Túszok

Kövér László 2002-es köteles szavait még lehetett csűrni-csavarni. A mostaniakat már nem. Nincs egyedül: pártelnöke hasonlóan nyilatkozik. Vélemény

Kövér László, a kíváló úttörő

Kiváló úttörő emléklapot és egy, az "útiköltségek" gyűjtésére szolgáló perselyt adott több baloldali ifjúsági szervezet Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének.

Fidesz a Kövér-ügyről: szánalmas

A szocialisták akár ügyeket is gyártanának csak azért, hogy eltereljék a figyelmet a Gyurcsány-Bajnai-korszak letartóztatott, valódi ügyekbe keveredett polgármestereiről - így reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője arra, hogy baloldali szervezetek kiváló úttörő emléklapot adtak Kövér Lászlónak.

Kövér: Ha nem lesz sokáig Fidesz-kormány, nincs esélye az országnak

Nyolc, de inkább 12 évnyi fideszes kormányzást szeretne Kövér László, különben "reménytelenek a magyar társadalom kilátásai". Egyébként pedig a szerinte a Fideszre komoly veszélyt jelent a Jobbik.

Lemondott cégvezetői megbízásáról Meggyes Tamás kabinetfőnöke

Nem fogja törölni elérhetetlenség miatt a cégbíróság a MED 21 Kft.-t sem - állítja a több mint százmilliós köztartozást felhalmozó, Fidesz-közeli cég eddigi vezetője, Bakos Erika.

 

Kövér Szilárd eltűnt cégei nyomában

A több mint százmillió forint adóval és a munkásai bérével is elmaradásban lévő Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. fölszámolása és a cégjegyzékből való márciusi törlése után ezúttal annak tulajdonos cégét, a MED 21 Kft.-t szünteti meg a bíróság, mert nem találják székhelyén. Mi is így jártunk. Midőn a tartozás nagyra nőtt, a cég eltűnt. A történet ismerős.

A Királyi Magyar Egyetemi Nyomda felszámolásának napján tulajdonosa, a MED 21 Kft. megszüntetését kezdeményezte a cégbíróság. A törvényességi eljárást az APEH indította el. A cég a bírósági adatok szerint kilenc éve nem nyújtott be mérleget. A cégbíróság a megszüntetésre irányuló eljárás megindítását azzal indokolta januári bejegyzésében, hogy "a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, tartózkodási helye is ismeretlen, illetve a cég képviseletére jogosult lakóhelye ismeretlennek minősül, mivel lakóhelye külföldön van, és nincs a cégjegyzékbe bejegyzett kézbesítési megbízottja". Hogy egészen precízen mennyivel adós a társaság, azt nem tudni.

Az adóhatóság megkeresését csak magának a cég igazgatójának, Bakos Erikának vagy törvényes meghatalmazottjának adná ki a cégbíróság. A cégtulajdonos MED 21 igazgatója, Bakos Erika - a Fidesz választmányi elnöke, Kövér László testvérének, Kövér Szilárdnak a felesége - nem lakik a cégjegyzékben jegyzett címén, Nagytarcsán. A MED 21 Kft. 2001 januárja óta bejelentett székhelyén, Újpesten, az Istvántelki út 80-82.-ben évek óta üzletközpont áll. Nem csoda hát, ha az APEH sem éri el.

A később MED 21-nek nevezett társaságot 1993-ban Kövér Szilárd alapította feleségével Burn Kft. néven, egy évvel később ruházták át Bakos Erika jászberényi szüleire. Csakhogy az apa, Bakos István évekkel ezelőtt a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, nincs ismerete a cégről. Nem tudunk róla, hogy jogerősen helyreigazította volna ezt a közlést. Jászberényi bejelentett telefonjukon nem értük el a Bakos szülőket: a szolgáltatás nem működik.

