1928: az évszázad gyógyszere

A legnagyobb felfedezésekhez véletlenek is kellenek. A háborúkban pedig nemcsak csodafegyverekre, hanem olyan gyógyszerekre is szükség van, amellyel meg lehet menteni a katonák életét.

1929: részvénymilliók a porban

Alábbhagy a tánc, kidőlnek a sorból a bankárok, sokan minden megtakarított pénzüket elvesztik.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

Légcsavaros legendák 1.

A valódi sikert a motoros repülés terén az amerikai Wright fívérek 1903-as első sikeres repülése jelenti. A nevet és az évszámot mindenki ismeri. Van azért néhány körülmény, amire érdemes kitérni.

 

1927: Lindbergh nagy útja és kalandos élete

Először átrepüli az Atlanti-óceánt, aztán meg kell élnie kisgyermeke elrablását és halálát. A háború kitörésekor náci-barátságával és antiszemitizmusával tüntet. A XX. századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm-sorozat 1927-tel és a Charles Lindbergh életével foglalkozik

1927 januárja: itthon a koronát felváltja a pengő, a legnagyobb címlet (a százpengős) 17 dollárt ér. Saljapin Gounod Faust-jában lép föl Mephisto-ként, a jegyek 36-40 pengőbe kerülnek. A divatlapok arról cikkeznek, hogy a nyári ruhák áttetszű, könnyű selyemből készülnek.

Az év szenzációja Charles Lindbergh repülőútja. A "kapitány" május 21-én, este 10.21-kor érkezik a párizsi Le Bourget repülőtérre. A Pesti Hírlap tudósítója a helyszínről 10.45-kor adja le riportját! A címlapsztori másnap annak rendje módja szerint megjelenik az újságban.

Lindbergh postáspilótaként is az óceán megállás nélküli átrepüléséről álmodik. Nem riasztja vissza, hogy előtte többen életükkel fizettek ezért a célért.

A Spirit of St. Louis vászonból és zongorahúrokból készült, törékeny volt, és kevesen hittek benne. Lucky Lindynek csúfolják a gépet.

Harminc óra a levegőben, egyedül! Párizsban óriási tömeg fogadja. A média élő egyenesben tálalja a világszenzációt. Lindbergh nem számít ekkora sikerre. Élete megváltozik. A postaküldönc ünnepelt nemzetközi sztárrá válik. Fia születésére is kíváncsi a világ. A Lindbergh-bébi számos filmbeszámoló főszereplője.

1932. március 1-jén este a dajka üresen találja a bölcsőt, a gyermek eltűnik. "Állt az üres bölcső előtt, és sokkot kapott" - mondja Lindbergh lánya.

Elkezdődik a második Lindbergh-sztori. A gyermekrablók 50 ezer dollár váltságdíjat követelnek. Lindbergh nem tétovázik: követi a rablók utasításait. Egy temetőben adja át az összeget. De a gyermek már nem él. Kiderül, hogy megölték a rablás éjszakáján, nem messze a háztól. De a tettes nem kerül elő.

Két évvel később aztán egy benzinkútnál felbukkan egy - a kifizetett váltságdíjban megjelölt - dollárcímlet. A kutas följegyzi az autós rendszámát. A rendőrség letartóztatja a német bevándorló Bruno Richard Hauptmannt.

Hauptmann tagad. Pedig megtalálják nála a pénzt. Azt vallja, öreg barátjától kapta. A németellenes közvélemény izgatottan várja a bíróság ítéletét. Lindbergh emlékezett a gyanúsított hangjára. Ez megpecsételte Hauptmann sorsát. Halálra ítélik, s 1936-ban kivégzik.

Lindbergh Európába jön felejteni. Legszívesebben Németországban időzik. Lenyűgözi a nácik repülőipara. Göringék körülrajongják. Lindbergh házat akart venni Berlinben, arra készül, hogy letelepszik. Aztán a háború kitörésekor mégis visszatér az USA-ba, s amit mond, mindenkit megdöbbent. Egy beszédében (melynek elmondásától neje könyörögve óvja) a zsidókat teszi felelőssé a fenyegető világháború miatt. Azt ajánlja Amerikának: ne szóljon bele. Ezzel kockára teszi tekintélyét.

A férfi, aki átrepülte az óceánt, történelmet írt. De a hírnévvel nem tudott bánni, a dicsőséggel sem tudott mit kezdeni. 1974-ben halt meg.

*

A film nem tárgyalja Lindbergh háború utáni, nem kevésbé kalandos életének mozzanatait. Közte azt, hogy 1957-ben (55 évesen) megismerkedett a 31 éves müncheni kalapkészítővel, Brigitte Hesshaimerrel. A szigorúan titkolt kapcsolatról Lindbergh amerikai felesége - aki hat gyermeket szült neki a kisfiú halála után - sem tudott. Brigitte Hesshaimer a 17 évig tartó (!) románc során három gyermeket szült Lindberghnek. A gyerekek csak 1974 után tudták meg, hogy ki az apjuk. Brigitte Hessheimer 1999-ben hunyt el. A szenzációról ezután számolt be a család, s a sztorival fölkereste a Süddeutsche Zeitungot. A Brigitte-nek írott levelek Lindberghtől származtak, s fömerültek ugyan kételyek az apasággal kapcsolatban, de ezt ma már kevesen kérdőjelezik meg. (Rab L.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.