Brüsszeli össztűz alatt a médiatörvény

Megszorongatni készülnek Orbán Viktort a jövő héten Strasbourgban az Európai Parlament nagyobb frakciói – kivéve persze a Néppártot. A liberálisok tegnapi brüsszeli meghallgatásán kiderült, hogy az Európai Bizottság szerint is aggályos a törvény számos paragrafusa, de ezeket még vizsgálják.

– Hollandabb leszek a hollandoknál – mondta Neelie Kroes uniós biztos kedden délelőtt az Európai Parlamentben, a liberális frakció által szervezett közmeghallgatáson. Arra célzott, hogy keményen és aprólékosan elemzi majd a magyar médiatörvényt, amely számos aggályt máris felvet.

A holland médiaügyi biztos kedden megismételte korábbi aggodalmait: kérdéses, vajon nem veszélyezteti-e az alapjogok – mint például a szólásszabadság – érvényesülését az a kitétel, hogy minden médiaformát regisztrálni kell, ideértve a blogokat, az internetes fórumokat, és hogy pontosan mit jelent a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettsége. Felvetette, hogy vajon a politika nem gyakorolhat-e ellenőrzést a médiahatóság felett a kinevezési eljárás révén.

Kroes: Aprólékosan elemzem a magyar médiatörvényt
Kroes: Aprólékosan elemzem a magyar médiatörvényt

Ám Kroes ennél azért többet is sejteni engedett. A médiatörvény ugyanis szembemenni látszik az EU audiovizuális direktívájának szellemével, pontosabban az egységes belső pia ci szabályozással. A szolgáltatókat csak abban az országban lehet szabályozásnak alávetni, ahonnan származnak. Egyben Kroes meggyőződésének adott hangot, hogy a demokratikus Magyarország nyilván mindent megtesz – ahogy Orbán Viktor is ígérte Barroso bizottsági elnöknek Budapesten – annak érdekében, hogy az új médiatörvény tükrözze az európai értékeket.

A meghallgatás előtt a néppárti frakcióban ülő fideszes képviselők nyilatkozatban kifogásolták, hogy a szervezők a kormányzat részéről nem hívtak meg senkit sem előadónak. A fi deszes képviselők hétfőn este egy másik közleményben éles hangon utasították vissza „az alulinformáltak által gerjesztett hisztériát”. Ám a meghallgatást szervező Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető, volt belga kormányfő és Renate Weber romániai képviselő megjegyzései arról árulkodtak, hogy már tanulmányozták a törvényt, s a vitában visszautasították a fideszes Schöpflin György európai törvényhozó vádjait, hogy kettős mércét alkalmaznának, vagy hogy nem kívántak szót adni a magyar kormánynak. – Ha itt ülnének, kifejthetnék véleményüket –mondta Weber.

Az EP Antall Józsefről elnevezett szárnyának egyik nagytermét tegnap zsúfolásig megtöltötte a közönség. Nagy érdeklődés kísérte Haraszti Miklósnak, az EBESZ volt sajtószabadsági képviselőjének az előadását. Kiosztották közben Haraszti utódának, Dunja Mijatovic Verhofstadtnak küldött minapi levelét is, amelyből kiderül: a magyar kormány semmibe vette az EBESZ ajánlásait.

A teremből kifele menet Verhofstadt magyar újságíróknak megerősítette: sok kérdéssel készülnek a jövő heti strasbourgi plenáris ülésre, amelyen Orbán Viktor a magyar uniós elnökség programját mutatja be. A parlament szabadságjogi bizottsága egyébként ülést tart Strasbourgban a magyar médiatörvényről – ezt a Néppárt ellenezte, de a többiek elérték. Nem kívánnak ugyanis arra várni, hogy a bizottság kialakítsa a véleményét, ahogy azt a konzervatív pártcsoport javasolta.

Média az operában

Elsősorban nem a médiatörvény, sokkal inkább az intolerancia, illetve az idegengyűlölet magyarországi és európai erősödése miatt fejezte ki aggodalmait a brüsszeli operaházban Fischer Ádám karnagy, aki Budapesten és a belga fővárosban is részese lett volna Luigi Nono Intolleranza című műve bemutatójának, ám miután a rendező, Christoph Schligensief meghalt, az előadás elmarad.

Fischer Ádám és Schiff András a napokban azonban kiáltványt tett közzé a mindennapi életet újra mérgező rasszizmus ellen. Az aláírók között van például Jancsó Miklós és Tarr Béla is, a szöveget pedig támogatja Daniel Barenboim, aki egyetért azzal, hogy e jelenségek ellen a művészeknek is tenniük kell. A Magyar Helsinki Bizottság képviseletében Fischer felhívta a figyelmet az interneten olvasható jelentésükre a romák, a zsidók és más kisebbségek helyzetéről. Tájékoztatóján, amelyen sok brüsszeli tudósító vett részt, megemlítette, hogy Schiff ellen milyen durva támadásokat indított a jobboldali sajtó, s kódolt antiszemita írásnak minősítette Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban publikált cikkét, melynek következménye az kéne legyen – mondta a nemzetközi hírű karnagy –, hogy a szerzőt kizárják a Fideszből. (Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.