Átválthatatlanná tett melegétel-utalványok

Rosszul taktikáztak a munkaadók és a munkavállalók, amikor a melegétel-utalványt favorizálták a bértárgyalásokon. Január végén ugyanis az APEH állásfoglalást adott ki, amely szerint kizárólag éttermi, munkahelyi vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatásra válthatók be a jegyek. Az adóhatóság szigorúan bünteti azokat az élelmiszerboltokat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek, s cukor, konzerv, kávé vagy ital vásárlásakor elfogadják az utalványokat.

Az APEH január 21-i tájékoztatója világossá tette, hogy jelentősen szűkült az úgynevezett melegétel-utalványok elfogadó helye. Az utóbbi években ugyanis – miután gyakorlatilag megszűntek a munkahelyi étkezők, leálltak a konyhák – általánossá vált, hogy a korábban adómentesen juttatott utalványokat élelmiszerboltokban készpénz-helyettesítő fi zetőeszközként is elfogadták. A kereskedők tapasztalatai szerint főleg cukrot, sót, gabonaféléket, száraztésztát, olajat, húsárut, teát, kávét, tejet, mélyhűtött vagy előre csomagolt, illetve konzerv ételeket, zöldséget, gyümölcsöt vásároltak az utalványokkal. Ennek most véget vetett az adóhatóság, s jelezte: szigorúan büntetik, mulasztási bírsággal sújtják a rendelkezést megszegőket.

Feszült helyzet alakult ki több ágazatban is az APEH tájékoztatása nyomán, ezért levélben kérnek segítséget Kiss Péter társadalompolitikai minisztertől, s az Országos Érdekegyeztető Tanács legközelebbi ülésén azt javasolják: az Országgyűlés még ebben a ciklusban módosítsa a költségvetési törvényt – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Felméréseik szerint csaknem másfél millió munkavállalótól vonták meg az idén az étkezési támogatást az adótörvény miatt, azoknál a vállalkozásoknál pedig, ahol valamilyen szinten megtartották, a béremelésnél ezt figyelembe is veszik. A cafeteriarendszer a legtöbb helyen egyébként csak az étkezési utalványt jelenti –hangsúlyozta az érdekvédő. Mint mondta: több ágazatban – a kereskedelmen kívül a vasiparban, a bányászatban – arról egyeztek meg a munkaadók a szakszervezetekkel, hogy 12-18 ezer forint értékű melegételutalványt kapnak a dolgozók, amellyel élelmiszerboltokban is vásárolhatnak. Mára azonban kiderült, hogy elszámították magukat, ugyanis a boltokban letiltották az utalványok elfogadását.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy a kereskedelmi dolgozókat különösen sújtja a szigorítás, hiszen miközben saját étkezési jegyüket sem tudják jól hasznosítani, az üzletek forgalma több mint százmilliárd forinttal csökken amiatt, hogy megszűnt a befogadóhely-szerepük. Az utalványprobléma súlyát mutatja, hogy ma másfél millióan havi bruttó 150 ezer forint alatt keresnek, s ha a cégek felfüggesztik a melegétel-kártya biztosítását amiatt, hogy szinte nem lehet beváltani, rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek.

Idézet az APEH-állásfoglalásból: „A minősítés nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy a juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-(kártya-)forgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki. Olyan utalványt lehet tehát legfeljebb havi 18 ezer forint értékben kedvezményes adózással juttatni, amely kizárólag az előbbi szolgáltatásokra váltható (cserélhető) be. Ennek megfelelően az utalványok elfogadója lehet:

– a helyben történő kiszolgálással fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,

– az ételkiszállítást szolgáltató vállalkozás,

– az olyan büfé, látványpékség, grillsütőde, pizzasütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő – más termékek forgalmazásától elkülönített –beváltását.”

Cash vagy utalvány?
Élelmiszerboltban már nem váltják be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.