Új ''húsok'' a közigazgatásban

Éppen egy hete állt munkába az a 270 fiatal, akik bejutottak a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Programba.

Duális oktatás, duális szűrés: jobb szakember, gyorsabb karrier

Szigorúbb felvételivel, intenzívebb oktatással és megfelelő ipari háttérrel három év alatt is versenyképes diplomát lehet szerezni.

Verseny a magyar mérnökökért

Az elmúlt időszakig jellemző volt, hogy az átadott tudásanyag elsősorban az elméleti képességek fejlesztését szolgálta és viszonylag kevés volt a használható, gyakorlati ismeretanyag.

Diplomával megtöbbszörözhető a jövedelem

Alapfokú végzettséggel 130 ezer forintot, főiskolai diplomával a dupláját, egyetemivel pedig majdnem a tripláját lehet keresni – derül ki a fizetesek.hu portál felmérése szerint.

Mi volt ma a legjobb?

Egyre több cég ismeri meg és használja Magyarországon a coachingot, a vezetők és a szervezetek életét megkönnyítő szakmát, amely a közelmúltban tartotta harmadik hazai konferenciáját, háromszor több résztvevővel, mint az elsőt.

 

A tulajdonosi elvárásnál fontosabb a pénzügyi helyzet

A vállalati középvezetőkelsősorban a tulajdonosok elvárásának megfelelően döntenek. Ugyanakkor a teljes vezetői körben első helyre az adott szervezet pénzügyi helyzete került mint a döntést befolyásoló legfontosabb tényező.

A magyarországi döntéshozók körében a DEVISE Hungary és az RSM DTM Hungary végzett nemrég reprezentatív kutatást, amiben több mint négyszáz hazai és expat vezető vett részt. A vezetői döntések hátterét, illetve az azokhoz vezető utat és motivációkat firtató felmérésből kiderül, hogy elsősorban az állami és önkormányzati szervezetek vezetői érzik úgy, hogy magukra vannak hagyva problémáikkal, amiket jellemzően saját erejükből kell megoldaniuk. A magánszférában tevékenykedő vezetők eközben sok esetben tudnak coachra, vagy tanácsadóra támaszkodni, és a csoportos problémamegoldás, illetve munkatársaik véleménye is segítség a számukra.

A vezetők több mint fele szívesen osztozik a döntés felelősségében másokkal, 90 százalékuk munkatársainak véleményét is kikéri a végső szó kimondása előtt. Meglepő viszont – hangsúlyozta Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója –, hogy a vezetők döntéseikhez a legtöbb információt a tárgyaló partnerektől szerzik, ami óriási veszélyeket is rejthet magában.

A létszámleépítés és annak kezelése a vezetők számára az egyik legnyomasztóbb dolog a döntéshozó pozícióban dolgozók 20 százaléka számára. Az elbocsátás levezénylése átlag feletti mértékben foglalkoztatja az állami szervezetek és a külföldi tulajdonú cégek elöljáróit. A kutatás rámutat arra is, hogy az állami és önkormányzati szervezeteknél dolgozók kevésbé bírják a stresszt, körükben nagy az igény a stresszkezelés technikájának elsajátítására. Érdekesség, hogy a férfi vezetők körében jóval nagyobb a pozitív gondolkodásban, a csapatépítésben és a munkatársak együttműködésének fejlesztésben bízók aránya.

A válaszadók háromnegyede mindeközben úgy nyilatkozott, hogy döntéseit az érzelmek kevésbé befolyásolják, 85 százalékuk meg egyenesen azt mondta, hogy racionálisan dönt. Ez ellentmond a gyakorlatnak, a vezetői készségek között ugyanis elengedhetetlen az intuíció – fogalmazott Junkert Andrea, az RSM DTM HR üzletágának vezetője.

A döntéshozókat leginkább inspiráló tényezők között első helyen végzett a szakmai fejlődés és a siker iránti vágy – e kategóriákat a válaszadók háromnegyede jelölte meg. Fele enynyien, összesen 37-38 százalékuk tartja inspirálónak az elismerést, illetve azt, hogy magának bizonyítson. A legkevesebb strigulát a kudarcok elkerülése és a túlélésre törekvés kapta –többnyire a csődközeli helyzetű cégek vezetőitől.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.