Van mivel elszámolnia az elszámoltató Papcsák Ferencnek?

„Nem is értem a kérdést. Mi a kérdés?” Így kérdezett vissza a parlamenti folyosón tegnap Papcsák Ferenc, akit Orbán Viktor elszámoltatásért felelős kormánybiztosnak nevezett ki, amikor munkatársunk azt kérdezte tőle: vajon ő a legalkalmasabb személy erre a tisztségre? Hiszen a Fidesz-kormány idején az ügyvédi irodája egy 200 milliós megrendelést kapott az akkori MEH Informatikai Kormánybiztosságtól jogi tanácsadásért.

Papcsák irodájának az Ormos ügyvédi Iroda adta át a megbízást, s a kormányváltás után, amikor már a rendőrség vizsgálta a kormánybiztosság szerződéseit, az ügyvédi titoktartásra való hivatkozással a politikus nem hozta nyilvánosságra a szerződés tartalmát.

Papcsák Ferenc fogja koordinálni a kormányzati átadásátvétel után a tárcáknál a belső ellenőrzést, s meg kell kezdenie a Lázár János által még a választások előtt felsorolt 13+1 gazdasági ügy kivizsgálását. Kormánybiztosként javaslatokat is tehet a közpénzek jövőbeni tiszta, takarékos felhasználására. A munkára két évet kapott.

Kérdésünkre, hogy szerencsés, illetve hiteles-e, ha olyasvalaki felel mindezért, akinek az irodája annak idején 200 milliós kormányzati megrendelést kapott, miközben a Fidesz választási üzenetének a meghatározó eleme épp az volt, hogy védik a közpénzt, s fellépnek a kormányzati, állami feladatok „kiszervezése ellen”, így válaszolt: – Nem az a probléma, hogy valaki szakértőként egy kormánynak dolgozik. Az a probléma, ha nem végzi el a vállalt feladatot. – Hozzátette: nem kapta meg a 2002-es kormányváltás előtt a teljes díját. Annak a fennmaradó részét a már szabad demokrata vezetésű informatikai minisztérium fi zette ki. Nyilván azért, mert megalapozottnak találták a teljesítést.

Annak kapcsán, hogy az sem vet-e árnyat a kormánybiztosságára, hogy a 2002-es választások során a baktalórántházi választókörzetében választási csalás történt az érdekében, Papcsák munkatársunknak leszögezte: ellene semmilyen eljárás nem folyt, „miért is folyt volna”!

A politikus ellen valóban nem volt eljárás. A fideszes képviselő sem vádlottja, sem gyanúsítottja nem volt a büntetőeljárásnak. A Szabolcs megyei 5. választókerületben kétezer forintot ígért, illetve fizetett ifj. Benkő Tibor, a település akkori független alpolgármestere azoknak, akik a Fidesz és az MDF közös jelöltjére szavaznak. Ez akkor Papcsák Ferenc volt. A megyei bíróság a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és százezer forint pénzbüntetésre ítélte Benkő Tibort. A friss mandátumú Papcsák Ferencet akkor a szocialista Nyakó István a parlamentben lemondásra szólította fel. Papcsák szerint viszont „többször bebizonyosodott”, hogy sem a Fidesznek, sem neki nincs köze a történtekhez. Ezért személyiségi jogi pert indított, amit meg is nyert. Így Nyakó Istvánnak több százezer forintos kártérítést kellett fizetnie.

Közlemény:

2010. június 8. napján „Van mivel elszámolnia az elszámoltató Papcsák Ferencnek?” címmel a honlapunkon megjelent cikkünkben olyan hamis látszatott keltettünk, mintha Papcsák Ferenc 240 millió forint ellenértékű, az első Orbán kormány Informatikai kormánybiztosságával megkötött ügyvédi megbízási szerződéseinek ügye lezáratlan maradt volna, a vonatkozó szerződéseket pedig Papcsák Ferenc nem hozta volna nyilvánosságra. A valóságban a szerződések miatt is folyamatban volt büntetőeljárásban Papcsák Ferencet a bíróság jogerősen felmentette az ellene emelt vád alól, egyetlen hatóság sem állapított meg felelősséget a terhére, míg a megbízási szerződéseket még az eljárás legelején nyilvánosságra hozta és arról a legteljesebb nyilvánosság érdekében sajtótájékoztatót is tartott. 

A cikkben említett 2002-es baktalórántházi választási csalási ügyben kizárólag Benkő Tibort, a település akkori polgármesterét ítélték el, aki pénzt ígért mindazoknak, akik az országgyűlési választáson a Fidesz és az MDF közös jelöltjére szavaznak. Papcsák Ferenc érintettsége az eljárások során fel sem merült, egyetlen hatóság sem állapított meg felelősséget a terhére, ellene még csak eljárás sem indult.

Papcsák Ferenc a kétharmados többségben
Két évet kapott...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.