Hogyan lett a Vörös Moszkva a magyar húsvétok meghatározó kelléke?

Hol vannak már azok az idők, amikor a vicces fiúk Krasznaja Moszkvával indultak locsolkodni?

A Jobbik útja: egy hajdani ifjúsági szervezet a Parlament küszöbénél

Önmeghatározása szerint a Jobbik egy keresztény erkölcsi alapon álló nemzeti párt. A cigányellenes és antiszemita megnyilvánulások eleve nehezen sorolhatók ebbe a kategóriába.

Lézengők a neonerdőben

Lehet, hogy rossz a gondolat, téves az elképzelés, de szeretném néha látni, hogy miért választ egy darabot az adott színház.

Mintavétel egy kozmikus kőrakásból

Ha a NASA-nak sikerül egy kisbolygóról mintát venni, annak elemzése betekintést nyújthat a Naprendszer keletkezésének eddig ismeretlen fejezeteibe.

Tél és tavasz között

.

 

Az elnöki palotától a San Pedro börtönig

Cseke Eszter és S. Takács András oknyomozó riportja a Rózsa-ügyről ma este a Spektrum TVOn The Spot – A helyszín: Bolívia című műsorában 22 órától. (A műsor megtekintése 18 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!)

KÉT HÉT HÍJÁN EGY ÉVVEL EZELŐTT gyilkolták meg bolíviai kommandósok Eduardo Rózsa-Florest és két huszonéves társát: az ír származású biztonsági őrt, Michael Dwyert és az erdélyi gitáros-énekest,Magyarosi Árpádot Santa Cruz-i szállodájukban. Ugyanekkor és ugyanitt vették őrizetbe a bolí viai–horvát kettős állampolgár egykori tábornokot, Mario Tadicot és az erdélyi informatikatanárt, Tóásó Elődöt. Mindketten a La Paz-i San Pedro börtönben ülnek, még nem emeltek ellenük vádat.

A kormány nyilatkozatai, Evo Morales elnök tavaly év végi egyik kampányfilmje és az egész országot elárasztó szóróanyagok szerint az úgynevezett Rózsa-csoport szeparatista terroristákból állt: meg akarták ölni az elnököt, hogy kettészakítsák Bolíviát.

PARLAMENTI FORRÁSOK SZERINT Evo Morales elnöknek erősen javasolták kommunikációs tanácsadói a Rózsa-csoport kivégzése után, hogy ne nyilatkozzon magyar újságíróknak. Minden jel arra utal, hogy hallgat rájuk, így csak az egész Kelet-Közép-Európában sugárzó Spektrum TV-t tulajdonló Chello Central Europe cégcsoport riportereiként kaphattunk meghívást az elnöki palotába Morales nemzetközi sajtóreggelijére. Előző nap érkeztünk meg a négyezer méter magasan fekvő fővárosba, La Pazba, a magaslati betegség éppen kialakulóban: folyamatos fejfájás, hőemelkedés, nehézkes légzés.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Már néhány száz méter séta után is ziláltan, lihegve érkezünk a város közepén elterülő elnöki palotába, ahol szerencsére csak a magaslati betegség gyanúja vetül ránk, semmi más, így a detektoros kapu, a motozás és kameráink ellenőrzése után friss narancslével, rizstortával és eperjoghurttal ütjük el az időt a világ minden tájáról érkezett tudósítókkal, Moralesre várva.

Evo Morales elnök a sajtóreggelin, balján S. Takács András
Evo Morales elnök a sajtóreggelin, balján S. Takács András és Cseke Eszter

A New York Times újságírója az asztal végéhez kerül, a lehető legtávolabb a középen helyet foglaló elnöktől, minket, közép-európai riportereket csak a sajtófőnöke választ el Morales még üres székétől, ahol húsz tv- és rádióstáb kötötte mikrofoncsokor várja az elnököt.

A BOLÍVIAI ÚJSÁGÍRÓK KÖZÜL inkább a kormánypártiaknak nyilatkozik, így igazi, esetleg kellemetlen kérdésekre csak itt számíthatna a nemzetközi sajtó jelenlétében. Csakhogy minél keményebb kérdéseket kap a külföldi újságíróktól, neki annál jobb, hiszen annál keményebben válaszolhat, és annál szimpatikusabb lehet saját választói szemében, akiket a felmérések szerint lenyűgöz az elnök nyíltan ellenséges viszonya az Egyesült Államokkal és nemzetközi sajtóvihart kavaró megnyilvánulásai, mint például egy kokacserje lobogtatása a kábítószer-ellenes ENSZ-konferencián annak demonstrálására, hogy a Bolíviában szimbolikus jelentőségű kokának semmi köze a kokainhoz, hiszen az fehér, ez meg zöld.

SZEVASZTOK, NEMZETKÖZI PAPARAZZIK! – üdvözli a sajtót a terembe poncsóban belibbenő Morales, kezet fog mindenkivel, aki az útjába esik, és leül a mikrofoncsokor fölé. –Mutatkozzanak be – mondja a sajtófőnökének –, és hogy melyik sajtóorgánumtól jöttek. A pártot nem kell elmondani! – teszi hozzá. A kérdésekre készségesen válaszol két-három percben, legyen szó kollégájáról és barátjáról, Hugo Chávezről vagy a CIA bolíviai tevékenységéről. Egyetlen újságírónak kell beérnie négy szóval, ő a New York Timestól jött, és azt kérdi, lesz-e Obama–Morales találkozó, mert ezt rebesgetik. A válasz: „Lehetséges, de nem szükséges” – és már fordul is el Morales a hosszú asztal másik vége felé. Aztán kénytelen visszafordulni, mert mi következünk: „Az egyik kampányfilmjében veszélyes terroristaként és az ország első számú közellenségeként mutat be egy magyar fiatalembert, Tóásó Elődöt. Tényleg ő lenne Bolívia fő ellensége? Mi lesz vele?”

