Egy offshore cég esete Debrecenben: Darius kincse

Mit keres egy Seychelle-szigeteki vállalkozás a diagnosztikában, ha nem csinál semmit?

„Fontos felderítenünk, hogy mindaz, ami történt, mennyire volt szervezett, maffiaszerű. Feltűnő ugyanis, hogy rengeteg a hasonló eset, akár a nagy állami cégek korrupciógyanús ügyeit, akár az ingatlaneladásokat, akár az offshore cégek szerepét nézzük. (...) Hogyan várhatnánk el az állampolgártól, a kis- és középvállalkozótól a nagyobb adózási fegyelmet, ha eközben azt látják, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke offshore cégeken keresztül mos át nyolcszázmillió forintot, s minden az offshore cégekről szól, aminek pedig az adóelkerülés és az adócsalás a lényege.”

A fenti mondatokat – akkor még az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökeként –Lázár János, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség vezetője nyilatkozta a Demokrata című hetilapnak 2010. április 9-én. Az offshore cégekkel kapcsolatos kriminalizálás alaphangját Simor András jegybankelnök Cipruson bejegyzett offshore cége kapcsán Orbán Viktor adta meg a Hír TV-ben 2009. június 4-én, amikor azt nyilatkozta: „Mára az embereknek, baloldaliaknak és liberálisoknak is, elege lett az arcátlan, offshore stílusú kormányzásból, és változást várnak.”

Az előbbi fideszes nyilatkozatok tükrében feltűnő, hogy Debrecenben, a Fidesz „fellegvárában” az a debreceni székhelyű HQ-LAB Kft. működteti a Kenézy Gyula Kórház és a VESZ Egészségügyi Szolgáltató Kht. laboratóriumait és vérvételi helyeit, amelynek tulajdonosai között találunk egy Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore céget, a Darius Investment Ltd.-t. Vajon mi indokolja, hogy az említett társaságok egy olyan egészségügyi szolgáltatóval kössenek szerződést, amelynek egyik tulajdonosa egy Seychelle-szigeteki offshore cég?

Laboratóriumi körülmények
Laboratóriumi körülmények

Ennek megértéséhez az előzményekről: a Kenézy Kórház fenntartója, az akkor szocialista vezetés alatt álló Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2006-ban indított nyílt közbeszerzési eljárást a kórház labordiagnosztikai tevékenységének ellátására. A törvényesen lefolytatott közbeszerzés közös nyertese a budapesti Corden International Kft. és a kazincbarcikaiModuLab Kft. lett. 2006 őszén változás történt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat élén: a helyhatósági választások eredményeként Juhászné Lévai Katalin MSZP-s elnököt a fideszes Rácz Róbert – jelenleg Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott – váltotta a megyei elnöki poszton. A labordiagnosztikai közbeszerzés tárgyában a 2006. év második fél évétől sem a megyei közgyűlés, sem a bizottságok döntést nem hoztak.

A nyertesekkel a 2012-ig hatályos közreműködői szerződést 2007 februárjában írták alá. Erről Lampé Zsolt, aKenézyKórház ügyvezetője megkeresésemre azt mondta: a szerződés többek között arról is rendelkezett, hogy a szóban forgó társaságok projektcéget hoznak létre, amelyet jogutódnak tekintenek. Ilyen előzmények után hozták létre 2007 márciusában a HQ-LAB Kft.-t, amely – hangsúlyozta Lampé –„Magyarországon bejegyzett és a magyar jogszabályok alapján adózó cég”. Az ügyvezető kijelentette: a közbeszerzési törvény arra nem ad lehetőséget, hogy egy érvényesen lefolytatott eljárást követően megkötött szerződést azért mondjon fel bármelyik fél, mert egy cég tulajdonosi hátterében változás történik. Hozzátette: az általunk említett, Darius Investment Ltd. nevű offshore cég sem az alapításkor, sem a közreműködői szerződés aláíráskor nem volt a HQ-LAB Kft. tagja.