Keressük tehát Kövér Szilárdot és feleségét. A Kövér-házaspár hét éve egy nagytarcsai címen (is) szerepel a cégbejegyzésekben. A földszintes, hagyományos falusi házban épp nincs senki, amikor becsöngetünk, de mindkét szomszéd azt mondja, Kövéréket nem ismernek, itt mások laknak. Telefonon elérjük a ház tulajdonosát, egy hölgyet, aki elmondja: Kövér Szilárdék sosem laktak ott, de a fia ismeri őket. A fiával azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült beszélnünk. Szerettük volna megtudni, hogy érhetnénk el Kövér Szilárdot. A cégbíróságon ugyanis találtunk olyan tértivevényes levelet, amit ezen a címen a hölgy fia vett át Kövér Szilárd számára.

- Biztosan megvan rá az okunk - mondta Bakos Erika a cégbírósági bejegyzésekben használt fiktív lakcímre vonatkozó kérdésünkre. Amikor az adótartozásra kérdeztünk, viszszakérdezett: a MED 21-nek van adótartozása? Arra, hogy a cég mikor készített adóbevallást, kis hallgatás után közli: sajnálja, de nem tud segíteni. A cégbíróságon sem kaptunk választ arra, miként működhetett egy cég zavartalanul és szerezhetett meg új és újabb nyomdákat, ha huzamos ideig nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét. - Ezek szerint eddig nem észlelte senki. Ha ön igen, kérvényezze, hogy a törvényes intézkedést tegyék meg - biztatott a MED 21 törlésével foglalkozó bíró fogalmazója.

A Bakos szülők aláírása gyakorta feltűnik a cégbírósági papírokban. Töröcskei László ügyvéd neve is felbukkan a társaság iratain ellenjegyzőként. Ő az 1994-es alapítástól 2006-ig igazgatósági tagja volt az 1998 márciusáig Mahir Nyomda Rt. - ettől 2001 októberéig Zenith -, majd Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. nevet használó, a 2007 októberétől a százmillió forintot meghaladó adótartozást felhalmozott cégek listáján szerepeltetett, két hónapja Magyar Nyomdaügynökség Zrt. néven felszámolt és törölt részvénytársaságnak. (Az ügyvéd az ismert üzletember, Töröcskei István testvére.) A MED 21 tizedik éve tulajdonosa a márciusban a cégjegyzékből törölt nyomdacégnek.

Kövér Szilárd is az első perctől tagja a cég igazgatóságának, 2006 júniusában pedig vezérigazgatóvá választották. Ő nyújtotta be a vállalkozás utolsó, 100 milliós kötelezettségről szóló, 2005. évi mérlegét 2007 januárjában. Ebből kiderül: a köztartozáson túl a 37 fős cég 38 millió forintnyi bérrel is tartozott dolgozóinak. A felszámoló konténert, fényképezőgépet, nyomtatót hirdetett meg értékesítésre, félmilliós értékben. Ennyi maradt. Pedig Kövérék 1999-ben megvásárolták a felszámolás alatt álló Egyetemi Nyomda gépeit is, s addig is nyomtattak valamivel. Az utolsó hivatalos székhelyen, Újpesten, az Erkel utcában sincs nyomuk. Sőt, a ház lakói sosem hallottak róluk. Cégtábláról sem tudnak.

A történet emlékeztet az egykor Fidesz-közeliként ismert cégek pályaívére: midőn köztartozásuk nagyra nőtt, eltűnnek. Így volt ez a Századvég néven még többek, köztük Orbán Viktor részvételével is alapított kiadó és nyomda kft. esetében, amit Centum Kft. néven adtak tovább egy Kaya Ibrahim nevű, Németországban élő török vendégmunkás papírjaival aláíró személynek. A XX. kerületbe, a Serény utca 4.-be voltak bejelentve. Ugyanez volt a telephelye 1996-tól a szintén felszámolás alatt álló Arzenál Nyomdaipari Kft.-nek, amelynek korábbi tulajdonos cégei közül négy szintén a Kaya Ibrahim papírjaival dolgozó ismeretlennél végezte. A kft. a "királyi" nyomdacégen keresztül a MED 21 tulajdonában állt.

