Egy adakozó ember - A győri plébános egymilliós alapja

Aki adakozik a hazának az államadósság leküzdésére, az jobb hazafi lesz és nem tankol külföldön.

Összefogás az államadósság ellen nevet viselő alapot hozott létre a kormány – jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kezdeményezés Rédly Elemér győri plébánostól származik, akiben Orbán Viktor évértékelő beszéde után fogalmazódott meg a szándék „a fojtogató adósságállomány csökkentésére”.

– Közös a teher, valamennyien cipeljük ebben az országban – fogalmazott tudósítónknak a plébános. – A közadakozás mindenekelőtt az összefogást mutatja és erősíti.

Rédly Elemér azt mondta: nem akarja boncolgatni, ki a fő felelőse a hatalmas adósságnak, ám véleménye azért van róla: – Nem politizálok, de tájékozódom és gondolkodom – jegyezte meg.

– Emlékszem arra, amikor 2002-ben Medgyessy Péter kijelentette: jó állapotban vette át az országot. Ha ez így volt, akkor az elmúlt nyolc év kormányzati szereplőinek a politikai felelőssége letagadhatatlan.

A 77 éves Rédly Elemér kapta meg az idén a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Hit pajzsa kitüntetést. Éppen fél évszázaddal azt követően, hogy letartóztatták, mert 1961-ben tiltakozott a papi karnál a békegyűlésekről távol maradó kispapok kizárása ellen.

– A díjátadó ünnepségen jelentettem be az alap létrehozásának szándékát – idézte fel. – Örömmel, egyetértően, de kissé tanácstalanul fogadták, később Matolcsy György beszélt velem, s elmondta, milyen pénzügytechnikai megoldás lehetséges.

Az egymillió forintos alaptőkét a győri plébános adta.

– A nyugdíjamból élek, a plébánosi fizetésemet a plébániára költöm, a hittudományi főiskolán keresett összegből pedig jótékonykodom – mondta Rédly Elemér, s hozzátette: – ötven éve tanítok, PhD-fokozatom van, nagyon jó az óradíjam, van miből segítenem másokon. Tavaly például valakinek a kétmillió forintos lakáshitelét fizettem ki.

Rövidesen nyilvánosságra hozzák az alap számlaszámát, de a plébános azt szeretné, ha ezer- és tízezerforintos adósságjegyeket is kibocsátanának.

– Mielőtt a békekölcsön jutna eszébe, hadd mondjam el: ezt a papírt belső meggyőződésből, segítő szándékkal, teljesen önként lehetne megvásárolni, és mindenki tudná, hogy a jegy nem lesz beváltható – előzte meg kérdésünket a plébános.

Rédly Elemér biztos benne, hogy bár a tehetősebb magánszemélyek, cégek adományait is várják, a nyugdíjasok és a szegények adakozása lesz a legjelentősebb.

– Én abban bízom, hogy aki adakozik a hazának, az jobb hazafivá válik, az nem csal adót, nem jár külföldre benzint vásárolni, s nem alapít offshore céget sem – osztotta meg reményeit Rédly Elemér, s hozzátette: erkölcsi megújulás nélkül nincs gazdasági újjászületés. Az alap egy lehetőség arra, hogy a különböző világnézetű, gondolkodású emberek lelki kényszereiktől, a hovatartozás érzésétől vezérelve adakozzanak annak a nemzetnek, amelynek a tagjai. Ezzel nem a kormányt, hanem a hazát segítik.

Rédly Elemér
Rédly Elemér FOTÓ: O. JAKÓCS PÉTER
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.