Honnan volt pénz a fegyverekre?

A Nemzetbiztonsági Hivatal mindmáig nem adta át a rendőrségnek a romák elleni támadásokkal gyanúsított négy férfi többéves megfigyelése alatt összegyűjtött információkat.

Bár korábban mindkét részről kiváló együttműködésről beszéltek, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) máig nem adott át semmiféle nyílt vagy titkos dokumentumot a romák elleni támadások gyanúsítottjairól a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) - derült ki Bencze József nyilatkozatából. Az országos rendőrfőkapitány kedden újságírók kérdésére újra elmondta: a rendőrség már korábban segítséget kért a társhatóságoktól, köztük az NBH-tól. Kérték, nézzék meg az irattáraikban, vannak-e a gyanúsítottakkal kapcsolatos adatok, s ha igen, tegyék lehetővé, hogy azokat az NNI munkatársai megismerjék. "Egyelőre itt tartunk", szögezte le Bencze. Azaz a rendőrség azóta sem kapta meg az NBH-nál lévő információkat. (A Nemzetbiztonsági Iroda egyelőre nem nyilatkozik az ügyről.)

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő, aki korábban a testület különleges alakulatának tisztjeként számos titkos akcióban vett részt, lapunknak azt mondta, nem lepte meg az NBH magatartása.

- Az Információs Hivatallal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal, a vámőrséggel, a határőrséggel zökkenőmentesen tudtunk dolgozni bármilyen horderejű ügyben, az NBH-val azonban nem - mondta Tarjányi. - Megérne egy katonai ügyészségi vizsgálatot, hogy pontosan mit tudott az NBH a romák orgyilkosairól, hol voltak azok az információk, és miért nem jutottak el az NNI-hez még azt követően sem, hogy a rendőrség minden társszervnek elküldte az akkor még ismeretlen tettesek profilját. Számos körülmény utal arra, hogy igaz az a sajtóban közölt hír, miszerint a szolgálat megfigyelte a gyanúsítottakat vagy közülük néhányat szélsőséges nézeteik miatt, illetve mert illegális forrásokból fegyvereket akartak vásárolni. Elképesztő, hogy nem volt senki a Cégnél, az NBH debreceni kirendeltségénél, aki a homlokához kapott volna: "mi korábban figyeltünk ilyen típusú fickókat". De ha nem volt senki, aki emlékezett volna rájuk, mert mind leszereltek, ott is nagy a fluktuáció, a nyilvántartásból ki kellett volna derülni, hogy volt ilyen művelet. Úgy tűnik, a sokat hangoztatott kiváló együttműködés ellenére még csak bele se néztek a nyilvántartásaikba - fogalmazott Tarjányi.

A katonai titkosszolgálatok eddig nem kommentálták azt a sajtóhírt, miszerint a gyanúsítottak egyikét korábban beszervezték volna.

- Megértem, hogy hallgatnak - mondta Tarjányi. - Először is, mert nyilván kínos, hogy egy, anno a szolgálattal együttműködő személlyel kapcsolatban felmerül, hogy sorozatgyilkos lehet. A szolgálatnak az együttműködés megszüntetése után is időnként ellenőriznie kellett volna az egykori beszervezetteket. Súlyos szakmai hiba, ha ez nem történt meg. Márpedig ha rendszeresek voltak (lettek volna) az utóellenőrzések, fel kellett volna tűnni, hogy "valami nem kerek velük kapcsolatban".

Bencze József kedden újságírók kérdésére válaszolva azt mondta: nem tud arról, hogy külön irányítói lettek volna az orgyilkosoknak. Egy, szombat óta az interneten terjedő, nemzetbiztonsági információkat is tartalmazó irat szerint képességei alapján a négy gyanúsított egyike sem alkalmas egy ilyen horderejű gyilkosságsorozat megtervezésére és végrehajtására. A dokumentum szerzője erre, a gyanúsítottak korábbi NBH-s megfigyelése alapján készült állítólagos minősítésére alapozva állította, hogy a négy letartóztatott megbízást teljesített, és mások tervezték és finanszírozták az akcióikat.

Tarjányi szerint vitathatatlan, a négy biztonsági ember legális jövedelméből aligha vásárolhatta meg (a rendőrség által elfogásukkor lefoglalt) az öszszességében több millió forint értékű fegyvereket (a lefoglalt puskák egyike, egy SSG 2000 típusú fegyver egymaga 2,5 millió forint a feketepiacon), a támadásokhoz használt terepjárókat és a többi eszközt. Tarjányi valószínűsíti, hogy amennyiben nem volt szponzoruk, úgy különböző bűncselekményekből teremtették elő a romák elleni gyilkos akcióik finanszírozásához szükséges pénzt.

A gárda a Népszavánál

A Magyar Gárda három embere tegnap a feloszlatott szervezet fekete egyenruhájában megjelent a Népszava szerkesztőségében. A portán azzal mentek át, hogy egy történelmi folyóirathoz gyűjtenek előfizetőket. A gárdisták megpróbáltak egy kiadványt átadni Horváth Istvánnak, a lap felelős szerkesztőjének, majd amikor azt nem vette át tőlük, egy Újpesten létesítendő szobor ürügyén Trianon megítélésével kapcsolatos vitát kezdeményeztek a közben összesereglett újságírókkal. Mikor azok erre nem voltak hajlandók, egy, a gárdistákkal érkezett "civil" fényképezni kezdte a felelős szerkesztőt, illetve munkatársait, mondván, jó lehet ez még valamire. A "látogatás" mintegy öt percig tartott. (Munkatársunktól)

A romák elleni támadásokkal összefüggésben lefoglalt fegyverek a Nemzeti Nyomozó Iroda által
SZABADON FELHASZNÁLHATÓ FELVÉTEL! Budapest, 2009. augusztus 25. A romák elleni támadásokkal összefüggésben lefoglalt fegyverek a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által 2009. augusztus 21-ére virradóra, a debreceni Perényi 1. nevű belvárosi sörözőben, a gyanúsítottak elfogása során készült videófelvételen. MTI Fotó/NNI ELÉRHETŐ LEGJOBB MINŐSÉG!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.