Rejtélyes konzorcium: Jogi tanácsadás kétmilliárd forintért

Miközben szinte nem telik el úgy nap, hogy a kormány vagy a kormányzó pártok képviselői ne kritizálnák az előző kabinetet a külsős tanácsadói szerződések miatt, a fejlesztési ügynökség most kétmilliárd forintot fizet ki jogi szakvéleményezésre.

Egyetlen szereplő, a Pacsika ügyvédi iroda vezette PD Konzorcium vihette el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által decemberben közbeszerzési jogi tanácsadásra kiírt kétmilliárd forint értékű tendert. Az ekkora keretösszegnél expressz gyorsaságúnak számító elbírálás nagy meglepetést nem okozhatott az érintetteknek, mivel a tenderen egyedül a PD konzorcium indult. Az egyszereplős „verseny” oka az lehetett, hogy az ajánlattételi felhívást láthatóan egy nagy cégkonzorciumra írták ki: csak az pályázhatott, aki az eltelt három évben legalább hetven közösségi értékhatárt elérő építési beruházásban, ötven szolgáltatás megrendelésében, illetve harminc árubeszerzés tárgyú közbeszerzés lebonyolításában részt vett – továbbá hét pontba sorolt, ezzel egyenértékűnek tekintett, hasonló volumenű referenciát tudott felmutatni.

A konzorcium mögé tömörült vállalkozásoknak a kiírás szerint négy éven keresztül kell műszaki-jogi tanácsot adniuk az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztályának az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez (ÚMFT) kapcsolódó területeken. Ez idő alatt – az NFÜ szerint – 1800–2300 közbeszerzés minőségbiztosítása és szabályossági ellenőrzése várható. Természetesen kíváncsiak lettünk volna arra, hogy ezt a felelősségteljes feladatot milyen cégekre bízta az NFÜ, azonban lapzártáig ezt sem az ügynökség, sem annak felettes szerve, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem a PD konzorciumot vezető Pacsika István ügyvéd nem kívánta felfedni. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy amíg ellenzékben rendszeresen kritizálta a Fidesz a nagyértékű közbeszerzések spontán levezénylését, kormányon most maga is ennek a technikának az alkalmazását tartja követendőnek. A titokzatosság, a transzparencia hiánya miatt azt sem tudhatják meg az adófizetők, hogy Pacsika ügyvédi irodáján kívül kinek jut még a zsíros megbízásból.

Pacsika István ügyvédi irodájának egyébként még saját honlapja sincs, ám az interneten elérhető Közbeszerzés Döntőbírósági adatok alapján az ügyvéd jórészt különböző önkormányzatok jogi képviselőjeként járt el közbeszerzési ügyekben. Ugyanakkor teljesen más feladata volt – a sajtóhírek szerint – a korábban LeisztingerTamás nagyvállalkozó érdekkörébe sorolt Hartberg Investment Ltd-ben. Cégbírósági iratok szerint a ciprusi bejegyzésű cégnek 2006–2007-ben az ügyvéd volt az egyik kézbesítési megbízottja. Pacsika István neve a Sampaio Kft. papírjaiban is feltűnik. A Figyelő 2007-es írása szerint a titokzatos hátterű, ugyanakkor komoly ingatlanportfóliót felhalmozó Hartberg vásárolta meg azt a Sampaio Kft-t, amely korábban egy 3,3 hektáros lágymányosi területet szerzett meg a Kincstári Vagyonigazgatóságtól. A Heti Válasz szerint a 2005-ben hárommillió forinttal alapított Sampaio – a lágymányosi telekkel együtt– névértéken kelt el, ám utána a Hartberg több száz millióért paszszolta tovább az akkor még önkormányzati részbefolyással rendelkező, majd később portugál befektetőkhöz került Öböl XI. Kft.-nek. Pacsika István ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg lapunknak, hogy a Hartberg Ltd.-ben kizárólag kézbesítési megbízott volt, az is csak átmenetileg. Leisztinger Tamást pedig sem akkor, sem pedig azóta nem ismeri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.