Az immunrendszer esete az influenzával

Az új influenzával kapcsolatos tévhitek egy jelentős csoportja a H1N1 vírus és az immunrendszer kapcsolatára vonatkozik. A szakértőként nyilatkozók még abban sem feltétlenül értenek egyet, hogy hasznos-e a jól karbantartott immunrendszer a betegség szempontjából.

A félreértések részben abból adódnak, hogy a pandémiás (vagyis világjárvány okozására képes) influenza elkapását az immunrendszer - bármilyen erős is - nem tudja megakadályozni: ha valakinek a szervezetébe elegendő számú vírus bekerül, akkor az illető influenzás lesz, bármilyen is az immunrendszere. Azt azonban mégis botorság lenne állítani, hogy a szervezet saját védekező szisztémájának nincs szerepe a betegség kivédésében.

Az influenza miatt bekövetkező súlyos egészségkárosodások, illetve halálesetek döntő többségét olyan bakteriális fertőzések okozzák, amelyek éppen azért következnek be, mert a vírusfertőzés nyomán az immunrendszer törvényszerűen legyengül. Korántsem mindegy, hogy milyen az a kiinduló szint, ahonnan ez a gyengülés elindul: egy egészséges, a megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással is segített immunrendszer nagy valószínűséggel többet őriz meg a védekezőképességéből a vírus jelentkezésekor.

A H1N1-vírus
A H1N1-vírus

A másik félreértés - amely olykor még a "komoly" sajtóba is belopózik -, hogy a H1N1-fertőzés során éppen azok az egészséges emberek vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek a legerősebb az immunrendszerük. Itt is egyszerű elhallásról van szó. Az új influenza ugyan számos esetben valóban olyanoknál is súlyos formában jelentkeztik, akik semmilyen kockázati csoportba nem tartoznak (azaz nem túlsúlyosak, cukorbetegek stb.), itt azonban egyáltalán nem az immunrendszer állapota a kiváltó ok.

Akiknél váratlanul súlyos a fertőzés, azokat szinte mindig maga a vírus teszi nagyon beteggé (például azért, mert a szezonális influenzával szemben sokkal mélyebbre jut a tüdőbe, így könnyebben okoz például tüdővérzést). Mivel az immunsejtek ezzel a fajta influenzával még nem találkoztak, nem is védekeznek ellene. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ő esetükben fölösleges lenne az immunrendszer erősítése: ha a saját belső védekezés jól működik, akkor nekik is kisebb esélyük lesz a mellékhatásokra. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.