A Velencei-tó elátkozott kapuja

Az eredeti határidő június volt, de az is csoda lenne, ha a következő szezonra elkészülne a Velencei-tó kapuja beruházás, amelynek keretében a velencei szabad strand és a hajókikötő környékét, egy húszhektáros partszakaszt újítanának meg. A munka néhány hete teljesen leállt.

Kihalt a velencei strand. Nem a fürdőzők hiányoznak az őszi hidegben, hanem a munkások: a tóparton lázas kivitelezésnek kellene folynia, hiszen a korábbi ígéretek szerint még az őszön befejeződne a „Velencei-tó kapuja” elnevezésű nagyszabású idegenforgalmi projekt. Ez ráadásul már a módosított határidő volt, eredetileg júniusban kellett volna átadni a közönségnek a megújult strandot. Ma már az is csoda lenne, ha a következő szezonban kinyithatna a létesítmény.

Vajon mi változik itt szezonkezdésig?
Vajon mi változik itt szezonkezdésig?

A „Velencei-tó kapuja” tíz elemből álló komplex turisztikai beruházás, amelynek keretében megújul egy húszhektáros partszakasz: a velencei szabad strand és a hajókikötő környéke. Felújítják a közműveket, homokos lidót, sétányokat, fedett korzót, gyaloghidat, játszóteret és egy 5500 négyzetméteres szolgáltatóházat alakítanak ki. A 2,2 milliárd forintos fejlesztésre a velencei önkormányzat 1,5 milliárd forintos uniós támogatást nyert el.

A munkaterületről azonban néhány hete levonult a kivitelező K+K Bau Zrt., miután felszámolás indult ellene. Ezzel már a sokadik csapás érte a beruházást, hiszen a projekt tavaly nyár óta támadások kereszttüzében áll. Az akkor színre lépett ellenzők azt mondták, a beruházás soha nem térül meg, a tervezett évi 418 ezres látogatólétszám ugyanis irreálisnak tűnik, hisz jelenleg évente összesen 120 ezren keresik fel a tó környéki településeket.

A munkálatok leállásának hírére újabb vita robbant ki, leginkább arról, hogy mi legyen a tóparti torzóval. A velencei önkormányzaton belül éppenséggel nincsenek törésvonalak, hiszen ellenszavazat nélkül úgy döntöttek, mindenképpen befejezik a projektet, ám a térség fideszes országgyűlési képviselője, L. Simon László váratlanul nekiment a városvezetésnek.

– A kudarcért a felelőtlen polgármester és az őt támogató városatyák a felelősek, ezért Oláhné Surányi Ágnesnek azonnal le kellene mondania a tisztségéről, Velencén pedig időközi választásokat kellene kiírni – mondja L. Simon, aki szerint a projektet át kell terveztetni, az átalakított tervek alapján be kell fejezni, ehhez viszont Brüsszelt is meg kell győzni, hogy ne vonja vissza a már odaítélt uniós támogatást. – A kormány segítene Velencének, hogy kilábaljon ebből a válságból, de csak akkor, ha új, hiteles vezetője lesz a városnak, aki nem a beruházás befejezését erőlteti, hanem képes együttműködni a tőle eltérő véleményt megfogalmazókkal is.

Oláhné Surányi Ágnes – aki 1994 óta független polgármesterként irányítja Velencét, korábban azonban tanácselnök volt a településen, így sokan ma is baloldali politikusként tartják számon – érthetetlennek tartja L. Simon „kirohanását”.

– Szeretném azt hinni, hogy egy uniós projekt sorsa Magyarországon ma nem attól függ, hogy a kormányzatnak tetsző vezetés irányítja-e az adott települést – mondja a polgármester.

L. Simon László szerint azonban azt azért ne várja el tőle a városvezető, hogy támogasson egy olyan megoldást, amivel nem ért egyet. A honatya úgy véli, a projektet legalább 300 millió forinttal alultervezték, egyelőre nem látszik, honnan teremthető elő a hiányzó pénz. A legsúlyosabb problémának ugyanakkor azt tartja, hogy a város előlegként több százmillió forintot fizetett a kivitelező cégnek, és most már esély sincs arra, hogy a csődbe ment társaságtól visszaszerezzék a pénzt.

Oláhné Surányi Ágnes szerint a fideszes honatya kritikája csúsztatás.

– A projekt költségvetését nem terveztük alul, ha nincs ez a csőd, az eredetileg tervezett összegből megépülhetett volna a „Velencei-tó kapuja” –állítja a polgármester, aki szerint az előleg kifizetése jogszabályi előírás volt, 549 millió forintot át kellett utalni a munka megkezdésekor, ám mivel a projekt 27,5 százalékos készültségen leállt, így 382 millió forint valóban a kivitelezőnél ragadt.

– Csakhogy ezért az önkormányzatot terheli a felelősség, amiért nem kértek bankgaranciát egy olyan cégtől, amellyel szemben egyébként mások már 2008-ban is kezdeményeztek felszámolást – mondta L. Simon, aki elképesztőnek nevezte, hogy az államkincstár a velencei önkormányzat jóváhagyásával még az idén október 10-én is átutalt egy 34millió forintos összeget a felszámolás alatt álló kivitelezőnek.

Oláhné Surányi Ágnes szerint a bankgarancia kikötését „az előkészítő és ellenőrző szakértők nem tartották reális opciónak”. Azt viszont a polgármester is elképesztőnek tartja, hogy a kincstár még október 10-én is utalt pénzt a felszámolás alatt álló cégnek.

– Ennél már csak az elképesztőbb, hogy ennek felelősségét L. Simon László a velencei önkormányzatra kívánja hárítani, miközben a szóban forgó utalást az önkormányzat írásban kifejezetten megtiltotta –tette hozzá a polgármester, aki szerint a kivitelező által „lenyelt” pénzt a város valamilyen pénzügyi megoldással (például ingatlaneladásból) képes lesz kigazdálkodni.

Könnyen lehet, hogy további eljárások is indulnak: L. Simon László elmondta, jogi szakértőkkel vizsgáltatja a beruházás dokumentumait, és a bankgarancia nélkül kifizetett százmilliók miatt feltehetőleg hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz majd.

Oláhné Surányi Ágnes szerint a projektet az elmúlt években az összes létező hatóság ellenőrizte már, és eddig mindent rendben talált. Biztos benne, hogy a számtalan támadás ellenére gyorsan sikerül kiválasztani az új kivitelezőt, és akár már jövő nyáron megnyithatják a „Velencei-tó kapuját”. Hozzátette: az önkormányzaton nem fog múlni a projekt befejezése, amit az egyetlen lehetséges és ésszerű megoldásnak tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.