Heller Ágnes: Politikai bűnök és hibák

Szemünk előtt zajlik a liberális demokrácia épületének lerombolása. Ami most történik, cseppet sem lep meg. Már azért sem, mert ennek az épületnek a lerombolása többször be lett kódolva a magyar demokrácia húszesztendős történetébe.

Szia, a Felvidéken lakom, és szívesen megdugnálak egy búzamezőn

A XXI.

Dörner és társai: Ördögi Fidesz-Fidesz-párbaj a színházakban

Az önkormányzati választás után Budapesten is beindul a színháztalanítás Fidesz-gőzhengere, amely végigtarolta a vidéket?.

Szűcs-mestermunka

Szűcsnek tulajdonítható, hogy nem újpesti Szűcs vált belőle. A lilákhoz tartozott, amikor Szűcs Gyula edző közölte: nem tart igényt rá.

„Mint a viperaméreg: kis mennyiségben gyógyít, nagy dózisban halálos”

Hevesi Krisztinával nem csupán az „udvarló leveleket” elemeztük, hanem az online társkeresésről is beszélgettünk.

 

Liberálisok fedezékben

Demszky Gábor, Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván: az „ősbölények”, ahogy a rendszerváltó SZDSZ-eseket szokás nevezni, sorra kihullottak a politikából. Ahogy hajdani pártjuk is. Demszky nemrég jelentette be, hogy nyugdíjba vonul, így az utolsó, budapesti bástya is ledőlt.

Az SZDSZ romjain kihajtott egyesületek, szervezetek támogatottsága ugyanúgy mérhetetlen, mint a magáé, a liberális párté. Az önkormányzati választáson mégsemmaradnakmagukra a liberális szavazók – csak győzzék kibogarászni, melyik lokálpatrióta egyesület kit takar az illegalitásban. Az igazán nagy neveket nem találják meg. Ők kivárnak.

„Közeledő események: nincs esemény” –ez az üzenet fogadja az SZDSZ honlapjának látogatóit. A főoldalon Demszky és Pető rendszerváltáskori fotója, valamint Göncz Árpád fényképe emlékeztet még a hajdan volt Szabad Demokraták Szövetségére. Ennyi. Nemhogy az egykori demokratikus ellenzékből, de már a következő generáció képviselőiből sem találunk szinte senkit az alig több, mint hatszáz tagot számláló pártban. Aki nem követte mostanában a liberális politikusok ténykedését, az SZDSZ Online-on szemlézett interjúk címeiből nagyjából elképzelheti a helyzetet: „Az utolsó SZDSZ-es” (Egy soproni építési vállalkozó, Bircher Ottó az egyetlen SZDSZ-es képviselőjelölt); „Kuncze: Az SZDSZ romjain nem szabad megkísérelni...”; „Soha nem késő” (Kiderült, hová tűnt Fodor Gábor)...

Az SZDSZ-t jelenleg ügyvezető elnök irányítja, Szabadai Viktor személyében, akit júliusban választottak meg a lemondott Retkes Attila utódául. Miután kibuktak a parlamentből, a párt országos szervezete szétesett, összesen vagy 50 csoportjuk maradt; a megyék felében nincs területi képviseletük. Állami támogatásra már nem számíthatnak (tavaly még 260 millió forintot kaptak). A parlamenti frakció évi 90 milliós, valamint a Szabó Miklós nevét viselő pártalapítvány 100 milliós forrása is elapadt, így a pártkaszsza kiürült. A legjobban talán azzal jellemezhető a párt anyagi helyzete, hogy már csak három fizetett munkatársra futja. Augusztusban a párt vezetősége is beismerte, hogy „a párt finanszírozása rövid távon rendkívül bizonytalan”. Még az ingatlanállomány hasznosításából remélhetnek bevételt.

