Az MDF koalíciós partnerként lenne a Fidesz 'fékje'

Ha a Fidesz kormányra kerül, szükség lesz egy demokratikus fékre. Épp ezért az MDF hajlandó megfontolni, hogy koalícióra lépjen a Fidesszel - nyilatkozta lapunknak Herényi Károly. Az MDF-es politikus a CD-ügyben nem érzi magát bűnösnek, és bízik a parlament bölcsességében, már ami a kiadatását illeti.

- Megkönnyebbült? A mentelmi bizottságban az MSZP nem javasolta az ön és Dávid Ibolya kiadatását.

- Megkönnyebbülni akkor kellene, ha bűnösnek érezném magam. A mentelmi bizottságban igazságos döntés született, és abban bízom, hogy igazságos döntés születik a parlamentben is hétfőn.

- Vagyis az MSZP az Országgyűlésben is megakadályozza mentelmi jogának a felfüggesztését?

- Jogilag megalapozott döntésre számítok. A legfőbb ügyész irományával szemben jogi és formai kifogásom is van. A büntető törvénykönyvnek a kényszerítés tényállásáról szóló rendelkezései az elkövetői körből kizárják a hivatalos személyeket. Képviselőként hivatalos személynek minősülök.

- Azért gyanúsítják a kényszerítés bűntettével, mert az MDF elnökválasztása előtt Tombor András elé tett egy papírt arról, hogy Almássy Kornél visszalép, lemond a képviselőségről és az MDF-tagságról, máskülönben önök nyilvánosságra hozzák az ominózus CD-t.

- Almássy Kornél akkor nem mondott le, ez a tényállás tehát nem valósult meg. Amikor, már jóval később, visszalépett az elnökjelöltségtől, olyan indokokat jelölt meg például, hogy a felesége ellen APEH-eljárás indult, vagy hogy Balla György somogyi elnököt elrabolták. Az ügyészség tehát önkényesen válogatott visszalépésének okai közül. Ugyanakkor Dávid Ibolya beadványát, amely arra irányult, hogy kutassák fel a CD hozzá kerülésének körülményeit, s állapítsák meg, hogy volt-e ellene megfigyelés, az ügyészség egy nap alatt elutasította. Ez koncepciós per.

- Van háttéralku önök és az MSZP közt?

- Semmilyen alku nincs. Méltatlan a feltételezés is. Nem akarom a parlament döntését befolyásolni, a képviselők bölcsességére bízom, hogy akarnak-e egy koncepciós eljárás részesei lenni. A mentelmi jog azért védi a képviselőket, hogy a politikai aktivitásukat ne lehessen korlátozni. Ha e mostani eljárás eredményes lesz, akkor a mi politikai aktivitásunk "nulla" lesz.

- Dávid Ibolya a CD-ügy évfordulóján azt mondta, "van olyan ország, ahol ebbe belebukott volna a fél Fidesz és a mögötte álló hatalmasságok". Ez mit jelent?

- Futó Barnabás, a Fidesz "háziügyvédje" rendszeresen átveszi az ügyészségi szóvivő szerepét. Amikor a mentelmi bizottság a kényszerítéssel kapcsolatosan pluszadatokat kért a legfőbb ügyésztől, az ügyészség helyett Futó nyilatkozott: azért nem lesz további adatszolgáltatás, mert az a védelem pozícióit gyengíti. Emellett ő lényegesen többet tud az ügyről, mint tudnia illenék. Nem zárható ki, hogy emögött a Fidesz egy újabb akciója áll. A Fidesz már pártok sokaságát számolta fel, és olvasztotta magába. Az MDF megőrizte függetlenségét. Ennek megtörését célozta Dávid Ibolya és jómagam vád alá vonása.

- Mégis azt hallani, hajlandók megfontolni, hogy a választások után koalícióra lépjenek a Fidesszel.

- Ez így van. És ennek van egy nagyon fontos oka. Ha megnézzük az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményeit, elég csúnya dolgokat vetít előre, ha a Fidesz egymaga kerül hatalomra. Elég csak a pécsi vízmű esetére gondolni. Számos esetben segítettünk mi már a Fidesznek. A Fidesz-MDF-FKGP-kormány idején Dávid Ibolya volt az, aki megakadályozta, hogy Orbán Viktor segítségével Torgyán József legyen az államfő. Most is szükség lesz rá, hogy ne legyen Magyarország a koncepciós perek országa, hogy ne valósuljon meg Kövér László azon vágya, amit úgy fogalmazott meg, "neveket akarok". Egy ilyen listára mindenki felkerülhet. Ezt a félelmet mi szeretnénk eloszlatni. Az embereknek biztonságban kell élniük. Az MDF ezt a biztonságot kívánja garantálni.

- Molnár Oszkár fideszes képviselő "zsidózása" sem rettenti el az MDF-et a koalíciótól?

- Elrettent a kettős beszéd, valóban. De ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség egy demokratikus fékre, ha a Fidesz kormányra kerülne. Ezt úgy is meg lehetne fogalmazni, ahogy Somogyi Zoltán, az MDF tanácsadója mondta: "a mennyiség és a minőség összefogásáról" lenne szó.

Herényi Károly
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.