Gabonás receptek
HAJDINÁS ZÖLDSÉGLEVES
4 FŐRE: 100 g hajdina, 200 g sárgarépa, 100 g zöldhüvelyű zölbab, 100 g brokkoli, 50 g póréhagyma, olaj, kevés só, kakukkfű , bazsalikom. (A zöldségek fajtája és aránya ízlés szerint alakítható!)
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy kevés olajon megpároljuk a kakukkfű vel, pici sóval ízesítjük. A hajdinát eközben óvatosan megpirítjuk, így jobban érvényesül az íze. Ha ezzel megvagyunk, összeöntjük a két edény tartalmát és bő két liter vízzel vagy húslevessel felöntjük, majd puhára főzzük. A bazsalikomot a fő zés végén érdemes beletenni, a jobb ízhatás miatt.
SZÍNES KÖLESKÖRET
Fejenként 100 g saláta cukkini, 50 g piros húsú paprika, 40 g köles, olívaolaj, fokhagyma, só, ízlés szerint oregano. Felkarikázzuk a cukkinit, majd az összezúzott fokhagymával együtt beletesszük a felhevített olajba, ezután többször átforgatjuk. A paprikát akkor adjuk hozzá, amikor már illata van, ezután pici vizet időnként aláöntve készre pároljuk. Akkor lesz gusztusos a köretünk, ha a kölest külön készítjük el. Éppen úgy kell csinálni, mintha rizst párolnánk. Ha mindkettő kész, akkor rajtunk áll, hogy a szelet hús mellé összekeverve kínáljuk, avagy külön-külön halmozzuk a tányérra. De reszelt sajttal megszórva egytálételként is kínálható.