Eduardo Rózsa-Flores 2002. február 5-én Budapesten, a Magyar Játékfilmszemlén készült képen. Fekete Ibolya Chico című filmjének főszerepét alakította (középen)
Eduardo Rózsa-Flores 2002. február 5-én Budapesten, a Magyar Játékfilmszemlén készült képen. Fekete Ibolya Chico című filmjének főszerepét alakította (középen)

– AKIK AZÉRT ÉRKEZNEK BOLÍVIÁBA – válaszolja Morales –, hogy merényletet kövessenek el a haza ellen, azok szeparatisták, divizionisták. A legszigorúbb módon kell fellépni ellenük. Nem tudom megérteni azokat a külföldieket, akik pénzért idejönnek, hogy megosszák Bolíviát, és emberek életére törjenek. Még van sok minden, amiről a sajtó nem tud, a tényállás nagyon súlyos. Például olyan eszközöket használtak, amikkel az elnök repülőgépét vagy helikopterét meg lehet zavarni. Ezeknek az embereknek a védelme nagy hiba volna, még egy újságíró részéről is – itt Morales rövid hatásszünetet tart, szúrós szemével vizslat, nem szólalunk meg, csak álljuk a tekintetét két másodpercig… ekkor folytatja: – Aki mások életére tör, az terrorista, és aki arra törekszik, hogy megossza Bolíviát, az szeparatista. Mindkettő bűncselekmény. És még súlyosabb a helyzet, ha ezt külföldiek követik el, akiket Santa Cruz-i oligarchiák fizetnek.

MORALES VÁLASZA TULAJDONKÉPPEN a kormány verziója arról, hogy mi történt, és kik hívták Eduardo Rózsa-Florest Bolíviába. Ezenkívül azonban van még két – bizonyítékokkal alátámasztható – történet Bolíviában arról, hogy kik álltak a Rózsa-csoport mögött. Ennek felderítésére a Morales-találkozó másnapján indulunk is az ellenzéki Santa Cruzba, de előtte az elnökkel készült közös fotóinkat feltöltjük blogunkra, hogy védve legyünk az út hátralévő két hetében, gondolván, hogy akinek az elnök is nyilatkozott, annak csak nem esik bántódása. Még a San Pedro börtönben sem, ahol másnap, a repülőtérre menet meglátogatjuk Tóásó Elődöt. A börtönnel szemben az újságosnál örömmel nyugtázzuk, hogy a reggeli újságok címlapján Morales mosolyog a sajtóreggelin, és a mellette ülő újságírók éppen mi vagyunk.

Az Air Berlin 8260-as járatával érkezett meg Ferihegyre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holtteste 2009. május 3-án (lent)
Az Air Berlin 8260-as járatával érkezett meg Ferihegyre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holtteste 2009. május 3-án (lent)

A NAPILAP A HÓNUNK ALATT némi biztonságérzetet ad, amikor belépünk a börtönbe. Tóásó Előd sötétkék pulóverben, frissen borotválva érkezik, tulajdonképpen jól néz ki, főleg azokhoz az egy éve készült képekhez képest, amelyek egy összevert, megkínzott férfiról készültek. Azóta nem bántották, a szomszédos cellákban ülő politikai foglyok szeretik, a börtönben viszonylag jól tartják (már amennyire egy dél-amerikai börtönben jól tarthatnak valakit). Nagyon örül a szotyinak, tökmagnak, könyveknek, amiket a testvére küldött velünk. Amikor beszélgetni kezdünk, észrevesszük, hogy az első ránézésre jó karban lévő fiatalember szája remeg, miközben beszél.

Tóásó Előd „hivatalos” bolíviai képe
Tóásó Előd „hivatalos” bolíviai képe

Amikor testvérének és az ő gyerekeinek üzen, elsírja magát. Fogalma sincs róla, hogy miért éppen őt hagyták életben, azt sem tudja, mire ítélik majd, egyet állít: nem tudta, mire készül Rózsa, majd visszakérdez: melyik huszonéves magyar fiatal nem jönne ki Bolíviába, a trópusokra világot látni? Most is csöndben maradunk… Előd is folytatja: biztosra veszi, hogy Eduardo felültette, de azt sem zárja ki, hogy Eduardót is felültették… Ezer történet kavarog a fejében, keresi a múltbeli intő jeleket, amelyeket észre kellett volna vennie időben, és reméli, hogy normális bírósági eljárásban lesz része, nem pedig egy politikai, koncepciós per áldozata lesz.

A bolíviai ABI állami hírügynökség felvétele 2009. április 29-én, amely a bolíviai Santa Cruz Las Américas szállodájában készült. 2009. április 16-án itt lőtték agyon Eduardo Rózsa-Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert. Itt fogták el Tó
A bolíviai ABI állami hírügynökség felvétele 2009. április 29-én, amely a bolíviai Santa Cruz Las Américas szállodájában készült. 2009. április 16-án itt lőtték agyon Eduardo Rózsa-Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert. Itt fogták el Tóásó Elődöt és Mario Tadicot
Mario Tadic
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.