Műtő bérbe adó!

Élesen ketté kellene választani a pénzért és a társadalombiztosítás terhére elvégzendő orvosi vizsgálatokat. S ha ez sikerült, még mindig ott a kérdés: dolgozhat-e tisztességesen ugyanaz a személyzet mindkét szerepben?

Még vizsgálják, jogosan kérnek-e Kaposváron pénzt betegektől létfontosságú diagnosztikai szolgáltatások gyors elvégzéséért. Ami a jogi oldalt illeti, a következő a helyzet: egy külső szolgáltató az egyetemnek azon a gépén végezte a vizsgálatokat, amely az OEP által finanszírozott betegellátásban nem vesz részt. A biztosító az egyetem két készülékére havi 168 órányi rendelési időt vesz, ezt viszont egy berendezéssel elvégzik. Hetente egyszer, szombaton, a másik gépen fogadták a betegeket, három órában. A leleteket az egyébként a centrumban dolgozó asszisztens és radiológusok készítették el és adták ki. Ezért általában az asszisztensek ezer, az elsődleges leletező orvos két-háromezer, a másodvéleményt adó specialista hatezer forintot kér. Ebbe a rendszerbe a beutaló orvos nincs bevonva, vagyis elvileg a pénz nem tereli a fizetős vizsgálatok felé a betegeket. Az általunk megkérdezett kórházigazgatók szerint azzal, ha a biztosító által le nem kötött kapacitásukat eladják, kárt senkinek nem okoznak, a bevétel viszont jól jön a kórháznak. Kötelességük is a "fölösleges" kapacitást máshol eladni.

Csakhogy: lehet-e pénzért előzni a várólistán? Márpedig az eladott kapacitás a betegektől elkért komoly summa ellenében sokszor ugyanazt a munkát végzi, amit tb-s keretekben nem győznek. S ha ugyanaz a személyzet szolgálja ki a fizetős és a tb-s betegeket, ki tudja garantálni, hogy nem terelnek-e át mindenkit, akit csak lehet a fizetős pályára?

Ahogy Kovácsy Zsombor még az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökeként fogalmazott: aggályos, ha ugyanabban az épületben, ugyanaz a személyzet, ugyanazokkal az eszközökkel végzi mind a zsebből, mind a járulékokból fizetett ellátást. A Semmelweis Egészségügyi Kft. által működtetett 24 órás rákdiagnosztika kapcsán egy vezető patológus hasonló állásponton volt. Szerinte az egyetem nem mosódhat öszsze egy magánklinikával, mert ez módot ad például arra, hogy az orvosok az államilag fenntartott klinikáról a betegeket privát rendelésre küldjék. Az egészségbiztosító azzal igyekezett tisztázni a kérdést, hogy amennyiben az intézmény közfinanszírozott szolgáltatáson túl is végez magánszolgáltatást, azt átláthatóan, elkülönítetten kell végeznie.

Dr. Rácz Jenő, a kórházszövetség leendő elnöke a fölös kapacitásokat szintén kiadná.

- Ha nekünk lenne két ilyen eszközünk, az egyiket az éjszakai órákra biztosan bérbe adnám. Ezek nem az OEP eszközei, ők csupán szolgáltatást vesznek, így, ami "megmarad", azt mi értékesíthetjük. Most éppen egy plasztikai sebésszel egyezkedem, hogy az egyik műtőnket vegye bérbe - mondja a vezető, aki szerint nem nekik kell hogy fájjon a fejük amiatt, amikor lényeges vizsgálatokat korlátoz a kaszsza. Attól még, hogy valaki fizet, senkit sem ér hátrány. Azt viszont Rácz is aggályosnak tartja, hogy ugyanazok ugyanott túlóráznak "privátként", akik munkaidejükben a fizetésért dolgoznak.

Bacsi Jenő Somogy megyei betegjogi képviselő munkatársunkkal közölte: a kaposvári centrumban a betegek várakoztatásával kapcsolatban nem érkezett hozzá panasz. Hangsúlyozta: az ország egyik legkorszerűbb, magas szakmai színvonalon működő intézményéről van szó, ahová a fővárosból is gyakran érkeznek betegek. Kijelentette: számára egyértelmű, hogy valakik le akarják járatni az intézményt vagy annak vezetőjét, egyelőre nem tudni, miért. A betegek várakoztatásával kapcsolatban Bacsi Jenő azt mondta: van arról tudomása, hogy bizonyos vizsgálatokra több hetet is várni kell, de listát csak a fél évnél hosszabb várakozások esetén szoktak vezetni. A sürgősségi feladatokat megfelelően ellátják. Több, kaposvári centrumban vizsgálatra beutalt páciens is nyilatkozott az ügyben - egy-hat hetes várakozási időről számoltak be. Akadt közöttük súlyos rákos beteg, akinek egy nap alatt végezték el a szükséges vizsgálatokat. (T. T.)

Falus Ferencet menesztik?

Cáfolta a Falus Ferenc országos tiszti főorvos távozásáról szóló hírt az ÁNTSZ. A Magyar Nemzet azt írta, Falus rövid időn belül távozhat posztjáról, akivel erről már egyeztetett is az egészségügyi miniszter. Székely Tamás tegnap csak annyit mondott: egyelőre nincs napirenden a kérdés, szerdán egyeztet Falus Ferenccel. (Munkatársunktól)

Üresen álló műtő
műtő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.