Ugyancsak eljárást indított az APEH a 2003 februárjában a Kövér Szilárd, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója és Várhegyi Attila, a Fidesz egykori pártigazgatójának a felesége által alapított, majd másfél évre rá Kövér Szilárdnak és családi érdekeltségének továbbadott Magyar Egyetemi Kiadó Kft. ellen. A bíróság tavaly márciusban elrendelte a cég felszámolását. Az újpesti székhelyről - amely az emléktábla szerint a Széchenyi-terv támogatásával épült - évekkel ezelőtt elköltöztek.

Hogy innen hová kerültek az egykori Egyetemi Nyomda felszámolásán megszerzett nyomdagépek, azt a telepen nem tudták megmondani. A kiadó kiugróan magas honoráriumot, 18 millió forintot fizetett Orbán Viktornak A történelem főutcáján címen 2003-ban kiadott könyvért, amit a Fidesz elnökének beszédeiből állított össze Schmidt Mária. A felszámoló a leghatározottabban elutasította lapunk megkeresését.

Az Orbán-könyv kiadását követő évben új kiadó- és nyomdacéget hozott létre jórészt ugyanez a személyi kör. A felszámolás alatt álló egyetemi kiadó az alapítás után fél évvel kiszállt az Art-East XXI. Kiadó- és Nyomdaipari Kft.-ből, átadva helyét Várhegyi Attilánénak. Ekkor Schmidt Mária és Várhegyiné egyetemi kiadóbeli üzletrészét átadta Kövér Szilárd és felesége családi érdekeltségének, a Brill Európa Ügynökség Kft.-nek. A Brillt Bakos Erika vezeti, saját és édesapja tulajdonában áll. A nyomdai tevékenységet is felvett társaság 9 éve nem nyújtott be mérleget, és rákosszentmihályi székhelyén sem találtuk.

A Brill székhelyeként feltüntetett, szép, nagy, rendezett családi ház tulajdonosa szerint Kövérék három éve költöztek el, de nem tudja, hová. - Kövér Szilárd talán Garnischpartenkirchenben van, vagy Olaszországban, az Erika talán Esztergomban. De lehet, hogy a Nádor utcában - mondja a férfi. (Kövérék első lakhelyeként ez szerepelt a 90-es évek elején a cégbírósági aktákban.)

A szintén a könyvkiadást főtevékenységül választó Arzenál Kft. fizetésképtelen, október óta felszámolás alatt áll. A kilencvenes évek elején létrehozott Arzenál 110 milliós késedelmi adópótlékából az APEH a Horn- és az Orbán-kormány idején 93 millió forintot elengedett. Az Arzenál ellen 2000 és 2004 között többször indult adóvégrehajtás. Utolsó tényleges vezetői, Kövér Szilárd és Újvárosi Lajos. Ők 1993-tól irányították az Arzenált. A cégvezetést 2001-ben sajátos módon adták át a Centum Nyomda egykori üzemvezetőjének, Pataki Zsoltnak. (Újvárosi azóta nem is bukkant fel e körben.) Akkor azzal kereste meg a már régóta betegeskedő Patakit, hogy a Kövér család kéri, legyen ügyvezető. A szakember örült a lehetőségnek. Otthon lerajzolta, hogyan álljanak a gépek, amiket ismert, hiszen az Egyetemi Nyomdában 14 évig gépmesterként dolgozott.

