Kelletik magukat

Az iskolapadból alig kikerült ifjakat és az alkalmazotti világból kirekesztett ötvenes hölgyeket együtt készítenek fel saját vállalkozásuk elindítására a ferencvárosi Poliházban.

Leendő mérnökök a pályán: harc a pizzásdobozon alvásért

Három éve egy doktorandusz mini Forma–1-es istállót szervezett a Műegyetemen.

Grafológia: egzakt módszer vagy természetfeletti humbug?

Megkönnyíti a toborzást, csökkenti a munkaerő-fluktuációt, s objektíven méri a pályaalkalmasságot – állítják szakértők a humángrafológiáról.

Egy ínyenc asztalosmester

Franciaországban képezték mesterré, Németországban elleste a precíz és gyors munka fortélyait.

Elbocsátás az ára a vasárnapi korlátozásnak

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a december 13-án az Országgyűlés elé terjesztett, a munka törvénykönyvének módosítását, a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében – tájékoztatott Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

 

Az üzemi tanács a cég ellensége?

A szakszervezet szerint a Kika törvénytelen lépések sorozatával ijesztette el a dolgozókat az üzemit anács választástól. A Kika szerint csak a szavazás tisztaságát biztosította azzal, hogy az áruházvezetők jelen voltak a voksoláson és utána lefénymásolták a választáson részt vettek névjegyzékét.

Nem sikerült üzemi tanácsot választani a napokban a Kika áruházaknál, mivel a dolgozóknak csak tizede mert részt venni a voksoláson a törvényben megkövetelt 50 százalék helyett. A lapunkhoz eljutott, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az üzemi tanácsi választási bizottsághoz írott panasza a céget okolja a kudarcért: szerintük az állásukat féltő dolgozókat a cégvezetés riasztotta el a voksolástól.

A közel hétszáz főt dolgoztató társaságnál az alkalmazottak nagyjából hatoda szakszervezeti tag. Őket eddig nem érték retorziók, a felmerült konfliktusok jobbára a felek kölcsönös engedményeivel zárultak. Azonban nemrég a szakszervezet úgy látta, hogy fontos lenne üzemi tanácsot létrehozni a cégnél. Nevük elhallgatását kérő dolgozók szerint a szakszervezetet ugyan csak-csak megtűri a cég, azonban a Kika itteni vezetősége az üzemi tanács létrehozását már nem akarja elfogadni. Úgy tudjuk, a vezetés a választások előtt több áruházban megpróbálta eltávolítani a faliújságokról a választásokról szóló tájékoztatást és a jelöltek listáját, mondván, hogy „nem itt kell ezzel foglalkozni”. A szakszervezet tiltakozására a munkaadó belement, hogy kiragasszák a tájékoztatókat, ám olyan helyen, ahol csak elvétve látják az érintettek. Az is megesett, hogy egyik áruház-igazgató személyesen ment le agitálni a dolgozók közé, hogy elmondja: az „üzemi tanács a cég ellensége”.

Ezek után zajlott le a választás, amelyen a munkáltató részéről megfi gyelőként az áruházvezetők is megjelentek. A jelenlévők szerint volt, ahol a vezető felírta a voksoló dolgozó nevét, máshol pedig utasításba adta a választási bizottság tagjainak, hogy az aláírt jelenléti íveket másolják le és adják át nekik. Ezt vonakodva bár, de megtették. Egy helyütt az áruházvezető magyarázatul egy központi, a cégvezetéstől küldött e-mailt lobogtatott, miszerint neki kötelessége lemásolni a választási jegyzéket.

AmunkáltatóKika szóvivője, Angelika Elgert lapunknak írott válaszában leszögezte: a választások tisztasága és ellenőrizhetősége miatt volt szükség megfi gyelőkre a szavazóhelyiségekben, és erről a cégvezetés előre tájékoztatta a választási bizottságot. Emellett Angelika Elgert hangsúlyozta, hogy a megfigyelőnek delegált áruházvezetőknek nincs munkáltatói joguk. Szerinte a választási jegyzékek lemásolása is a voksolás tisztaságát és ellenőrizhetőségét biztosította, mivel az üzemi tanácsi választások két napon keresztül, több helyszínen zajlottak. Bár tény, hogy a hatályos munka törvénykönyve szerint a szavazásnak titkosnak kell lennie, ám a Kika szerint ez a titkosság nem arra vonatkozik, hogy ki vesz részt a szavazáson, hanem arra, hogy ki kire adta le a szavazatát. A cég szerint a szavazatok összesítése után a névjegyzékeket megsemmisítették. Hangsúlyozzák: a társaság munkavállalóit nem érte hátrány amiatt, hogy részt vettek az üzemi tanácsi választásokon. A szóvivő szerint a plakátok eltávolításáról szóló hírek nem igazak: szerintük a társaság helyet biztosít a faliújságjain az ilyen anyagoknak, ha pedig ettől eltérően jártak volna el, úgy a visszaélést a választási bizottság bármikor jelezhette volna a cég felé – ám szerinte semmiféle ilyen panasz nem futott be hozzájuk.

A KASZ-nál nem kívánták kommentálni az értesüléseinket, mondván: megvárják az üzemi választási bizottság döntését, azonban minden valószínűség szerint a közeljövőben újra kiírják a választásokat.

Takarítás a Kikánál
Takarítás a Kikánál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.