Minden út külföldre vezet

Megszületett egy előadás magyar nyelven, magyar színészekkel.

Nagy Imre Badacsonyban

„Hát maguk tényleg ezért jöttek ide?” A két középkorú hölgy értetlenkedve és ellenségesen nézett ránk a badacsonyi villa kertjében. Nem hitték el, hogy valakit tényleg érdekel Nagy Imre emléktáblája.

Szárazra vetett CET

Az épületnek még nincs használatba vételi engedélye, bár a fejlesztő több mint egy hónapja benyújtotta kérelmét.

Vákuum és rezervátum

Belgrádi rendezvényen léptem fel, ahol újra találkoztam a város egyik neves orvosával, akit pár évvel ezelőtt egy magyarországi fotóművész ottani kiállításán ismertem meg.

Vörös keresztelők Marxfalván

Marxfalva unikum volt a maga nemében, nem csoda hát, hogy emléke később is kísértett.

 

Köteles beszéd

1. Kötél, fn. Szálak összesodrásával kötözéshez készült erős, vastag eszköz. 2. Beszéd, fn. A beszélés mint a beszédszervekkel való hallható megnyilatkozás. 3. Kövér László 2002. március 14-i zavaros ajánlata a politikai kampányban.

Klasszikusokat csak szó szerint idézzünk! Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke 2002. március 14-én ezt mondta Szombathelyen: „Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk.”

Ebből lett a híres „köteles beszéd”. A szocialisták szerint Kövér öngyilkosságra szólított fel. Arra kérték az államfőt, a miniszterelnököt, a Fidesz vezetőit, hogy határolódjanak el az „emberi élet méltóságát sértő” nyilatkozattól. A Fidesz reakciója az volt, hogy a szocialisták csak azért vették elő Kövér szövegét, mert „a közvélemény-kutatási eredmények láttán” zavarba jöttek.

A Fidesz aztán gyorsan váltott: hazugságnak nevezte, hogy Kövér felszólította politikai ellenfeleit, akasszák fel magukat. Bonyolította a helyzetet, hogy az alelnök több helyszínen is előállt az önakasztás vándorpoénjával. Kövér azzal állt elő, hogy az idézett mondat „az olimpia kapcsán hangzott el több lakossági fórumon”. Eszerint: a Fidesz szerint az olimpia megrendezése olyan nemzeti cél, ami gazdasági fellendülést hozhat. – Ez egy olyan lelki erőt adó közös vállalkozás – magyarázta Kövér –, amellyel pótolni lehet saját elvesztett lehetőségeinket. Ugyanakkor ezt a célt ellenzik azok a politikai erők, amelyek a testi-szellemi restségre, az irigységre alapozzák politikájukat, és terjesztik az esélytelenséget és a pesszimizmust. Amennyiben ez a pesszimizmus jogos lenne, akkor nem érdemes élni, le kell menni a pincébe, fogni kell a kötelet, és fel kell akasztani magunkat – idézte Kövér (egyre bonyolultabb) önmagát.

A Fidesz egyik alapítója, Csaba Iván, aki 1993-ban kilépett a pártból, kötéllel a nyakában jelent meg a Fidesz 11. születésnapján.Orbán kikerülte. Lendvai Ildikó szocialista alelnök három levelet dobott be a Fidesz-székház postaládájába nagyszombaton, amelyben ez állt: „Miért olyan nehéz kimondani: alelnökünk tévedett, mi nem ilyen országot akarunk”. Ambrus Balázs, a Fidesz sajtóosztályának munkatársa egy csokinyulat adott át Lendvai Ildikónak.

Pokorni Zoltán pártelnök a húsvéti ünnep után szólalt meg. Szerinte szó sem volt arról, hogy Kövér László öngyilkosságra szólította volna fel a kormánnyal szemben állókat, az MSZP kiforgatta, megmásította szavait. Pokorni örömét fejezte ki, hogy az elmondottak szó szerint napvilágot láttak az interneten, mert így „mindenki meggyőződhetett arról, hogy mi hangzott el”.

Kövér mindenesetre bejelentette, hogy beperelte Kovács László szocialista pártelnököt; miért is? „Mert olyan kijelentést tulajdonít Kövér Lászlónak, amelyet ő maga soha sem mondott. Az emberek félrevezetéséért Kovács Lászlónak a független magyar bíróság előtt kell felelnie.”

De nem kellett.

-
MARABU RAJZA
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.