Triplex Confinium Trianonemlékmű a hármas határnál

Minden évben május utolsó hétvégéjén ideiglenesen megnyitják a magyar–román–szerb hármas határt, a politikusok beszédet mondanak, a helybeliek ismerőst látogatnak, az idegenek Kádár-, Tito és Ceausescu-retrót is láthatnak. A Triplex Confinium a magyar– román–szerb hármas határ találkozási pontjánál lévő emlékmű. A Triplex egy háromoldalú kő, a trianoni szerződés életbelépése után emelték. Nemcsak az egykori történelmi Magyarországnak, hanem a Trianon után eltelt évtizedek során a határok átjárhatatlanságának szimbóluma is lett. Közelében máig figyelmeztetően magasodik a szerb határrendőrség figyelőtornya. 1998 óta minden évben egy alkalommal, május utolsó hétvégéjén, szombaton és vasárnap megnyitják itt a három ország határát, és a polgárok átmehetnek egymás országába.

A Triplex Confinium jelképes hely, amely az utóbbi időkben a balkáni országok európai uniós közeledését, a köztük lévő történelmi ellentétek enyhülését szimbolizálja – többször volt már külügyminiszteri találkozó helyszíne is. A határ különböző oldalain élő, etnikai identitásuk egy részét máig őrző magyar, román, szerb származású helybeliek felkerekednek, gépkocsin, kerékpáron vagy gyalog indulnak szomszédolni. A térségből elszármazottak közül sokan visszatérnek ilyenkor, számos nyugat-európai fiatal turista pedig a kaland, a ritkán megközelíthető helyszín miatt jön erre ilyenkor.

A határnyitás első napján délelőtt rövid ünnepséget rendeznek, és a határon átnyúló politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok állásáról beszélnek a Duna–Körös–Maros–Tisza eurorégió vezetői. 2007-ben a magyar Országgyűlés is törvénybe iktatta a 2006. április 19-én Újvidéken aláírt megállapodást a három ország találkozási pontjáról, az azt jelölő emlékműről és e határjel karbantartásáról. A három ország iskolásai között már hagyományosnak számító futóversenyt rendeznek.

A magyar oldalon a Szeged melletti Kübekháza, román oldalról Beba Veche (Óbéba), szerb oldalról Majdan (Majdán) és Rabe (Rábé) fekszik a legközelebb a határponthoz. Határnyitás idején Kübekháza központjából jól követhető jelzések mentén lehet eljutni a határponthoz. Minden közeli településen falunapot, búcsút tartanak olyankor. A pünkösd környéki jó időben a helybeliek kitelepülnek a templomkertbe vagy a kocsma elé, és várják az ismerősöket, ismeretleneket. Aki először jár arrafelé, annak feltűnik, máig mennyi hasonlóság és különbség maradt fenn e perifériára szorult falvakban: a házak formájában, az utak állapotában. Keverednek a Tito, Kádár és Ceausescu korból itt maradt kőszobrok, bunkerek és az Európai Unió jelképei. Végig lehet kóstolni a lacikonyhák kínálatát: olcsó a sör, a kolbász, a sült bárány; egyaránt lehet olaszos presszókávét és erős török kávét kapni, desszertnek pedig választhatunk habos krémest vagy baklavát.

Infó

Évforduló: Határnyitás 2010-ben: május 29. és 30., reggel 8-tól este 6-ig.

Hol van?: Kübekháza központjától jelzések vezetnek az emlékműig. Két-három kilométert földes dűlőúton kell megtenni. Mozgássérültek: Csak gépkocsival ajánlott.

Kutya: Vihető.

Gyerek: A kisebbeket valószínűleg nem érdekli.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.