Lemming és ember

A biológusok jól ismerik a gradáció jelenségét, amikor bizonyos állatfajok, mint például a sarkvidéki lemmingek, kedvező körülmények hatására időről időre hihetetlenül felszaporodnak.

Nép(vissza)számlálás - Egy biztos kalandjai a kísértetházban

Ebben a történetben csak a házak és az emberek igaziak. Ők a mi országunk.

Piros hetes

Sorozatunkban a futballtörténet emlékezetes meccseit elevenítjük fel (a teljesség igénye nélkül).

Sarkköri praxis

Néhány hete gyesre ment Karosi Zoltán háziorvos. Három hónapig nincs más dolga, mint hogy segédkezzen feleségének hét hónapos kisfiuk fürdetésénél, etetésénél, együtt játsszanak, kiránduljanak, nagy sétákat tegyenek. Mindeközben egzisztenciája miatt sem kell aggódnia: munkáját átmenetileg egy helyettes vette át, fizetését pedig továbbra is kapja. Ja, nem itthon. Norvégiában.

Zászlófüst

A benzinkút kávézójában lép oda hozzám.

 

Szinglihorda

1. Szingli, mn, biz. – egyedülálló személy, kül. nő. 2. a., Horda, fn, pejor – garázdálkodó fegyveres sereg 2. b., tört. – a vadság alsó fokán élő embercsoport. 3. A Fidesz választási vereségét előidéző egyik Mikola-motívum 2006-ban.

Mikola István „pártszerte” megütközést keltett, tudósítottunk 2006. március 24-én, amikor elhangzott a „nemzet orvosának” hírhedt mondata: „A mindenkori hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát.” A korábbi Orbán-kormány egészségügyi miniszterének KDNP-berkekben elhangzó passzusa azzal bővült, hogy „Ma nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet, a fiúk, a lányok nyakába’ fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno.”

Kuncze Gábor megkérdezte a parlamentben Orbán Viktort, egyetért-e Mikola kijelentésével. Az SZDSZ elnöke azt írta, a liberálisok megszokhatták, hogy a Fidesz képviselői rendszeresen támadják és sértegetik a másképp gondolkodókat, s célzott Semjén Zsolt megállapítására, melynek lényege, hogy a liberálisok a „halálkultúra” szószólói. Az MDF nevében Pusztai Erzsébet tiltakozott: senkit nem lehet megsérteni azért, mert egyedülálló. „A Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje több tízezer, nemegyszer szándékai ellenére egyedül élő nőt vagy férfit sértett meg” – mondta Pusztai.

Ki válaszolt a Fidesz részéről, na ki? És hogyan? „Mikola István személye a garancia, hogy nem lesz fizetős az egészségügy, és nem adják el a kórházakat. A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltjét az egészségügyi privatizációban és a gyógyítás fizetőssé tételében érdekelt politikai erők próbálják támadni és lejáratni.” A frappáns válasz szerzői joga Szijjártó Péteré. Napjában hatszor elismételte ugyanezt. Mikola úgy próbálta ellensúlyozni a fölháborodást, hogy hűségjutalmat ígért a nővéreknek, illetve százforintos jelképes dobozdíjért kapható, egyébként drága gyógyszereket a betegek egy-egy csoportjának. Az egészségügyi ígéretcsomag 240 milliárd forintot kóstált. És menten elutasította a Gyurcsány-kormány szív- és érrendszeri megbetegedések elleni nemzeti programját, merthogy „a szocialisták már megint pénz nélkül ígérnek”.

Hogy nem elszólásról volt szó, jelzi, hogy Mikola több helyütt ostorozta a szinglihordákat. Azt gondolhatta, hogy ezekben egyedül csak és kizárólag szocialista és liberális nők élnek, mindenki más az ősi családmodellt preferálja. A politikus elgondolása az volt, hogy két világ küzd egymással (ami az Orbán-féle „Két Magyarország”-elmélettel teljesen egybevágott). „Döntenünk kell a két világ között – ajánlotta Mikola Pécsett.

– Az egyik oldalon az élet kultusza, az egyén, a közösség boldogulásának a segítése, a másikon pedig az önpusztító, talán prolongált öngyilkosságkép is aposztrofálható... A nemzeti identitás nem működik Magyarországon, sommásan ezt a megállapítást meg lehet tenni. Március 15-én egy vidéki ünnepségről mentem, és számoltam, hányadik házon leng a magyar zászló. Minden negyvenedik ház oldalán van zászló. Elgondolkodtam rajta, hogyha átmegyek Romániába, akár magyar, akár nem magyar területre, minden házon három román zászló van. (...) Az alapigazság azért ma is az, hogy azért a gyerek mégis egy férfi és egy nő szerelméből születik. (...) Akik családban élnek, jó családban élnek, azok tovább élnek. Akik keresztény jó családban élnek, azoknak kifejezetten jó az átlagos élettartamuk.”

Mikola szinglihordás kijelentését még a Fidesz-szavazók 73 százaléka is elutasította. Arról, hogy a hívő ember tovább él, csak minden ötödik megkérdezett hallott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.