A Fidesz választása - Ezt jól kimatekozták

„Jó sokáig tartott, amíg kimatekozták, hogyan járnak a legjobban” – szólt egy kommentár a választási rendszer átalakításáról. Valóban, a Fidesz már több mint egy éve megszavaztatta a parlamentben a kisebb Országgyűlésről szóló alkotmánymódosítást, ám a kicsinyítés részleteivel, a választások új szabályaival adós maradt. Szombaton (megfejthetetlen, hogy miért nem a fontos dolgok elrejtésére már jól bevált péntek délután) Áder János EP-képviselő – és titkos választási guru – előállt a farbával.

Az ellenzék, meg aki csak középen van, kapkodhatja a fejét. Legfeljebb 210 fős lesz a parlament, a képviselőket egyetlen fordulóban választják, fele részük egyéni körzetekből, a másik fele országos listáról juthat a Házba, az arányosítás, a választói akarat iránti tiszteletet kifejező kompenzációs mandátum megszűnik – nagyjából ezek a legfontosabb változások.

A számlálógépnek már 1500-ig kell eljutnia
A számlálógépnek már 1500-ig kell eljutnia FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD

A Fidesz 2010-ben a területi listákon a voksok 52 százalékát kapta, s ezzel megszerezte a mandátumok csaknem 68 százalékát, míg az MSZP-nek a 19,3 százalék szavazatra a képviselői helyek 15 százaléka jutott. Az új rendszer szerint a kormányoldal ugyanenynyi szavazattal már háromnegyeden állna, míg a szocialisták – a kompenzációs mandátumok megszüntetése miatt – a tíz százalékot sem érnék el. Az amúgy is a győzteshez húzó választási szisztémát a jelenleginél is aránytalanabbá tennék.

Nem kevésbé barátságtalan gesztus, hogy a Fidesz 21 napra csökkentené az ajánlószelvények gyűjtésének eddig csaknem másfél hónapját, s az induláshoz nem 750, hanem 1500 cédulára lenne szükség. (Igaz, nagyobb körzetben.) A kisebb pártok eddig is vért izzadtak, hogy jelöltet állítsanak, így már esélyük sem lesz a részvételre. Pedig hogy 2014-re lesznek új jelentkezők, az valószínű.

Csakhogy az egyéni választókerületek számának csökkenése és arányosítása miatt nem harminc-negyvenezer, hanem nyolcvan-kilencvenezer lakossal rendelkező körzetekben kell majd házalniuk. A kicsik már az előzetes megmérettetésen nagy valószínűséggel kihullanak, de az sem biztos, hogy a kisebb parlamenti pártok mindegyike veszi majd ezt a számukra kitalált akadályt 2014-ben.

Az sem közömbös, hogy miként jelölik ki az új körzethatárokat. Legutóbb ennek nem volt túl nagy jelentősége, de korábban egyértelműen megmutatkozott, hogy vannak jobbra vagy balra húzó körzetek. Némi ügyességgel elérhető, hogy az új választókerületek határait a pártpreferenciákra is figyelemmel alakítsák ki, és akkor felszámolhatók az olyan baloldali fészkek, mint Angyalföld. Vagyis: a szocialisták egyéniben még esélytelenebbé válhatnak, de ez igaz lehet a többi ellenzéki pártra is.

Az egyfordulós rendszer bevezetése szintén elsősorban a kisebbeket sújthatja, hiszen nem lesz lehetőség arra, hogy az első forduló eredményeinek ismeretében alkalmi koalíciók köttessenek. (A Fidesz–KDNP már eleve koalíció.) Nem lehet próbálkozni a jelöltek visszaléptetésével, mert a mandátumot már az első körben elviszi az, aki a legtöbb voksot kapta. Ha például négyen indulnak, ehhez elég lehet 26 százalék is, a többi szavazat, legyen bár mind kormányváltó, megy a levesbe.

Ez nem arányos rendszer, hanem kifejezetten a nagy pártoknak kedvez, ráadásul a kényelmes parlamenti többséghez elég lehet harminc százalék körüli átlagos szavazatarány, ha a túloldal megfelelően megosztott. Jelenleg ez a helyzet. A Fidesz mai pozíciójához igazított szisztéma azonban könnyen visszaüthet. Nem egy politikus verhette már a fejét a falba azért, mert a saját képére formált választási rendszer utóbb a bukását hozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.