A budapesti, Gizella utcai székházból ki kellett költözniük (most a IX. kerületi Ráday utcában bérelnek egy jóval szerényebb irodát), tartozásuk alsó hangon is tízmilliós nagyságrendű (többek között törleszteniük kell a pártingatlanjaik megvételére felvett 300 milliós hitelt). Ilyen helyzetben kevéssé meglepő, hogy az önkormányzati választáson csak egy SZDSZ-jelölt indul Bircher Ottó építési vállalkozó személyében, Sopronban. Annál többen „bújtak meg” viszont ilyenolyan civil szervezetek árnyékában, az SZDSZ vezetőségének „támogató tűrésével”: nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mindenképpen az SZDSZ színeiben szerepeljenek jelöltjeink, elfogadjuk, ha társadalmi szervezetek, civil közösségek jelöltjeként lépnek fel – olvasható a párt honlapján. Az „elcivilesedett SZDSZ-esek” sorában találjuk Pintér Lóránd- (korábbi megyei elnök) féle Polgári Szabadság Platform Egyesületet, amely Kaposvár 12. választókerületében állított jelöltet), a Szabadelvű Társas Kört (Szombathely 14. választókerületében), az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom jelöltjeként pedig Lövei Csaba indul, aki jelenleg is SZDSZ vezetőségi tagja.

A korábbi SZDSZ-esek közül Újpesten függetlenként indul Boruzs András, Pilisvörösvár polgármesterségéért függetlenként újrázik Grószné Krupp Erzsébet is. Az SZDSZ-ből korábban kilépett politikusok közül is jó néhányan elindulnak: Gegesy Ferenc korábbi ferencvárosi polgármester – aki még 2008-ban szakított az SZDSZ-el – a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület jelöltjeként, Lakos Imre XI. kerületi alpolgármester pedig a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület „fedőnéven”. A Kóka János korábbi pártelnök, gazdasági miniszter nevével fémjelzett Szabad Európa Társaság a főváros II. kerületében állított hat körzetben jelöltet, a főpolgármester-jelöltségre sikertelenül pályázó Ungár Klára Szabad Emberek Magyarországért (Szema) mozgalma pedig a Vár öt választókerületében próbál szerencsét. A Szema jelöltjeként indul egyébként újra Uszka polgármesterségéért Sértő-Radics István, szintén volt SZDSZ-es. Budaörsön Wittinghoff Tamás a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeként indul újra a polgármesterségért, Mecseknádasdon szintén egy „öreg motoros”: Wekler Ferenc próbálkozik újra, ahogy Magyar Levente Jászberényben – ő például az Egy Jobb Jászberényért Egyesület jelöltjeként. Az egykori SZDSZ-frakció egy részét tömörítő Öszszefogás Szegedért pedig az MSZP-vel közösen indul.

A párt néhány évvel ezelőtt elkezdődött zuhanórepülésekor – ami az áprilisi választási „becsapódással” ért véget – kisarjadt csírák is keresik tehát a talajt, de egyikük sem tudta igazán áttörni az ingerküszöböt.

A megkérdezett ex-SZDSZ-esek szerint sem pénzük, sem húzóneveik nincsenek a „csíráknak”, és az „öregek” sem álltak be mögéjük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne mozgás a liberálisok háza táján.

– Ennek vége – mondja az SZDSZ-ről Horn Gábor, aki jelenleg a Republikon Intézet igazgatója. – Politikai ambícióm nincs, de ahhoz van, hogy értelmes emberekkel megpróbáljunk valamiféle közpolitikai intézetet létrehozni – teszi hozzá, megjegyezve, ebben a nehéz időszakban is kell, hogy legyen terepe az liberális értékeknek. A pörgés ugyan neki is hiányzik, de bele is fáradt a húsz évbe. Viszont, ha létrejön egy formáció, amiben lehet hinni, szívesen segít, de politikai szerepet már nem vállalna. Horn szerint továbbra is van rés a politikai mezőn: az LMP inkább balos, mint liberális, ráadásul inkább a Fidesz váltópártja szeretne lenni, így az MSZP-t tekinti fő riválisának. A 2006-ban stabilnak hitt pártrendszer egy év leforgása alatt felborult, így ezen az alapon egy esetleges új politikai erő is hamar megkerülhetetlenné válhat. A liberálisokat mindig is meghatározó bal-jobb törésvonal is letisztulhat, ha a baloldalon egy valamennyire liberális alakulat jelen tud lenni tartósan (LMP), és ha létrejön a Hack-féle jobboldali liberális párt. Az SZDSZ-csírák szerinte sem tudtak kisarjadni, miután az ismert személyiségek kihátráltak ezekből a kezdeményezésekből. Kuncze Gábor láthatólag az újságíró karriert választotta (ma már nemcsak a Klubrádióban, hanem az ATV-n is műsorvezető, bár a végleges visszavonulását firtató kérdések elől – ahogy korábban is – rendre kitér). Magyar Bálint a Pénzügykutatóban dolgozik, de az oktatási területen is aktív, nagypolitikai ambíciói már neki sincsenek.

