Merkelnek sok a magyar válságadó

Christian Wulff német államfő szerint pontosan figyelik, hogyan alkalmazzák majd a gyakorlatban a módosított magyar médiatörvényt.

A magyar médiatörvény és a készülő alkotmány kapcsán is nyomatékos politikai üzenetet küldött Budapestre Christian Wulff német államfő, aki tegnap Berlinben fogadta magyar kollégáját, a bemutatkozó látogatásra érkezett Schmitt Pált. – Az Európai Bizottság javaslatai alapján Magyarország módosította a médiatörvényt. Mostantól a fi gyelem arra irányul, hogyan alkalmazzák majd azt a gyakorlatban. A véleménynyilvánítási és sajtószabadság ugyanis rendkívül értékes dolog a magyarok számára is, hiszen ők szintén kiállnak a szabadságért folytatott küzdelem mellett – mondta a Népszabadság kérdésére a német szövetségi elnök a közös sajtótájékoztatón a berlini Bellevue-palotában.

Wulff külön kérdés nélkül is beleszőtte válaszába a készülő új magyar alkotmányt. A kereszténydemokrata politikus reményét fejezte ki, hogy a magyar alkotmányozás során az alaposság megelőzi a gyorsaságot, vagyis hagynak elegendő időt a munkára. – A kétharmados többség külön felelősséget jelent – mondta. Wulff ugyanakkor kiválónak nevezte Magyarország nemzetközi és németországi megítélését. Arról is beszélt: földrajzilag nem vagyunk határosak, a sok összekötő szál, így a széles körű kulturális-tudományos kapcsolatok miatt mégis olyan érzet alakult ki, mintha a két ország egymás jó szomszédja lenne.

Az alkotmányról szólva Schmitt kiemelte, hogy abba –az uniós tagállamok közül elsőként – teljes egészében beemelik az Európai Alapjogi Chartát.

– A németektől megtanultuk, hogy az alaptörvény tartalmazhat a gazdaság stabilitását célzó intézkedéseket is – tette hozzá. Németországot Schmitt magyar szempontbólmeghatározó, fontos és történelmi kapcsolatként jellemezte. Felidézte, hogy az elmúlt húsz évben hazánkba beáramlott mintegy 62 milliárd eurónyi nyugati tőke 30 százaléka a szövetségi köztársaságból érkezett.

Az Angela Merkellel folytatott szerdai berlini megbeszéléséről Schmitt magyar újságíróknak azt mondta: a kancellár ugyan megérti az Orbán-kormány által kivetett, több német nagyvállalatot is érintő válságadót, de úgy gondolja, a lépés hosszú távon több kárt okozhat, mint amennyi bevételt hoz. A magyar államfő biztosította Merkelt, hogy az intézkedés 2-3 évre szól, minden érintett céggel személyre szabottan egyeztettek a különadóról, s a különadó alá vont vállalatok a válságban is óriási profitot értek el.

A kancellárnál a magyar médiatörvény nem került szóba. A német sajtóban Magyarországgal kapcsolatban megjelent, kritikus cikkekre utalva Schmitt azt kérte tárgyalópartnereitől: ne csak a lapokból tájékozódjanak. – Magyarország első embereként mindenkit biztosíthatok arról, hogy nálunk érvényesül mind a demokrácia, mind a sajtószabadság – mondta. Áprilisban Budapestre látogat a német államfő, május első napjaiban pedig Berlinbe várják Orbán Viktor miniszterelnököt.

Angela Merkel fogadja a magyar köztársasági elnököt a berlini kancellária előtt
Berlin, 2011. március 16. Schmitt Pál köztársasági elnököt üdvözli Angela Merkel német kancellár a kancellári hivatal bejáratánál, Berlinben. Az államfő kétnapos látogatásra érkezett a német fővárosba. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.