A maffia akár hidat is tisztítana

Az Itáliából tudósító amerikai és brit újságírók a 'Ndrangheta lefejezésének nevezték a Milánóban és Reggio Calabriában múlt héten végrehajtott 300 letartóztatást. A római belügyminiszter, Roberto Maroni viszont a nyolcvanéves Domenico Oppedisano elfogását ünnepelte.

Az Olaszországban első és a nemzetközi rangsorban az öt legveszélyesebb bűnszervezet egyikének tartott 'Ndrangheta vezére a nyugdíjas öregúrnak tűnő Oppedisano. Maffiózó nevén capo crimine (bűnfőnök). A szicíliai keresztapa (padrino) és a nápolyi Camorra-vezér (boss) calabriai megfelelőjét tavaly nyáron választották meg egy esküvőn. Kinevezését egy calabriai Szűz Mária-szentélynél kézfogással erősítették meg a 'Ndrangheta vezérei.

„Ezzel még nem tudtuk felszámolni a több mint százéves szervezetet” – hangoztatta Reggio Calabria államügyésze, Giuseppe Pignatone.

A mostani tömeges letartóztatás viszont fényt derített a 'Ndrangheta eddig kevéssé ismert felépítésére. A külföldön a 2007-es duisburgi Da Bruno pizzériában történt mészárlás óta hírhedt bűnszervezet, a szicíliai maffiát és a nápolyi Camorrát háttérbe szorítva, évi 44 milliárd eurós forgalommal bír – az Eurispes kutatóintézet szerint. Bevétele felét a drogkereskedelem adja. Az olasz szervezett bűnözés vagyona megközelíti a nemzeti össztermék (GDP) 9 százalékát, ennek egyharmada a 'Ndranghetáé. Ám a pénzt tisztára kell mosni, és erre már nem elég az olasz focicsapat vagy a német vendéglátóipar. A 'Ndrangheta az olasz üzleti és ipari fővárost, Milánót is uralja: az utóbbi három évben több mint száz milánói vállalkozót vett rá engedelmességre szóbeli fenyegetéssel vagy tettlegességgel, főként gyújtogatással. Erre a telefonlehallgatásokból lehetett következtetni: másfél millió órányi hang- és 63 ezer óra videofelvétel készült járművekben, lakásban, utcán, éttermekben.

A nápolyi Camorra egyik vezetőjét tartóztatják le
A nápolyi Camorra egyik vezetőjét tartóztatják le

Negyven maffiózótalálkozót sikerült rögzíteni. Többek között azt a vacsorát is, amelyen a 'Ndrangheta 22 vezére a maffia által meggyilkolt szicíliai államügyészekről elnevezett öregek klubjában találkozott.

Kiderült, hogy ha kell, a 'Ndrangheta gyilkol is, de jobban szeret befektetni. Milánói expo vagy a szicíliai szoros feletti függőhíd – egyre megy. Ahogyan az egyik lehallgatott bűnöző mondta: „Én nem a hidat akarom megépíteni, hanem a hídtisztításra kiírt közbeszerzési pályázatot akarom megszerezni!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.