- Boldog voltam, gondoltam, megbecsülik a tudásomat. Megmondtam, hogy csak otthonról tudok segíteni, a betegségem miatt csak 200 métert mehetek, azután fulladok. Aláíratott velem valami papírt. Vártam, vártam, semmi, fölhívtam, hogy mi van, mert nem jönnek a fiúk, mire azt válaszolta, hogy nem érnek rá, nagyon elfoglaltak, ne foglalkozzak vele. Egyszer a nejem véletlenül észrevette, hogy ügyvezető vagyok az Arzenálban. Először a cégbíróság keresett meg, elmondtam, hogy fogalmam sincs az Arzenálról. Az APEH nem keresett, csak a felszámoló - úgy hallottam, hogy nem tud bejutni a Serény utca 4.-be, már évek óta.

A cég létezéséről ugyan nem volt fogalmam, mit tudom én, milyen neve volt, csak a Centumot, Zenithet ismertem, egymás után dolgoztak az új nevű nyomdák, mindig jöttek szólni, hogy ilyen név lesz, s akkor átírtam, amit kellett. Amikor a fideszes óriásplakátok, szórólapok elkészítését a kampányban nem bírtuk kapacitással, azt meg kellett szervezni - borzalmas nagy munka volt. Amikor a felszámoló hívott, rögtön jelentkeztem, megadtam a telefonszámomat. Azóta nem jelentkezett. Valami számítógépes kft. számította ki a fizetést, az anyagokat stb., az összes munkalapunk oda került a központba a Kövér Szilárdékhoz. Egyszer jártam ott, a Deák tér mellett, az Anker közben. Kövér Szilárd fogadott - mondja Pataki Zsolt, aki jelenleg szívszanatóriumban fekszik. Pénzt, állítja, nem kapott.

S hogy most hol vannak a nyomdagépek? Nem tudni.

Cégtérkép

Magyar Nyomdaügynökség Zrt. (Jogelődök: Mahir Nyomda Rt., Zenith Nyomda Rt., Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt.) Felszámolva, majd törölve (2009. 03. 18.). Szerepel az APEH listáján, amely a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégeket összesíti.

MED 21 Ügynöki és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. (Jogelőd: Burn Kft. ) Megszüntetési eljárás alatt. Székhelyén nem találja a bíróság, 1999. évre nyújtott be utoljára mérleget.

CENTUM Kiadó, Piacszervező és Nyomda Kft. (Jogelőd: Századvég Lap- és Könyvkiadó Kft.) Hivatalból törölve (1998. 09. 14.) 88 milliós adótartozást hagyott hátra.

ARZENÁL Nyomdaipari Kft. Felszámolás alatt (2008. 10. 07-től). 100 milliót meghaladó adótartozása volt.

Magyar Egyetemi Kiadó Kft. Felszámolás alatt (2008. 03. 19-től)

Brill Európa Ügynökség Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Működik, de 1999. évre nyújtott be utoljára mérleget.

Bakos Erika a fideszes vezetésű XXII. kerület önkormányzatának polgármesteri kabinetfőnöke volt a közelmúltban. A Hazáért Érdemkeresztet itt vehette át a Pofosztól október 23-án. Nemrégiben váltott: jelenleg Esztergom önkormányzatának polgármesteri kabinetfőnöke. Esztergom tavaly október 23-án választotta díszpolgárává Orbán Viktort.

Szerettük volna megszólaltatni Kövér Szilárdot. A Serény utcai egykori telephelyen fitneszszalon van, a nyomda utolsó székhe-lyén, az újpesti Erkel utcában a márciusban törölt nyomdacégnek nincs jele. Újpestre is elmentünk, de az Iparipark utca 9.-ben azt mondták: a Magyar Egyetemi Kiadó Kft. rég elköltözött utolsó székhelyéről. Mára csak a cégbírósági aktákban előforduló - az Arzenálnak is ez volt a postafiókszáma - közös postafiók jelzi: ezek a cégek valaha működtek.

Az igen elfoglalt Bakos Erikát az esztergomi önkormányzatnál többszöri próbálkozás után értük el telefonon, de a tájékoztatástól elzárkózott.

Az újpesti Erkel utcában nincs nyoma az egykori nyomdának
Az újpesti Erkel utcában nincs nyoma az egykori nyomdának
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.