– Nem tűntem el, rendben vagyok, dolgozom – nyilatkozta lapunknak Magyar Bálint, aki szerint az SZDSZ-lemez már lejárt, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne mozgástér néhány éven belül, ehhez viszont új arcok kellenek – no meg dramaturgiai érzék...

Magyar is mintha résnyire hagyná tehát az ajtót, ahogy Kuncze, és ahogy a nyugdíjba vonuló, jelenleg memoárját előkészítő Demszky Gábor is.

– Létezik egy széles szavazóbázis, amely nem találja a helyét. Engem naponta hívogatnak, hogy kire szavazzanak, és nem tudok nekik semmit mondani – mondta szeptember elején lapunknak adott interjújában Demszky, megtoldva azzal, hogy ő „most biztosan nem” szeretne politizálni. „Könyvet akarok írni, és közben próbálok valami új megélhetést találni.”

– Érdemimozgást amegkérdezett liberálisok Hack Péter tájékán látnak; az SZDSZ-ből nyolc éve kilépett jogász indult volna a főpolgármester-választáson is, de túl rövid volt az idő. Ellenben korábbi tervét – melyet az SZDSZ széthullásáig jegelt – megvalósítani látszik: bár sok konkrétumot még nem tudni, de Hack több helyütt utalt rá, hogy a 2014-es választásokra már megalakulhat egy új, polgári liberális párt.

Horn Gábor is úgy véli, ebben a társaságban megjelenhetnek egyfajta nimbuszszal övezett, de nem elhasználódott figurák, „akik nem égették meg magukat”. Ha ez így lesz, az hívószó lehet az elanyátlanodott liberális szavazóknak. A Hit Gyülekezete, amelyhez Hack is tartozik, több tízezres hadra fogható aktivista csapatot jelent (akik annak idején az SZDSZ-nek, később Bokros Lajosnak gyűjtöttek kopogtatókat). Hack a Figyelőnek azt nyilatkozta nemrég, azért lát fantáziát egy új pártban, mert létezik egy szavazóbázis, melynek tagjait ma senki sem képviseli, és nincs is hiteles jelentkező e feladatra. „Ezek az emberek patrióták, de nem nacionalisták, tisztelik a történelmi hagyományokat, ám nem a múltból akarják felépíteni a magyar jövőt. Tisztában vannak vele, hogy a jövő kulcsa az ország versenyképessége. Tudják, ha nem sikerül például versenyképes oktatást, erős iparágakat, vonzó turizmust létrehozni, menthetetlenül leszakadunk.” Nem kizárt, hogy Hackhoz társulhat a 2009-ben parlamenti mandátumáról immár másodjára lemondott Fodor Gábor is, aki jelenleg politikai filozófiát és etikát tanít az ELTE jogi karának Bibó István Szakkollégiumában. Fodor Gábor korábbi pártelnök a parlamenti választásokon még szóba került, mint budapesti listavezető, azután a főpolgármester-jelöltséggel is hírbe hozták. Azóta sem adta fel, továbbra is úgy látja, mindenképpen szükség van egy józan, liberális középpártra. – Az utolsó fél-egy év agónia volt, ebben már nem voltam hajlandó részt venni. Időnek kell eltelni ahhoz, hogy a romokból, melyek elsősorban erkölcsi okokból alakultak ki, fel tudjon kelni a társaság, erővel tudjon megjelenni – nyilatkozta lapunknak Fodor. Szoros kapcsolatban van Hack Péterrel, „együtt gondolkodunk, de erről korai még beszélni”. Szerinte egyébként nem egyszerűen pártok összeomlásának idejét éljük: az egész balliberális közélet, értelmiség került morális válságba.

– Látok többféle mozgást ebben az erőtérben, de komolytalan kezdeményezésekkel nem lehet kiállni – tette hozzá.

Az SZDSZ szétesése után „fedezékbe vonult” liberálisok tehát nem ülnek tétlenül – már csak azért sem, mert (ahogy egyik forrásunk fogalmazott) „bár bőven van mit kipihenni, azért a szabadságból is megárt a sok”.

Pártiroda még van
Pártiroda még van
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.