Októberben az MSZP-re még nagyobb kudarc vár

Talán még emlékeznek rá néhányan: 2003-2004 körül a sajtó az MSZP Vas megyei szervezetének botrányaitól volt hangos. Egy addig helyben kevéssé ismert vállalkozó, Tóth Csaba ugyanis állítólag fiktív tagok beléptetésével, és egyes hírek szerint nem kis erőszakot téve az addigi vezetőkön, átvette a hatalmat.

Az MSZP országos vezetősége sokáig nem reagált a történtekre, majd mégiscsak úgy érezték, hogy valamit most már lépni kell, és Vasba küldték Kiss Pétert, a párt egyik legbefolyásosabb politikusát, hogy tegyen rendet. Ez aztán annyira jól sikerült neki, hogy Tóth Csaba 2010-ben az MSZP parlamenti képviselőjelöltje lett Budapesten, Zuglóban. Jól ki is kapott.

Valahol ott, Vas megyében romlott el minden. És Vas megye éledt újjá – vagy terjedt ki szép lassan, külső szemlélők számára szinte észrevehetetlenül – az ország más területeire. Eljutott például a XV. kerületbe, ahol az addigi MSZP-s polgármestert, a párt egyik alapítóját, aki helyben ismert és népszerű, többnyire helyben jóval kevésbé ismert (és népszerű) emberek olyan helyzetbe hoztak, hogy végül felfüggessze a párttagságát. És hiába ment oda Lendvai Ildikó még pártelnökként meggyőzni a helyi MSZP-seket arról, hogy ne legyenek őrültek, a jobbára senki által nem ismert párttagok szépen leszavazták.

Így aztán az MSZP az esélytelenek nyugalmával várhatja az októberi önkormányzati választást itt is. Ebben a helyzetben próbál lavírozni Szanyi Tibor kampányfőnök. Ő egyike annak a két embernek, akinek áprilisban sikerült egyéni mandátumot szereznie. És bár stílusa hagy maga után kívánnivalót, gondolkodásmódja pedig igencsak megkérdőjelezhető, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy mindent megtesz pártja – és persze: önmaga – sikeréért. Csapdába került ugyanis: a „nagyszájú” Szanyinak most az jut, hogy egy eleve reménytelen helyzetben bizonyítson. El is jutott már annak megpendítéséig, hogy érdemes volna inkább Hajdu mögé állni a teljesen esélytelen MSZP-s jelölt helyett.

Olyat kapott erre a képére, hogy csak úgy zúg: épp a párt főpolgármester-jelöltje, a BKV ingyenessé tételének meghirdetésével egy szempillantás alatt a közröhej tárgyává váló politikusok közé került Horváth Csaba esett neki azzal a budapesti választási munkacsoportban, hogy azok a vezető politikusok, akik kétségbe vonják a helyi szervezetek legitim döntéseit, a pártból is kizárhatók. Magyarul: a főpolgármester-jelölt kizárással fenyegette a főpolgármester-jelölt kampányfőnökét.

Itt tart most az MSZP. És nincs senki, aki megpróbálhatna rendet tenni, hiszen a nemrégiben létrejött új elnökségnek nyoma sincs a pártközpontban: az elnök, Mesterházy Attila például épp most, alig másfél hónappal a választások előtt érezte úgy, hogy pihennie kell. Mintha mindenki az elől menekülne, hogy az októberi kudarcot a nyakába varrhassák. Talán még mindig nem fogták föl: ez a vereség súlyosabb is lehet a tavaszinál, mert utána már nem lesz háttér, nem lesz bázis. Megmarad a parlamenti frakció, de végképp kiürül a párt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.