Tollasodik a feltaláló

Kisiskolások, balkezesek, diszgráfiások és remegő kezű idős emberek számára könynyíti meg a betűvetést Bagó Ákos speciális írásfejlesztő tolla. Környezetbarát anyagokból már elkészült a találmány első szériája, és megrendelhető a világhálón.

Alig egy év alatt valóság lett az az írásfejlesztő toll, amelynek ötletével Bagó Ákos Károly tavaly márciusban megnyerte a Dreher "A jövő fiatal vállalkozója" pályázatát, és az ezzel járó 3,6 millió forintot, illetve a féléves szakmai tanácsadást.

A termék- és formatervező szakon végzett, rehabilitációs szakmérnöknek tanuló hallgató olyan speciális íróeszközt talált ki, amely a kisiskolások, balkezesek, diszgráfiások, izomsorvadásban szenvedők és remegő kezű idős emberek számára könnyíti meg a betűvetést. A toll gumipereme úgy támasztja meg a mutató- és a hüvelykujj közti izmokat, hogy az a helyes tollfogásra kényszeríti a kezet.

Volt olyan első osztály, ahol a ceruzát helytelenül fogó, a tanulásban korosztályától lényegesen lemaradott 12 gyerek közül tíz már az első megmutatás után jól használta az írásfejlesztő tollat, segítségével szabályosabban, a sortávolságot betartva tudott írni. A gyógypedagógusok beszámolója szerint második alkalommal pedig már bátran nyúltak a tollhoz, azonnal tudták a megfelelő fogást, és a korábbiakkal ellentétben a kezük sem fáradt el. Cegléden egy speciális készségfejlesztő szakiskolában Down-kóros, értelmi sérült és izomsorvadásban szenvedő fiatalokkal is tesztelték Bagó Ákos újítását, összehasonlítva egy golyóstollal. Bár nem mindenkinek javult azonnal az írásképe, a gyerekek szívesen vették kézbe az érdekes formájú iront. Az egyik Down-kóros kislány például sokkal jobban összpontosított a vonalak kanyarítására, mert tetszett neki a toll, ezért szebben, rendezettebben kezdett írni, egy izomsorvadásos fiúnak pedig az szerzett sikerélményt, hogy gyenge kézizmai ellenére képes volt lendületesen rajzolni.

Az első széria - néhány ezer darab - már elkészült, az UO-toll 1260 forintért megrendelhető a www.uotoll.hu vagy a www.irasfejlesztes.hu címen az interneten, és az értékesítésről több üzlethálózattal, írószerboltlánccal is folynak a tárgyalások. - Egyelőre nyolc színben, háromféle, egészségre ártalmatlan és újrahasznosítható műanyagból készül a toll, ami utántölthető. Folyamatosan érkeznek a megrendelések, és egyre több fejlesztő intézménytől keresnek meg, ahol nagy tételben vásárolnak - mondta lapunknak a feltaláló, akinek édesanyja gyógypedagógus.

Bagó Ákos tavaly egy térdprotézis-beültető eszközcsalád formaterveiért a Magyar Formatervezési Díj különdíját is megkapta, és az UO-tollal kapcsolatban is vannak további tervei: új alapanyagokkal, gyártási technikákkal kísérletezik, dolgozik a ceruzaváltozaton és egy írásgondozást segítő, valamint egy vakok, látássérültek térérzékelését segítő eszközt is szeretne elkészíteni. A ceruzát és az írásgondozó tollat várhatóan kora ősszel kezdik tesztelni, a gyártás ezt követően indulhat.

Bagó Ákos saját erőből több millió forintot ölt mostanáig az írásfejlesztő toll megvalósításába, befektetőt egyelőre nem keresett, és hitelre sem volt szüksége. A tollakat egy alföldi cég gyártja.

A reklámozás egyelőre kimerül az eladóhelyi plakátokban, de már szerveződik egy fejlesztő szakemberekből álló tanácsadó hálózat is, és aki vásárol a tollból, igény esetén ingyen fejlesztési tervet kap.

- Szeretnénk a közeljövőben olyan minősítéseket is szerezni, amelyek révén a vásárlók igénybe vehetnének például egészségbiztosítási kedvezményeket, így olcsóbban juthatnának a tollhoz - mondta Bagó Ákos a Népszabadságnak.

Az UO-toll segíthet azoknak a diszlexiásoknak, diszgráfiásoknak is, akik görcsösen írnak, ezért ujjaik hamar elfáradnak. A találmány ráadásul jobban mozgatja a kezüket, így folyamatosan látják a füzet vonalait és saját betűiket, ami megkönynyíti az önellenőrzést, fejleszti a szem és a kéz koordinációját.

A toll a ránehezedő kéz súlyán keresztül tompítja például az idősek kézremegését. Az ízületi betegségekben szenvedők dolgát azzal könnyíti meg, hogy kiképzése meggátolja a kéz lecsúszását, és annak súlya révén a papírhoz szorítja az íróeszközt. Fej- és agysérült embereknél vagy azoknál, akik átmenetileg vesztették el írásképességüket, a korábbi automatikus tevékenység újratanulását is képes segíteni az UO-toll, hiszen a kezet erőfeszítés nélkül rögzíti a helyes tartásban.

Bagó Ákos korábban lapunknak elmondta: nem fél attól, hogy az internet terjedése miatt néhány év múlva már nem lesz szükség tollra, ceruzára. Ezek az eszközök szerinte - ha máshogy nem is, digitalizáló eszköz formájában - megmaradnak. A gyerekeket száz év múlva is ezekkel kezdik majd fejleszteni.

Bagó Ákos Károly a speciális tollal
Bagó Ákos Károly a speciális tollal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.