Fidesz: volt miniszterelnökök állhatnak bíróság elé

Balsai István lett a Fidesz jogi igazgatója. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy már rögzítették azokat az ügyeket, amelyek a Fidesz szerint alapját képezhetik az elszámoltatásnak, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "volt miniszterelnökök" álljanak bíróság előtt.

- Ön lesz a Fidesz-kormány Keller Lászlója?

- Nem. Keller Lászlónak közpénzügyekért felelős államtitkárként nem volt mit vizsgálnia, már ami az előző Fidesz-kormányt illeti. Valamennyi feljelentését megvizsgálták és elutasították az ügyészek. Az összehasonlítás nem szerencsés, mert mi nem loptunk.

- Ezzel azt állítja, hogy az MSZP és az SZDSZ lop, illetve lopott?

- Igen.

- Akkor miért nem tesz feljelentést?

- Tettünk már rengeteget. A sukorói kaszinóügyben is mozgunk eleget.

- Sajtótájékoztatókat tartanak. Feljelentést is tettek?

- A kormányzati felelősséget csak a választók bizalmából fogjuk gyakorolni. A felkészülés folyik, összegezzük az elmúlt hat-nyolc évet. Özönvízszerűen sokasodtak meg a kormányzati, illetve más állami szervek döntésén múló korrupciós ügyek. Nem csontvázak, hanem csonthegyek hullanak ki a szekrényből nap mint nap... Irdatlan méretű közpénzelfolyatás és bűncselekmények, gyanúsításra alkalmas cselekmények folynak. Az elszámoltatást egy felelős kormányzásra készülő politikai erőnek elő kell készítenie.

Balsai István
Balsai István

- Konkrétan mit? Ön lett a Fidesz jogi igazgatója. Milyen megbízást kapott Orbán Viktortól? Van csapata?

- Van csapatunk. Azon kívül, amit már elmondtam, a pártelnök részére készítünk jogi felkészítő anyagokat, hogy a kampány során az ellene irányuló alaptalan támadásokat jogi útra tudjuk terelni. Meg kell védeni az elnök urat és a Fideszt.

- A számonkérésre visszatérve...

- Nem számonkérés. Elszámoltatás. Több ezer éve Mózes kőtáblájára rávésték, "ne lopj". A törvénykönyvek mindig tiltották és büntetik a lopást, a hűtlen kezelést. A törvények alkalmazásáról van szó. Nyilvánvaló, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök - aki az ügyletnél gazdasági miniszter volt - nem fogja hűtlen kezelés miatt a munkatársait vagy önmagát feljelenteni, mert Joav Blum Cegléd környéki ingatlanjai tekintetében vastagabban fogott a ceruza.

- Bajnai Gordon ellen is tesznek feljelentést?

- Elvileg ennek sem lehet akadálya. Minden normális kormánynak az a dolga, hogy utánanézzen, mit műveltek előtte, hol landolt például a kormányzati negyedre kidobott tizenegymilliárd forint.

- Lajtsromozzák a gyanús ügyeket?

- Igen. De az igazságszolgáltatás szervei változatlanok maradnak. A rendőrség nyomoz, az ügyészség emel vádat, a bíróság hoz ítéletet. A keretek adottak. Az akarat hiányzik.

- A kormányzati negyeden kívül milyen ügyeket vizsgálnak?

- Más ügyet egyelőre nem mondanék. A végkielégítések ügyét persze vizsgálnánk. Van fogódzónk, leltárjegyzékünk, amely 2002-től számba veszi a korrupciós ügyeket. Ez nem analitikus feldolgozás, de az ügyek rögzítve vannak. Más dolgokat sem hagyunk homályban: az erőszakszervezetek 2006 óta, és különösen 2006 őszén, brutálisan léptek föl, büntetlenül.

- Ha a 2006. október 23-i Fidesz-nagygyűlés után történtekre gondol, akkor azoknak volt következményük.

- Az, hogy valakit leváltanak, nem büntetés, hanem szolgálati esemény. Az ügy vizsgálatokat és felelősségre vonást igényel.

- Az igazságszolgáltatás nem megfelelően végezte volna a dolgát?

- Mondjuk, nem kellő intenzitással. Emlékeztetem a Népszabadság olvasóit a Civil Jogász Bizottság 2006. október 23-ról szóló jelentésére, amit jogászprofesszorok, bírók állítottak össze. Ebben vádirati pontosággal rögzítik az eseményeket. Ezek úgy, ahogy vannak, alkalmasak lehetnek vádemelésre az akkori rendőri vezetéssel szemben.

- A jogászbizottság elnöke Morvai Krisztina volt. Hogyan szeretnék elérni, hogy az igazságszolgáltatás másodszorra már "intenzívebben" végezze a dolgát?

- Feljelentést kell tenni!

- Hosszú azok listája, akiket feljelentenének? Bajnai, Gyurcsány...?

- Nem nevesítenék. De tőlünk keletre és nyugatra is volt miniszterelnökök állnak bíróság előtt. A törvény előtt mindenki egyenlő. Annak legyen félnivalója, akinek vaj van a fején! És a Keller-ügyek bizonyították, ha ártatlanul hurcolnak meg valakit, az bumeráng módjára visszaüt a feljelentőre.

- A Fidesz-elszámoltatás mitől nem lesz boszorkányüldözés?

- Ennek az egész interjúnak nem volt értelme, ha boszorkányüldözésről beszél.

- A Fidesz pedig nap mint nap elszámoltatásról, számonkérésről beszél. Miközben nem nyilatkoznak például az esztergomi fideszes polgármester-képviselő, Meggyes Tamás "tóépítési" ügyéről.

- Nem ismerem az ügyet. Szeretném, ha az illetékesekhez fordulna ezzel a kérdéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.