Nem is lehetett, hiszen –mint az a hatályos cégkivonatból kiderül – a Seychelle-szigeteken bejegyzett céget 2007 októberében jegyezték be a HQ-LAB Kft. tulajdonosai közé, azaz egy évvel azután, hogy a Fidesz átvette a szocialistáktól a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vezetését.

Csontos János, a HQ-LAB ügyvezetője – Lampé Zsolthoz hasonlóan – megkeresésemre a történtek törvényességét hangsúlyozta. Elmondása szerint a kft. kezdetektől amagyar jogszabályok alapján adózó cég, a Darius bevonására a tulajdonosok közötti jogi megállapodás miatt volt szükség, amelynek célja az időközben felmerülő beruházások finanszírozása volt. Közbevetésemre, miszerint az offshore cégeket klasszikusan a kedvezőbb adózás miatt alapítják, az ügyvezető azt mondta: ez a kérdés nem érthető számára, hiszen a HQ-LAB Kft. Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság, nyeresége után a társasági és osztalékadóról szóló törvény szerint fizeti meg a társasági adót, ami független a társaság tagjainak személyétől. Kifejtette: a HQ-LAB adózása nem kedvezőbb azzal, hogy egyik tagja offshore státuszú. Közölte azt is: a Darius a társaság bevételeiből soha semmilyen jogcímen nem részesült, a Darius részére a HQ-LAB Kft. semmilyen jogcímen soha nem teljesített kifizetést, s mivel a társaságnál megalakulása óta nem volt osztalékfizetés, így a Darius osztalékot sem kapott. Kijelentette: a társaság korábban jelentős beruházásokat, fejlesztéseket és korszerűsítést tervezett, a Darius e beruházások egy részében vállalt volna szerepet. A gazdasági helyzet miatt azonban átgondolták a beruházásokat, így a Darius nem teljesített beruházást a társaság számára. Közölte azt is: korábban a Dariust nem a társaság vonta be a tulajdonosok közé, s a cég nem is a jegyzett tőke felemelése folytán szerzett részesedést, hanem a kft. egyik tagjától vásárolta meg az üzletrészének egy részét.

Rácz Róber kormánymegbízott, a megyei közgyűlés volt fideszes elnöke kérdésemre azt mondta: „fogalmam sem volt róla, hogy a Kenézyvel szerződő egyik cég tulajdonosai között offshore cég is van”. Azzal érvelt: nem életszerű, hogy megyei elnökként ismerje több száz beszállítócég tulajdonosi hátterét. Ennek azonban ellentmond, hogy a fideszes politikus vezetése alatt a Kenézy kórházat – amely addig a megyei önkormányzat költségvetési szerveként működött – átvilágították, s 2007. december elsejétől gazdasági társasággá alakították. Kérdésemre, miszerint az életszerű-e, hogy a fenntartó nem ismeri a kórházával kapcsolatban több százmilliós árbevételt produkáló magáncég tulajdonosi hátterét, Rácz Róbert azt válaszolta: ha tudott volna a szóban forgó offshore cégről, akkor sem tehetett volna semmit, mert az eljárás során minden törvényesen és szabályosan zajlott. A kormánymegbízott úgy fogalmazott: ő maga akármit is gondol az offshore cégekről, a „személyes ízlésem soha sem volt fontosabb, mint a törvények betartása”. Kérdésemre, miszerint a Darius cég debreceni feltűnésével kapcsolatban miképpen kommentálná Orbán Viktor azon szavait, hogy „az offshore-lovagok ideje lejárt”, Rácz Róbert azt válaszolta: az idézett nyilatkozatot a miniszterelnök Simor András volt ciprusi cégével kapcsolatban mondta. Hozzáfűzte: neki nem feladata, hogy kommentálja a kormányfő szavait.

Pedig megtehetné, hiszen nem kevés összegek forognak kockán. A HQ-LAB csak a Kenézy Kórháznak 2008-ban 393 milliós, míg 2009-ben 407 millió forintos számlát nyújtott be laboratóriumi szolgáltatásról. Az árbevétele 2008-ban 690 millió forint volt, 2009-ben pedig – a válság idején – 785 millió forintra nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.