” a szocialisták azután dörgölték a Fidesz orra alá, hogy a 2002. április 15-i lakossági fórumon a Németh Zsolt fideszes képviselő oldalán részt vevő Bayer megismételte lózungját: „Magyarország nem fogja engedni azt, hogy a vízfejű Budapest, ezen belül Pest lumpenprolijai döntsék el, mi történjen ezzel az országgal.” Ez még 2009-ben is fájó emlék volt. Tarlós István hét év elmúltával egy lakótelepi konferencián beszélt arról,milyen nehezen viselte, amikor a Rózsadombon lakó barátai nekiszegezték a kérdést: „Mi ez a panelprolizás?”

– Nagyon remélem, hogy Orbán Viktor nem követi egyes párttársainak azt a szégyenteljes magatartását, hogy megfutamodnak a viták elől, tüntetőket küldenek oda, vagy elfutnak még egy háziaszszony elől is – mondta Gyurcsány Ferenc 2005 nyarán, amikor Orbánt nyílt parlamenti vitanapra próbálták rávenni. Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka így reagált: – Önnek nem a Fidesszel kell viaskodnia, hanem a munkanélküliséggel, az elszegényedéssel, az elnéptelenedő településekkel – jelentette ki. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője elővette a régi puskát: „Tíz Pozsgay Imre és száz Szűrös Mátyás sem lesz elég ahhoz a Fidesznek, hogy elfeledtesse a baloldali választókkal a »panelprolizást«”.

Dávid Ibolya, azMDF elnöke az európai parlamenti választások idején adott Orbánnak egy sallert, amikor megpendítette, hogyan csinált a Fidesz a „panelproletariátusból” munkásosztályt, Gyurcsány Ferenc pedig 2006 tavaszán döfte sokadszor a tőrt a lakótelepieknek fűt-fát ígérő orbánisták oldalába, amikor a csepeli munkásotthonban rendezett nagygyűlésen kijelentette: „Volt idő, amikor a jobboldal szótárában a munkásember panelproliként szerepelt”.

Az eredeti „panelproli” egyébiránt nem a jobboldalOrbán-hű publicistáitól származik. A Népszabadság hasábjai ról indult hódító útra. F. Hegyi István 2001 szeptemberében egy plázákról szóló írásában használta először a szokatlan szókapcsolatot, melyért rögtön bocsánatot kellett kérnie. Bayerék fegyelmezett olvasóként találkozhattak a lapban megjelent frázissal, de nem emlékeztek rá pontosan, így kezdtek 2002-ben lumpenprolizni.

Amit a szocialisták éveken át ügyesen használtak. Vitték volna tovább is, de nem ment. „A fővárosi szocialisták célja, hogy az országgyűlési választásokon hozzák Budapestet – mondta Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke 2010 tavaszán. Ugyanitt Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: az MSZP budapesti jelöltjeinek feladata, hogy megvédjék a fővárosi vívmányokat, és további lépésekkel még élhetőbbé tegyék a várost. Szavai szerint az MSZP-nek mindig fontos volt a főváros. Amíg a Fidesz panelprolikban, addig az MSZP panelprogramban gondolkodik – tette hozzá.”

De ez már teljesen hatástalan volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.