Alkotmányellenes a monoki kártya?

Alkotmányellenes a Monoki Önkormányzat szociális kártyája - nyilatkozta a Népszabadságnak Herczog László. A szociális és munkaügyi miniszter szerint a rendszer nem jó példa: az emberek önrendelkezési jogát nem lehet így korlátozni.

Nem jó irányba halad az a társadalom, amely egyes csoportok jogainak a korlátozásában látja a megoldást a problémákra. Veszélyes úton jár, aki hatalmi szóval kívánja meghatározni, hogy polgárai mire költhetik a pénzt. Innen csak egy lépés az, hogy azt is meg akarja mondani: ki hol tanulhat, merre járhat, vagy milyen kitűzőt kell hordania - hangsúlyozta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a monoki szociális kártya bevezetése kapcsán. Szerinte téves az a felfogás, hogy a szegény ember nem kíván gondoskodni a családjáról, vagy ne szeretné a gyerekeit.

Szepessy Zsolt Monok polgármestere csütörtökön mutatta be azt a fényképes plasztiklapot, amelyet szeptembertől alkalmaznának városában. A tervek szerint az induláskor húsz család erre a kártyára kapná a szociális segélyeket és más önkormányzati juttatásokat, a pénzt pedig csak meghatározott boltokban, meghatározott termékek vásárlására fordíthatnák.

A miniszter szerint ez alkotmányellenes. A szociális kártyára utalt pénz ugyanis természetbeni támogatásnak minősül - hiszen csak korlátozottan használható fel. A szociális törvény viszont részletezi, mely támogatások adhatók természetben. Herczog László azt mondta: a jogszabályt az önkormányzat nem írhatja felül rendelettel, és nem bővítheti önkényesen a természetben adható, illetve adandó támogatások körét.

A tárcavezető úgy véli: versenyjogi szempontból is aggályos a Monokon bevezetni tervezett rendszer, hiszen csak meghatározott boltokban volna felhasználható. De nem ismert az sem, milyen alapon dönt arról Monok önkormányzata, hogy melyik családnak kell szociális kártyát használnia, és melyiknek nem. Nem tudjuk, miért pont a kiválasztott húsz család jogait korlátoznák, és miért nem másik húszét? - fogalmazta meg kétségeit a szociális miniszter.

Herczog László szerint a szociális kártya kiterjesztése, országos bevezetése alkotmányba ütközne. Ez azt jelentené ugyanis, hogy minden segélyezett esetében korlátozná az állam a pénzbeli támogatások felhasználhatóságát, vagyis polgárainak szabadságjogát. Ez azonban csak különösen indokolt esetben alkotmányos. Az viszont, hogy néhány százaléknyi ember visszaél a támogatással még nem ilyen különös ok - ezt a problémát más módszerekkel kell megoldani.

Leszögezte: létezik megoldás arra a problémára, ha a gyermekről nem gondoskodnak megfelelően. A gyermekjóléti szolgálat ezért működik, a gyermekvédelmi törvény megfelelő útmutatást ad, és nem csak azokra vonatkozóan, akik kénytelen az állam segítségével élni - tette hozzá. Abban az esetben, ha a szolgálat védelembe vesz egy gyermeket a szociális segély egy részét természetben is lehet adni.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke tegnap közleményben foglalt állást a szociális kártya bevezetése mellett. Eszerint az általa vezetett szervezet már évek óta dolgozik a hatékony és a humánus szociális ellátó- rendszer kialakításában. A szociális kártya bevezetése szerintük megteremti a szegénységben élő cigányok és nem cigányok közötti új kiegyezés lehetőségét, szolidaritást és a békés együttélés alapjait, ezzel egy időben megszüntetheti a szociális rendszerben lévő anomáliákat, visszaéléseket, problémákat - írja közleményében Kolompár Orbán. Az elnök biztosítja a szociális kártya bevezetőit, hogy "ebben a... nemes feladatban számíthatnak az Országos Cigány Önkormányzat együttműködésére, aktív és felelős részvételére"

Herczog László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.